Niedermüller Péter ki akarja rúgni Erzsébetvárosból az ország és Európa egyetlen zsidó televízióját

Niedermüller Péter
Budapest, 2015. június 5. Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, a párt alelnöke az Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége európai parlamenti képviselőcsoportjának Új munkahelyek az új gazdaságban című konferenciáján a budapesti Mozsár Kávézóban 2015. június 5-én. Jobbról Mellette Niedermüller Péter, a DK alelnöke, európai parlamenti képviselő. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Interjút adott Breuer Péter, a Heti TV tulajdonosa és műsorvezetője a Neokohn című, elsősorban külpolitikával foglalkozó magyar-zsidó hírportálnak, amelyben elmondta, hogy a Niedermüller Péter DK-s polgármester vezette Erzsébetvárosi Önkormányzat ki akarja őket rúgni a Wesselényi utcai ingatlanjukból. A gyurcsányista városvezetés „másképp kívánja hasznosítani a jövőben az ingatlant", abban pedig könnyen elképzelhető, hogy már nem lesz helye az ország és Európa egyetlen zsidó televíziójának. Ugyanakkor Breuer egyértelműsítette, hogy mindezek ellenére ők szeretnének az ingatlanban maradni, ennek érdekében pedig indultak az önkormányzat által kiírt új pályázaton. Később a Heti TV vezetője a témával kapcsolatosan a Hír TV-nek is nyilatkozott, kijelentve, „világégés lett volna", ha egy kormánypárti kerület teszi azt velük, amit tett a baloldali vezetésű Erzsébetváros.
Vágólapra másolva!

Breuer Péter az újságíró kérdésére válaszolva közölte, hogy a 4,8 millió magyar háztartás háromnegyedébe elér a Heti TV, megtalálhatóak olyan nagy szolgáltatóknál is, mint a Telekom, a UPC-Vodafone és a Digi.

Breuer Péter Forrás: ALL RIGHT RESERVED/Marton Meresz

A tulajdonos-műsorvezető felhívta rá a figyelmet, hogy a kábelszolgáltatóktól nincs bevétele a Heti TV-nek, mert közösségi televízióként működnek, így

nem kérnek és nem kapnak pénzt senkitől, magától értetődően ők sem adnak másoknak.

Breuer hozzáfűzte, hogy a saját tőkéjéből, illetve társadalmi célú hirdetésekből tartják fenn magukat, idáig veszteséggel működtek, de idéntől már csekély összegű nyereséget várnak.

Ezt követően az újságíró azt firtatta, hogy az említett társadalmi célú hirdetések körébe tartozik az Erzsébetváros önkormányzatával kötött megállapodás is?

A Heti TV vezetője erre nemmel felelt, majd részletesen kifejtette a témát, hozzáfűzve: az Erzsébetvárosi Híradó egy külön megállapodás volt. Amikor a VII. kerületbe költöztek 6 éve, az önkormányzat megrendelt egy objektív híradót, amit hetente négyszer ismételtek. Ezért fizettek 5 millió forint plusz áfát. Majd jött a DK-s vezetés, akik végül lenyomták az árat 2 millió plusz áfára. Ezt Breuer normálisnak tartja, de külön hangsúlyozta, hogy

a fideszes vezetésű önkormányzat jóval együttműködőbb volt velük.

A Heti TV vezetője elmondta, 2019 ősze előtt kapott tájékoztatást róla, hogy a kormánypárti polgármester (Vattamány Zsolt – a szerk.) hol, mikor és mit csinál, egy operatőr követte, és nem szóltak bele, hogy a televízió abból mit ad le.

– panaszolta Breuer Péter .

Kicsoda Merényi Miklós?

Merényi Miklósról dióhéjban a következőket kell tudni: az 1980-as években a KISZ-ben jó barátságot kötött Gyurcsány Ferenccel, akinek kormányában is szerepet vállalt, előbb kommunikációs igazgató (2006-2007), majd stratégiai és kommunikációs igazgató lett a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál, aztán római-magyar nagykövet. Ezt megelőzően, 1997-ig, egy ideig a Gyurcsányék családi cége, az Altus felügyelőbizottsági tagja volt. A bukott miniszterelnök iránti lojalitását mi sem mutatja jobban, minthogy egyetlen könyvének címe: Gyurcsány.

