Fenyő-gyilkosság: mindent tagad a Gyárfás Tamás segítésével megvádolt egykori ügyész

Vágólapra másolva!
Az egykori fővárosi, illetve fellebbviteli főügyész Ihász Sándort azzal vádolják, hogy visszatartotta a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos hangfelvételek leiratait, amiket maga Gyárfás Tamás adott oda neki, akit a gyilkossági ügyben felbujtással vádolnak. A Központi Nyomozó Főügyészség szerint tudnia kellett, hogy a hangfelvételek leiratai döntő bizonyítékok lehetnek az ügyben, ennek ellenére az ügyészi kötelességét megszegve, nem adta oda azokat a rendőrségnek. A mai előkészítő ülésen Ihász Sándor mindent tagadott.
Vágólapra másolva!

Ihász Sándor ellen a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése után indult eljárás. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) 2018 áprilisában gyanúsította meg hivatali visszaéléssel, majd 2020 márciusában vádat emelt a tisztségéből időközben felmentett fellebbviteli főügyész ellen.

A gyanú szerint

Ihász Sándor 2017 októberében - amikor fellebbviteli főügyész volt - hivatalában átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát ismerősétől, Gyárfás Tamástól.

Az egykori baloldali médiavállalkozó - akit később a gyilkosság ügyében felbujtással vádolt meg az ügyészség - azért fordult a főügyészhez, hogy tanácsot kérjen tőle.

A KNYF szerint a főügyésznek fel kellett ismernie, hogy a hanganyag leiratában olyan új bizonyítékok vannak, amik jelentősen segíthetik a Fenyő-gyilkosság felbujtójának azonosítását.

Ennek ellenére Ihász Sándor - a vád szerint ügyészi kötelességét megszegve - nem adta át a bizonyítékokat a nyomozóhatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta.

A szerdai előkészítő ülésen Ihász Sándor nem ismerte be a bűnösségét, és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, így miután a vád és a védelem képviselői előadták bizonyítási indítványaikat, a PKKB tárgyalásra küldte az ügyet. Márciusban bizonyítással, Ihász Sándor kihallgatásával és a lehallgatások felvételeinek lejátszásával folytatódik a büntetőper a bíróságon.

Fenyő János médiavállalkozót 1998-ban ölte meg Budapesten Jozef Rohác, aki emiatt jogerős szabadságvesztését tölti.

Az ügyészség a gyilkossági ügyben felbujtóként vádolta meg Gyárfás Tamást. A vádirat szerint a médiavállalkozó Fenyő Jánossal fennálló üzleti, elszámolási viták miatt bízta meg az azóta más ügyekben jogerősen elítélt Portik Tamást és Tasnádi Pétert Fenyő János likvidálásával.

Gyárfás Tamás a bíróságon tavaly februárban Fotó: Koncz Márton - Origo

A vád szerint Portik Tamás szervezte meg a gyilkosságot, ő bérelte fel a feladatra Jozef Rohácot, aki akkoriban neki dolgozott.

Abban az eljárásban Gyárfás Tamás és Portik Tamás is tagadja bűnösségét.

A Demokratikus Koalíció 2020 szeptemberében jelentette be, hogy Ihász Sándor lett a párt igazságügyi szakértője.