Büntetőeljárás alatt álló oligarcha finanszírozza a baloldalt

Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa és elnöke, Magyarország második leggazdagabb embere
Vágólapra másolva!
A büntetőeljárás alatt álló Bige László multimilliárdos lehet a baloldal legújabb finanszírozója. Mindezt az bizonyítja, hogy nemrégen Horn Gábor, Gyurcsány volt államtitkára járt a baloldali oligarcha Nyíregyháza melletti birtokán. A Republikon Intézet vezetője hosszú évek óta szervezi a baloldalt a háttérben, és teremt kapcsolatot a különféle szereplők között. Karácsony Gergelyék is komoly összegekkel finanszírozták Horn házi intézetét. Az, hogy bevonta ebbe a körbe Bige Lászlót, azt jelenti, hogy komoly szerepe lesz a 2022-es kampányban a közel 100 milliárdos vagyonnal rendelkező oligarchának.
Vágólapra másolva!

A napokban Horn Gábor, a Republikon Intézet elnöke, korábbi SZDSZ-es országgyűlési képviselő és Gyurcsány Ferenc államtitkára az egyik leggazdagabb magyarnál, az Orbán-kormányt rendszeresen bíráló milliárdosnál, a jelenleg büntetőeljárás alatt lévő Bige Lászlónál járt látogatóban. Mindez akkor derült ki, amikor lefotózták Horn Gábort és balesetet szenvedett autóját. Horn Bige birtokáról hajtott éppen ki.

Horn Gábor a baloldal egyik legújabb finanszírozójánál, Bige Lászlónál járt Forrás: vadhatasok-jhu

Már 2018-ban nyomozott a rendőrség Bigénél

A nagyváradi születésű üzletember nem először került be a hírekbe hasonló ügyek kapcsán: tavaly májusban az ügyészség vádat is emelt ellene, ekkor börtönbüntetést és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozták.

Bige szolnoki kénsavgyárát már 2018 őszén átkutatta a rendőrség és a katasztrófavédelem. A rendőrség akkori közlése szerint a hulladékgazdálkodási törvény megsértése és más bűncselekmények miatt nyomoztak.

A szolnoki gyárban a rendőrök kilencszer, a katasztrófavédők 12-szer voltak kint fél év alatt, az üzemet pedig be is záratták a hatóságok.

Középpontban Gyurcsány volt államtitkára

De miért is ment el Horn Gábor Bigéhez? A történet megértéséhez érdemes egy kicsit visszamenni az időben. Horn Gábor a rendszerváltástól a párt megszűnéséig az SZDSZ tagja, 1994-től 2010-ig a párt országgyűlési képviselője, 2002–2009 között kampányfőnöke volt.

Az egykori politikus 2002-től 2008-ig a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormányokban koalíciós egyeztetésért felelős államtitkárként dolgozott.

2010-ben, 55 évesen kedvezményes képviselői nyugdíjba vonult (a lehetőséget még a második Gyurcsány-kormány vezette be), emellett a Republikon vezetője lett.

Az intézet korábbi stratégiai igazgatója, a Republikon egyik alapítója, Tóth Csaba politológus és szociológus, az ELTE korábbi oktatója, aki szintén kötődött az SZDSZ-hez, hiszen tanácsadóként részt vett a 2004-es és 2006-os választási kampányok irányításában.

Pozíciójából 2019-ben távozott, amikor a Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin brüsszeli kabinetfőnöke lett.

Karácsony is nagyon komoly milliókat kapott és adott Horn Gábornak Forrás: MTI/Mónus Márton

Nagyon jó Horn és Karácsony viszonya

A Republikon Intézet szorosan kötődik a baloldalhoz, hiszen 22,5 millió forintnyi összeget kapott Szabó Tímea és Karácsony Gergely pártjától, a Párbeszéd frakciójától különböző kutatásokért és „kommunikációs tanácsadásért" csak az elmúlt másfél évben. Korábban éppen Horn Gábor államtitkársága idején a Párbeszéd vezetője, Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester adott neki tanácsokat – szintén nem ingyen. Cége, a Social Report Bt. tíz alkalommal, összesen mintegy 21,5 millió forintos megbízást kapott a Gyurcsány-kormánytól.

A liberális háttérintézményt, a Republikon Intézetet egyébként az Európai Unió is komoly összeggel támogatja.

Az intézet résztvevője a Europe for Citizens, röviden EFC (Európa az állampolgároknak) programnak, amelynek célja a hivatalos megfogalmazás szerint „hozzájárulni ahhoz, hogy az emberek megértsék az EU-t, a történetét és a sokféleségét, és a program célja emellett az állampolgárok demokratikus részvétele uniós szinten". A Republikon az EFC-programban 2018 és 2020 között jelenlegi árfolyamon több mint 45 millió forintot kapott az uniótól erre a célra.

Az előbb leírtak alapján világosan látszik, hogy Horn Gábor nagyon fontos szerepet tölt be a baloldalon, hogy a különféle szereplők között összekötő legyen.