Ezt követően Breuer ellátogatott Niedermüller Péter polgármesterhez, aki közölte vele, hogy „az egész ügyről nem tud semmit". Azt is mondta, „intézkedik, de azt kérte, hogy a zsidókkal, akikkel jóban van Breuer, írjanak neki levelet, a tévé mellett kardoskodva". Ezt ő meg is tette.

Később Niedermüller azt mondta neki, hogy beszéljen a testület tagjaival, erre is sor került. Majd a polgármester decemberben elment a Heti TV-be, de még akkor sem tudatta vele, hogy ne lenne rendben minden.

Niedermüller Péter Forrás: MTI/Mohai Balázs

Ezután következett a szerződésbontás, amiről a Neokohn még január 31-én írt. Ebben az áll:

2021. április 30-ig maradhat a zsidó televízió a Wesselényi utcai ingatlanban.

Breuer elmondása szerint 2020. december 22-én írt Merényi Miklós kabinetfőnök neki egy újabb levelet, amelyben kifejtette

Január 6-án Breuer pedig kapott egy SMS-t arról, hogy a műsorát megszüntetik, mert nem tudják folytatni a támogatást, tehát még csak nem is személyesen közölték ezt vele.

A Heti TV vezetőjének az értelmezése szerint „ez nem támogatás, hiszen egy szolgáltatásról van szó. Fizetnek, mi pedig teljesítünk. Ezután még két műsort grátisz elkészítettem. De ezután is lesz kerületi magazinműsor, azonban semmi másról nem fogok beszélni, mint a kerület problémáiról".

Breuer értékelése alapján ezután mérgesedett el közte és Erzsébetváros baloldali vezetése között a viszony, illetve

Erzsébetváros Gyurcsány-párti vezetésének tehát nem tetszett, hogy a műsorvezető a kerületben tapasztalható valódi problémákról mert kérdezni.

Az épületből való kirúgás konkrét körülményeiről is kérdezte a Neokohn Breuert, aki erre azt felelte: „január 21-én lesétált hozzám az Erőművház (a Wesselényi utca 17. szám alatt található épület neve – a szerk.) igazgatónője, elnézést kért, hogy egy kellemetlen hírt kell átadjon, de április 30-cal ki kell költözzünk. Tisztán, kifestve kell elhagynunk az épületet".

Végezetül Breuer Péter hozzáfűzte, hogy ő szeretne maradni az épületben, mert szerinte a Heti TV egy közfeladatot ellátó televízió, amelyikben minden órában hírek vannak.

Ismertette, hogy időközben kiírt az önkormányzat egy pályázatot, és ők is pályáztak.

Ezt ő így értékelte: „állítólag nagyon jó anyagot írtunk, ezt többen is megerősítették. És nem mellesleg, a legmagasabb bérletidíj-ajánlat is tőlünk érkezett. Az, hogy ez mire lesz elég, egyelőre nem tudni".

Breuer Péter: Európa egyetlen zsidó televízióját akarják az utcára tenni

A Heti TV tulajdonosa és műsorvezetője péntek este a Hír TV Magyarország élőben című műsorának a vendége volt.

Breuer Péter Velkovics Vilmos újságírónak a Heti TV utcára kerülésével kapcsolatos kérdésére azt felelte:

A Heti TV tulajdonosával és műsorvezetőjével 2021. január 21-én tudatták, hogy ki kell költözniük április 30-tól onnan, mert a teljes épületet (Erőművház - a szerk.) bérbe adják. Másnap már meg is jelent az épület kiadásáról a pályázat, amire kéthetes határidőt szabtak.

Breuer elmondása alapján

Erzsébetváros vezetése „nem számított arra, hogy ő is pályázni fog, illetve arra sem, hogy legalább 1 millió forinttal többet ígér, mint más pályázók".

Breuer úgy értékelte a kialakult helyzetet, hogy „az erzsébetvárosi vezetés bajban van", mert Niedermüller állításával ellentétben szerinte nem a pénzről van szó, hanem arról, hogy

a Jobbik kedvében akarnak járni, és ezért kirúgják Európa egyetlen zsidó televízióját a VII. kerületből.

Breuer a Jobbik nevét – szokásához híven – egyetlenegyszer sem ejtette ki, de félreérthetetlenül utalt a szélsőséges pártra, hozzátéve: régóta nyomást gyakorolnak rá, hogy hívja be a párt politikusait is a műsoraiba, de ő ennek folyamatosan ellenáll.

A Heti TV vezetője utalt arra is, hogy

az erzsébetvárosi baloldali politikusok próbálták őt amiatt számonkérni, hogy miért hív meg kormánypárti szereplőket is a műsoraiba, viszont a kerület előző, kormánypárti vezetése ilyent soha nem tett.

Breuer magyarázata alapján azért akarják őt kirúgni, hogy a Jobbik kedvében járjanak a baloldali pártok, hiszen „sok parlamenti befutóhelyet a szélsőséges párt nem fog kapni, valahogy tehát kompenzálni kell őket".

Breuer kiemelte, hogy a Klubrádióval ellentétben őt a Médiahatóság még soha nem büntette meg, majd kitért a rádióval kapcsolatos amerikai megnyilvánulásokra, miszerint

Velkovics Vilmos felvetette, hogy mi történt volna, ha egy kormánypárti kerület teszi utcára Európa egyetlen zsidó tévéjét, erre Breuer a következőképpen reagált:

„világégés lett volna".

Ezáltal egyértelműen rámutatott a nyugaton uralkodó kettős mércére. Ugyanakkor megemlítette, hogy a baloldalon is vannak „rendes emberek", neki már 6 (baloldali) kerületi polgármester ajánlotta fel a segítségét, de az ő nevüket nem kívánja elárulni.

– fűzte hozzá Breuer.

A baloldali összefogásról pedig kijelentette, hogy „ezek mindenre képesek", ismét utalva a párt nevének kimondása nélkül a Jobbikra.

Hozzátette, hogy Niedermüllertől kapott egy olyan levelet is, miszerint támogatják őt, és ha majd nem talál helyet a televíziójának, akkor leülhet beszélni az új tulajdonossal, ha pedig nem lesz új tulajdonos, majd ők segítenek valamit találni...

Breuer végezetül elmondta, hogy

„Heti TV van és lesz, a nézőközönséget nem lehet cserbenhagyni azért, mert egy magát baloldalinak nevező, de amúgy >>nem baloldaliak, az tuti<< vezetés kinyír egy zsidó televíziót".

A beszélgetés alább tekinthető meg teljes egészében:

Egyre több a botrány Niedermüller körül

Ahogy arról az Origo is beszámolt, február 8-án derült ki, hogy az erzsébetvárosi gyerekek helyett egy politikai szervezetet, a Várkonyi Zoltán Alapítvány által fémjelzett, baloldali „Freeszfe" nevűt helyezett előtérbe Budapest VII. kerületének vezetése. A Molnár Antal Zeneiskola 600 tanulója ugyanis már régóta várta, hogy beköltözhessen a Damjanich utcai, számukra felújított épületbe, csakhogy Niedermüller Péter inkább a Színművészeti korábbi vezetése körül alakult baloldali csoportnak adta az ingatlant.

Az épületet eredetileg a Molnár Antal Zeneiskola számára újíttatta fel még az előző, jobboldali városvezetés, amit Bajkai István, a helyi Fidesz vezetője szerint kulcsrakészen hagytak 2019 őszén az új, baloldali vezetésnek.

Nem sokkal a beiktatása után az újdonsült polgármester már botrányt is okozott. 2020. január 23-án az ATV Start című reggeli műsorában azt mondta:

A Fidesz erzsébetvárosi szervezete Niedermüller keresztényellenes gyalázkodása miatt tüntetést rendezett, több ezer fő részvételével.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az ügyben egy feljelentés nyomán vizsgálatot indított, de ennek ellenére a radikális baloldali Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége 2020 márciusában Radnóti Miklós antirasszista díjjal tüntette ki a gyűlöletet keltő polgármestert.