Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Rákay Philip: Hiába a ballib hergelés és hiszti, az SZFE-karaván azért csak halad

Budapest, 2021. január 21. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének helyet adó épület, a Duna TV egykori székháza 2021. január 21-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A baloldal igyekszik ellehetetleníteni mindenkit, aki részt vesz az új Színház- és Filmművészeti Egyetem megszervezésében. A nagyszerű szakmai csapat és a hamarosan elkészülő, XXI. századi színvonalat képviselő új egyetemi épület azonban önmagáért beszél. A régi hallgatóknak több mint nyolcvan százaléka már bejelentkezett a megújult egyetemre - írja legújabb bejegyzésében Rákay Philip.
Vágólapra másolva!

Hiába minden ballib fondorlat: a nyári szabadegyetemnek színlelt hivatásos forradalmárképzés, a piros-fehér szalagok városszerte, a szervezett SZFE-egyetemfoglalás, a háttérből hergelő ballib véleményvezérek és politikusok, a színházi és filmes szakma hangoskodóinak belterjes összezárása, a permanens tüntike, a világmegváltónak képzelt papírmasé-forradalom, a sárga egyenmaszkok, a sírás-rívás a kultúra haláláról, a hollywoodi sztárok roppant „spontán" szolidaritása, na, meg Bródy János szekunder szégyent keltő, bántóan műkedvelő dalocskája, az SZFE-karaván azért csak halad...

Dacára annak van így ez, hogy az ellenzéki, roppant toleráns bagázs sorra igyekszik ellehetetleníteni mindenkit, aki merészel részt vállalni az új egyetem megszervezésében

- kezdi legújabb írásában Rákay Philip.

A kommunikációs szakember szerint ez a kuratórium szakmai tagjainak lejáratási szándékával kezdődött: a korszakos művész zseni, Vidnyánszky Attila Gyurcsány általi megfenyegetésével, a színészként, rendezőként és színházigazgatóként is bizonyított, szakmai és emberi szempontból is nagyszerű Rátóti Zoltán folyamatos gyalulásával, vagy épp Lajos Tamás diszkreditálásával, aki nem mellesleg hazánk egyik legtehetségesebb operatőréből vált nemzetközi szinten is elismert producerré, akinek - számtalan elismerés és díj mellett - két filmjét is Emmy-díjra jelölték.

Aztán Szarka Gábor kancellár következett a sorban, akit hónapok óta támadnak mindenféle bornírt marhasággal, s most épp Pikó András nyolcadik kerületi polgármester fosztaná meg egy korábban kapott kitüntetésétől, a Józsefvárosi Becsületkereszttől. Amelyet egyébként a - kerület életében is jelentős - Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásában játszott szerepéért érdemelt ki.
Nem tudom, haladóék mit szólnának ahhoz, ha, mondjuk, a kormány kezdené el - napi politikai gusztusa alapján - visszavonogatni a korábban adott díjakat, kitüntetéseket. Na, akkor lenne csak sírás, meg tomboló diktatúrázás (Halkan jegyzem meg, hogy például a zaklatási ügybe keveredett Gothár Péter a mai napig a nemzet művésze...).

De folytathatnánk a sort a Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester által bosszúból kirúgott Soós Péter esetével is, akit egyértelműen azért penderített ki a kerületi főnéni a Pinceszínház éléről, mert óraadói állást vállalt az új egyetemen. És ne felejtsük ki Koltai Lajos világhírű operatőr aljas, nemtelen megtámadását sem, amiről néhány nappal ezelőtt hosszabban is írtam már, ahogy Novák Emil operatőr-rendező kanosszajárása is felháborító.

Rákay Philip kiemeli, a felsoroltak egyetlen bűne, hogy megkérdőjelezhetetlen szakmaiságukkal, sziklaszilárd értékrendjükkel szembe mernek helyezkedni a Kádár-éra legförtelmesebb bugyraiban gyökeredző, katedráikat örök hitbizománynak gondolt ballib kultúracsinálókkal, akik persze szigorúan a tolerancia és a nyitottság jegyében, évtizedek óta az ország talán legbelterjesebb kulturális zárványát üzemeltették az SZFE-n.

Az újak mást szeretnének: jobbat, színvonalasabbat, értékesebbet, szakmai szempontból nyitottabbat annál, mint ami volt.

Mint írja, a felsorakozott nagyszerű szakmai csapat és a hamarosan elkészülő, XXI. századi színvonalat képviselő új egyetemi épület önmagáért beszél. Mi sem jelzi ezt annál jobban, mint az a tény, hogy

a régi SZFE hallgatóinak több mint nyolcvan százaléka már bejelentkezett a megújult egyetemre.

Ennyit erről...

Hergelés és ballib hiszti ide vagy oda: az SZFE-karaván halad. Mégpedig a legjobb irányzékot szem előtt tartva!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről