Hamarosan kezdődhet a katonák beoltása - videó

SZENT XXIII. JÁNOS
A Magyar Honvédség Gripen vadászrepülőgépei díszelgő kötelékrepüléssel búcsúznak a 97 esztendős korában emeghalt Frankó Endre nyugállományú főhadnagytól, a 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály utolsó, még légiharcban is bevetett pilótájától a Duna fővárosi szakasza felett, előtérben katonák tisztelegnek a III. kerületi Szent XXIII. János pápa parkban 2021. január 23-án. Frankó Endrét azen a napon megtartott gyászszertartáson búcsúztatták és temették el az az Óbudai Jó Pásztor templomban.
Vágólapra másolva!
Hamarosan kezdődhet a katonák beoltása - jelentette be a honvédelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

A Honvédelmi Minisztérium Facebook-oldalán szerdán közzétett videóban Benkő Tibor részletesen beszámolt a tárca oltási protokolljáról.
Kiemelte: a koronavírus-járvány elleni védekezésben fontos mérföldkőhöz érkezett az ország. Az elérhető és engedélyezett vakcinákkal az egészségügyben és a szociális intézményekben dolgozók beoltását követően - az operatív törzs által meghatározott oltási ütemterv szerint -

hamarosan megkezdődik a Magyar Honvédség (MH) és a Honvédelmi Minisztérium (HM) dolgozóinak beoltása is.

Katonák tisztelegnek a 97 esztendős korában meghalt Frankó Endre nyugállományú főhadnagy, a 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály utolsó, még légiharcban is bevetett pilótája búcsúztatásán a III. kerületi Szent XXIII. János pápa parkban 2021. január 23-án Forrás: MTI/Mónus Márton

Benkő Tibor azt mondta: az MH és a HM oltási protokollja követi a kormány oltási stratégiáját. Ennek megfelelően

elsőként az egészségügyben dolgozók kaphattak a vakcinából, köztük azok a katonák és egészségügyi alkalmazottak, akik a Honvédkórházban, a védelem, illetve csapategészségügy területén látják el feladataikat.

A honvédelmi tárca a teljes személyi állományának biztosítja az immunizálást. Az érkező vakcinák mennyiségének függvényében készen állnak arra, hogy az MH és a HM teljes aktív szolgálatot ellátó állományát, beleértve az aktív szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonákat az országban 22 oltóponton, 95 oltóhelyen rövid idő alatt beolthassák.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az oltási sorrendben azok a katonák kaphatják meg először az oltást, akik a közeljövőben kezdik meg külszolgálati vagy missziós feladataikat.

Utánuk a járványügyi védekezésben részt vevő, és a kiemelt honvédelmi feladatokat, illetve az ország biztonságát garantáló készenléti szolgálatokat ellátó katonák beoltása következik. A személyi állomány további tagjainak immunizációja az operatív törzs által jóváhagyott ütemterv szerint történik a Magyar Honvédség által működtetett oltóhelyeken.

- hangsúlyozta a miniszter, aki ezért is mindenkit arra kért, hogy minél előbb regisztráljanak a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

Benkő Tibor kitért arra is, hogy a nyugállományú szervezetekkel és egyesületekkel együttműködve kiemelt figyelmet fordítanak azokra a nyugállományú katonákra és honvédségi dolgozókra, akiknek segítségre van szükségük az informatikai eszközök használatában.

Ők előzetes értesítést követően, a területileg kijelölt oltóponton kaphatják majd meg a vakcinát.

A miniszter videójában azt is elmondta, hogy bár a HM és az MH a járvány kezdetén bevezetett szigorú rendszabályokkal igyekezett mindent megtenni az állomány egészségének megóvásáért, több mint 4 ezren megfertőződtek.

A Magyar Honvédség Gripen vadászrepülőgépei díszelgő kötelékrepüléssel búcsúznak a 97 esztendős korában meghalt Frankó Endre nyugállományú főhadnagytól, a 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály utolsó, még légiharcban is bevetett pilótájától a Duna fővárosi szakasza felett, előtérben katonák tisztelegnek a III. kerületi Szent XXIII. János pápa parkban 2021. január 23-án. Frankó Endrét ezen a napon megtartott gyászszertartáson búcsúztatták és temették el az Óbudai Jó Pásztor templomban Forrás: MTI/Mónus Márton

97 százalékuk meggyógyult, de három munkatárs - egy önkéntes tartalékos katona és két honvédelmi alkalmazott - meghalt a koronavírus-fertőzés következtében.