Pénzért vett fel diákokat egy korrupt iskolaigazgató Budapesten

Vágólapra másolva!
Egy kéttannyelvű, állami iskola igazgatója úgy vett fel külföldi diákokat, hogy azok szülei háromezer-négyezer eurót fizettek neki. A szülők nem tudták, hogy a közoktatás ingyenes. Azt hitték, hogy a tandíjat fizetik ki az igazgatónak.
Vágólapra másolva!

A 68 éves férfit 1997-2017. között egy budapesti, állami fenntartású, angol-magyar kéttannyelvű általános iskola és gimnázium igazgatója volt.

Kizárólag ő dönthetett arról, hogy melyik diákokat veszik fel, vagy veszik át másik iskolából.

A külsős iskolából jelentkező tanulóknak a két tanítási nyelvű osztályokba való felvételhez az alapfokú képzésnél eredményes írásbeli és szóbeli szintfelmérőt kellett írniuk, a közismereti tárgyakból vizsgázniuk kellett, a középfokú képzésnél pedig eredményes nyelvi különbözeti vizsgát kellett tenni.

Forrás: Ügyészség.hu

A vád szerint az igazgató 2016-2017 között megszegte a felvételi szabályokat és pénzt kért azért, hogy külföldi, magyarul nem beszélő diákokat felvegyen a kéttannyelvő osztályokba.

A szülők általában személyesen, tolmács segítségével keresték meg az igazgatót, aki általában háromezer vagy négyezer eurót kért tőlük. A szülők nem tudták, hogy a közoktatás ingyen van, azt hitték, hogy a képzés árát adják oda.

Összesen hét diákért kért pénzt.

Az ügyészség önálló intézkedésre jogosult személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása miatt emelt vádat a férfi ellen. Azt javasolják, hogy a bíróság ítélje börtönbüntetésre és pénzbüntetésre is.