Az, hogy Bige Lászlónál, járt egyértelműen azt mutatja, hogy a milliárdos valamilyen módon szeretné bekapcsolni a baloldali világba.

Minden bizonnyal leginkább azt szeretné elérni, hogy Bige minél nagyobb mértékben finanszírozza a baloldal kampányát. De kicsoda Bige László, és hogyan kapcsolódik a Gyurcsány vezette ellenzékhez?

Bigének már az 1990-es években nagyon jó baloldali kapcsolatai voltak

Mint arról az Origo korábban beszámolt, Bige László Nagyváradon született és 1984-ben költözött Magyarországra. 1990-ben egy nagyváradi ismerősével kezdett el barterezni, és ekkortól kezdett vegyipari anyagokkal, műtrágyával, mosószer- és üvegipari alapanyagokkal kereskedni, a ruhakereskedelemmel pedig felhagyott, mert túl nagy lett a konkurencia.

A romániai Caola kizárólagos forgalmazója lett, 1996-ban már ő bonyolította le a legnagyobb forgalmat a vegyiparban Magyarország és Románia között.

Az 1990-es években szerezte meg meglehetősen zavaros ügyletek révén Bige a Tiszamenti Vegyiműveket (TVM). Mindezt többek között annak köszönhette, hogy együtt vadászott Medgyessy Péterrel, a későbbi MSZP-s miniszterelnökkel, Benedek Fülöppel, a Medgyessy-kormány egyik államtitkárával, későbbi OTP-főtanácsadóval, illetve Deák Gáborral, aki korábban a KISZ KB titkára, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke volt, 1998 és 2006 között igazgatósági tag, rövid ideig vezérigazgató is volt a TVM-ben. Mindez jól mutatja, hogy Bigének már akkor nagyon jó baloldali kapcsolatai voltak.

Így lett multimilliárdos

Az igazi áttörést a Péti Nitrogénművek (PNM) megszerzése hozta meg Bigének 2002-ben. A 2004-es uniós csatlakozás után az EU-támogatások miatt jelentősen megnőtt a magyarországi műtrágya-felhasználás, ráadásul Bigének sikerült elérnie, hogy 2003-tól vámpótlék védje a dömpingáron érkező importtól. A Medgyessy-kabinet által bevezetett gázliberalizáció is kedvezett a Bige Holdingnak, a műtrágyagyártás költségeinek nagy részét kitevő földgázt is olcsóbban tudta beszerezni.

A Bige Holdingnak 2009-től gyártási monopóliuma volt, az országban nem maradt konkurens műtrágya-előállító.

Mindennek köszönhetően óriási pénzeket keresett. Bevételei 2010-ben elérték a 65 milliárd, 2012-ben pedig a 98 milliárd forintot. Az eredmények elérésében azonban a Bige által bevezetett több tíz milliárdos fejlesztéseknek és a szigorú cégvezetésnek is komoly szerepe volt.

Bige László mindig is nagyon jó kapcsolatot ápolt a baloldali politikusokkal, most ő lehet az új finanszírozó Simicska Lajos után Forrás: MTI/Balázs Attila

Feljelentés

Egyébként még 2011-ben tett büntetőfeljelentést hűtlen kezelés és jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt egy, a péti Nitrogénműveknek nyújtott 2008-as állami hitelgarancia miatt Budai Gyula. Hozzátéve, hogy szerinte az ügyben vizsgálni kell az akkori kormányfő, Gyurcsány Ferenc felelősségét is. Az ügy részleteiről szólva a kormánybiztos kifejtette: az állam készfizető garanciát vállalt a Nitrogénművek 50 millió eurónyi, továbbá 10 milliárd forintnyi hitelének felvételéhez. Azt, hogy az állam milyen garanciákkal rendelkezik, ha a cég csődbe megy, egy 2008. decemberi kormányhatározat rögzítette, amelyet azonban egy hónappal később úgy módosítottak, hogy a korábban felsorolt biztosítékok - így például a Nitrogénművek ingatlanvagyona és részvényeinek 76 százaléka - közül egy sem szerepelt benne - mondta Budai Gyula.

Az elszámoltatási kormánybiztos kijelentette:

Budai álláspontja szerint az ügyben felelőssége lehetett a kormányhatározat előterjesztőinek, Gráf József volt agrárminiszternek, valamint Veres János volt pénzügyminiszternek, és vizsgálni kell Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök felelősségét is. Az ügyben később nem történt vádemelés.

Bige a baloldal új Simicskája

Bige László tehát nagyon komoly vagyonnal rendelkezik. Továbbra is megtalálható a 100 leggazdagabb magyar között, több mint 92 milliárd forintra becsülik a vagyonát. Mindezek alapján érthető, hogy Horn Gábor miért szeretné elérni, hogy Simicska Lajoshoz hasonlóan Bige legyen a baloldal legújabb finanszírozója.

Mivel jól láthatóan Bigének nagyon jó baloldali kapcsolatai voltak már az 1990-es években, így minden bizonnyal Simicska után ő lesz a baloldal legújabb oligarchája.