Gondnokság alá helyeznék M. Richárdot, a Dózsa György úti gázolót

Budapest, 2020. szeptember 30.
Az elsőrendű vádlott M. Richárd (b) az ellene és további két ember ellen a 2017 májusában a fővárosi Dózsa György úton történt halálos közúti baleset ügyében indított büntetőper tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróságo
Az elsőrendű vádlott M. Richárd (b) az ellene és további két ember ellen a 2017 májusában a fővárosi Dózsa György úton történt halálos közúti baleset ügyében indított büntetőper tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2020. szeptember 30-án. A bíróság négy év fogházra ítélte első fokon és véglegesen eltiltotta a járművezetéstől M. Richárdot halálos közúti baleset gondatlan okozása, valamint garázdaság és könnyű testi sértés miatt.
Vágólapra másolva!
A Dózsa György úti gázoló gondnokság alá helyezését kezdeményezte a családja - értesült a Blikk M. Richárd egyik közeli ismerősétől. A neve elhallgatását kérő férfi szerint ezzel a lépéssel szeretnék elérni azt, hogy M. Richárdot ne vonják felelősségre, vagy enyhe büntetést kapjon.
Vágólapra másolva!

- mondta a lapnak a közeli ismerős.

M. Richárdot

tavaly szeptemberben első fokon bűnösnek mondták ki a 2017-ben a Dózsa György úton történt, két ember halálát követelő gázolás miatt.Ebben az eljárásban bírálták el azt is, hogy megvert egy kerékpárost, akit majdnem elsodort.

Összeroncsolódott személyautók egy buszmegállóban a fővárosi Dózsa György út és Kassák Lajos utca kereszteződésében Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A halálos közúti baleset gondatlan okozásáért, illetve garázdaságért és testi sértésért M. Richárdot halmazati büntetésként 4 év fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték, és véglegesen eltiltották a járművezetéstől.

Az elsőrendű vádlott M. Richárd (b) az ellene és további két ember ellen a 2017 májusában a fővárosi Dózsa György úton történt halálos közúti baleset ügyében indított büntetőper tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2020. szeptember 30-án. A bíróság négy év fogházra ítélte első fokon, és véglegesen eltiltotta a járművezetéstől M. Richárdot halálos közúti baleset gondatlan okozása, valamint garázdaság és könnyű testi sértés miatt Forrás: MTI/Mónus Márton

M. Richárdnak emellett van egy hivatali vesztegetéses ügye, amelyben azzal gyanúsítják, hogy 900 ezer forintot fizetett azért, hogy visszakapja a jogosítványát, illetve hogy a Dózsa György úti baleset ügyét megússza. Legutóbb szilveszterkor pedig

egy budapesti étteremben a korlátozások ellenére bulit rendezett, és kábítószerezett is, emiatt is felelnie kell majd.

A jelek szerint M. Richárd továbbra is mindent megtesz azért, hogy ne kelljen börtönbe mennie.

Jelenleg a Venyige utcai börtön egyik nyolcadik emeleti biztonsági zárkájában raboskodik, miután elrendelték a letartóztatását, mert szándékosan és kitartóan semmibe veszi a jogszabályokat.

- mondta a lapnak dr. Kertész Gusztáv ügyvéd, aki hozzátette: ahhoz, hogy valakinek a büntethetőségét kizárják, vagy nyomatékosan enyhítő körülményt vegyenek figyelembe nála a büntetés kiszabásakor, az kell, hogy megállapítsák, hiányzik a belátási képessége, vagyis nem ismeri fel tettei következményeit, és nem tud annak megfelelően cselekedni.

Az elsőrendű vádlott M. Richárd az ellene és két fő ellen halálos közúti baleset gondatlan okozása és egyéb bűncselekmények miatt, a 2017 májusában a fővárosi Dózsa György úton történt halálos közúti baleset ügyében indított büntetőper előkészítő tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalótermében 2019. január 25-én Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ki vigyáz majd rá?

Gondnok lehet minden cselekvőképes, nagykorú személy, aki elvállalja, és alkalmas a feladatra. Hogy ki legyen az, azt a gondnokság alá helyezett, azaz M. Richárd - még cselekvőképes állapotban - közokiratban kijelölheti. Ez lehet egy családtag, de akár hivatásos gondnok is.

Ő intézi a hivatalos ügyeket, kezeli a gondnokság alá került ember pénzügyeit, ellátásokat igényel neki, intézi a lakhatását és ellátja a gondozását.

A gondnokságot időnként felülvizsgálják, ami a korlátozó gondnokságnál minimum 5 évente kötelező, kizáró gondnokságnál azonban csak lehetséges. A gondnokságot a bíróság megszüntetheti, ha már nem állnak fenn azok a feltételek, amelyek miatt elrendelték.