Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Jakab Péter a kamuvideók után az oltások ellen próbál hergelni

Vágólapra másolva!
Jakab Péter, a Jobbik elnöke az elmúlt időben egyre gyakrabban hamisít meg videófelvételeket és interjúkat úgy, ahogy a maga számára kedvezőbbnek hiszi. A baloldali párttá váló Jobbik a járvány elleni védekezés hátráltatásával és a vakcinával kapcsolatos álhírek terjesztésével próbálkozik. Jakab például az Országgyűlésben ismét támadta az oltóanyagokat, a szakembereket kuruzslóknak nevezte, a konzultációt, amelyen az embereket az újranyitásról kérdezi a kormány, pedig bohóckodásnak hívta.
Vágólapra másolva!

Jakab Péter, a Jobbik hír- és videóhamisító elnöke is felszólalt a parlament tavaszi ülésszakának nyitányán, és ismét megpróbálta támadni a magyar szakembereket, az újonnan beszerzett vakcinákat és a kormány munkáját.

Jakab azt is sérelmezte, hogy a kormány a nemzeti konzultáción keresztül kikéri az emberek véleményét is arról, hogy miként képzelik el a nyitást. A Jobbik elnöke szerint a nemzeti konzultáció és az állampolgárok szabad véleménynyilvánítása "bohóckodás", és "nincs idő" erre.

A legleleplezőbb az volt, amikor arról beszélt, hogy semmilyen plusz lehetőséget nem kaphatnak azok, akik élnek az oltás lehetőségével. Nyilvánvaló a szándék: azt szeretné, hogy minél kevesebben oltassák be magukat, minél tovább tartson a járvány, minél tovább tartsanak a korlátozások. Ha ugyanis nem kaphatnak engedményt azok, akik már be vannak oltva, értelemszerűen ők sem mehetnének színházba, koncertekre, étterembe. Ez rossz lenne az embereknek, a gazdaságnak - és Jakab Péter úgy gondolja, jó lenne neki.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szintén meg kell jegyezni, hogy az oltással nemcsak saját maga, családja, ismerősei, barátai életét védi meg, aki beadatja, hanem társadalmi felelősséget is vállal, hiszen csak akkor lehetünk túl a járványon, ha a lakosság döntő része beoltja magát.

Jakab azzal indokolta érvelését, hogy vannak olyanok, akik nem akarják magukat bizonytalan eredetű kínai vakcinával beoltani, holott a Sinopharm oltóanyagával már több millió embert oltottak be sikeresen a világ számos országában, köztük sokakat a szomszédos Szerbiában is.

A vakcinát már több országban is biztonságosnak ítélték, emellett hatásos is, a klinikai vizsgálatok harmadik szakasza 79 százalékos hatékonyságot mutatott ki. A magyar hatóságok is ellenőrizték a Sinopharm-vakcinát, és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakemberei is elutaztak Pekingbe, hogy a helyszínen is megvizsgálhassák a gyártási körülményeket, és mindent rendben találtak.

A gyártósorok meglátogatása mellett az OGYÉI szakemberei a teljes dokumentációt is ellenőrizték, és azzal sem találtak problémát, így kiadták a szükséges engedélyt.

Az egyre gyakrabban oltásellenes megjegyzéseket tevő Jakab szerint "nem a politikusok dolga meggyőzni a lakosságot az oltás hasznosságáról". A Gyurcsány-szövetségessé vált Jobbik elnöke és a baloldali szivárványkoalíció ehelyett inkább arról győzködi a lakosságot, hogy ne oltassák be magukat.

A kínai Sinopharm vakcinája Forrás: AFP/ The Yomiuri Shimbun /Koki Kataoka

Jakab ráadásul szakmaiatlansággal is megvádolta a magyar szakembereket, és úgy gondolja, hogy míg Brüsszel véleményében meg lehet bízni, addig a magyar tudósok, orvosok és szakemberek véleményében nem.

Jakab felszólalása alatt bebizonyította, hogy a Jobbik továbbra is rasszista párt, amikor azt mondta, hogy "van valami kínai cucc, amivel beoltottak 1 millió afrikait vagy 1 millió kínait", de az attól még nem biztos, hogy a magyar emberek oltására is alkalmas. A rasszista megjegyzést követően megint csak politikai kérdést csinált abból, hogy éppen honnan érkezik a vakcina, és szóvá tette, hogy Magyarország miért orosz és kínai oltóanyagokat vásárol. Pedig

a hatékony és biztonságos vakcinának nincs nemzetisége, és emberéleteket ment meg, bárhonnan is érkezzen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről