Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az Országgyűlés döntése nem jelenti a kijárási tilalom meghosszabbítását

ORBÁN Viktor
Budapest, 2020. december 14. Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 14-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés hétfői döntése nem jelenti azt, hogy automatikusan meghosszabbítják a hatályban lévő védelmi intézkedéseket, köztük a kijárási tilalmat - minderről ifj. Lomnici Zoltán beszélt az Origónak, miután a parlament meghosszabbította a veszélyhelyzetet. A baloldal most sem támogatta a koronavírus-járvány elleni védekezést, a baloldali médiumok pedig álhíreket terjesztenek a veszélyhelyzet meghosszabbításáról. 
Vágólapra másolva!

A kormány hétfőn csupán arra kapott felhatalmazást, hogy védekezzen - mondta ifj. Lomnici Zoltán az Origónak. A Századvég jogi szakértője emlékeztetett arra, hogy mint ismeretes, január 28-án a koronavírus-járvány miatt november óta érvényben lévő szabályok hatályát újabb egy hónappal, március 1-jéig meghosszabbította kormány, ettől azonban közjogilag eltér az Országgyűlés hétfői döntése, amely csupán az alkotmányos keretet biztosítja ahhoz, hogy élet és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar emberek egészségének és életének megóvása miatt szükséges intézkedéseket a kormányzat kellő felhatalmazással hozhassa meg.

- tette hozzá. Vagyis az az állítás, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbításával együtt automatikusan meghosszabbodnak 90 nappal a november óta hatályban lévő szabályok, nem igaz.

Az Országgyűlés döntése nem jelenti a védelmi intézkedések automatikus meghosszabbítását Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mint arról korábban beszámoltunk, a baloldal ismételten nemet mondott az ország megvédésére, miközben Magyarországon is elindult a járvány harmadik hulláma. A kormány 90 napra kért felhatalmazást, a cél a magyar emberek életének és egészségének megvédése, a gazdasági élet újraindítása és a munkahelyek megőrzése volt. A baloldali képviselők nemmel szavaztak, és folytatják az oltásellenes kampányukat, a parlament viszont megszavazta a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről