Teljes kapacitással dolgozik a közútkezelő a havazás és ónos eső miatt

Magyar Közút Nonprofit Zrt, hótakarítás, havazás, hó, tél, időjárás
Szepetnek, 2013. január 19. Hómaró szórja el a havat a Nagykanizsára vezető, lezárt útról a Zala megyei Szepetnek határában 2013. január 19-én. Országszerte 26 település volt még megközelíthetetlen január 19-én délben a hó miatt. Hóátfúvás miatt összesen 70 út volt lezárva a forgalom elől Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Somogy és Zala megyében. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 450 munkagéppel dolgozik az utakon. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Országszerte 850 munkagéppel, szükség esetén 130 hómaróval takarítja a havat és végzi a síkosságmentesítési munkákat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 3300 dolgozója. A szakemberek 24 órás szolgálatot látnak el az utakon, mivel hamarosan ónos esővel, havazással, szélviharral szibériai levegő tör be hazánkba.
Vágólapra másolva!

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője felhívta a figyelmet, hogy az előrejelzések alapján a markáns lehűléssel együtt főleg az észak- és nyugat-dunántúli, valamint az észak-magyarországi térségekben

a havazás mellett szerdán és csütörtökön ónos eső is várható.

A közlekedőknek viharos, nagy erejű széllökésekkel is számolniuk kell - főként a Dunántúlon, ahol akár 70-80 kilométer/órás szél is lehetséges. Mindez a havazásban érintett területeken szerdán kisebb hófúvásokat is okozhat, elsősorban Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém és Somogy megyében.

A viharos szél az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt

fákat is kifordíthat a felázott talajból.

Az ónos eső és a tapadó hó mennyiségétől és súlyától függően kisebb-nagyobb ágak is letörhetnek, amelyek az úttestre kerülve a közlekedést is befolyásolhatják - fejtette ki. A közútkezelő a téli üzemeltetési munkákat a meghatározott rend szerint, ütemezetten, első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a fő-, végül a mellékutakon végzi el, és ezeket a köröket addig ismétli, amíg az időjárás és az útviszonyok indokolják - írta.

A közútkezelő szakemberei 24 órában takarítják az utakat (Képünk illusztráció) Forrás: MTI/Varga György

A markáns lehűlés miatt

péntektől vasárnapig várhatóan a síkosságmentesítési munkákon lesz a hangsúly,

ezért ahol csak lehet és szükséges, már megelőző sószórási munkákat végeznek a szakemberek, és az útszóró són kívül kalcium-klorid oldatot is használnak majd.

Ezzel együtt a szakemberek arra kérik az autósokat, hogy - a téliesebb időjárás, főleg az ónos eső és a viharos széllökések miatt - mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről, és az alapján tervezzék meg esetleges utazásaikat. Ezt a legegyszerűbben a www.utinform.hu oldalon keresztül tehetik meg, de a társaság országos és megyei diszpécserei is az érdeklődők rendelkezésére állnak - közölte Pécsi Norbert Sándor.