A kommunista diktatúrák áldozataira online programokkal emlékezik a Terror Háza Múzeum

Vágólapra másolva!
A Terror Háza Múzeum és Magyarország Kormánya idén a járványügyi helyzetre való tekintettel online programokkal, társadalmi célú rádiószpot sugárzásával, citylight- és plakátkampánnyal emlékezik február 25-én a kommunista diktatúrák áldozataira. Felhívjuk a tisztelt emlékezők figyelmét, hogy idén elmarad a közös gyertyagyújtás a Hősök falánál, kérjük, mindenki egyénileg helyezze el a kegyelet mécseseit vagy otthonában gyújtson gyertyát a börtönbe vetettek, meghurcoltak és kivégzettek emlékére - olvasható a Terror Háza oldalán.
Vágólapra másolva!

Nekünk, akik Közép- és Kelet-Európában, harminc évvel ezelőtt nyertük vissza a szabadságunkat és a függetlenségünket, kötelességünk, hogy meggyászoljuk azokat, akiktől a végtisztességet is megtagadták, akiknek a nevét szándékosan ki akarták törölni emlékezetünkből. Emlékeznünk kell tehát, hogy áldozatuk ne legyen hiábavaló, hogy figyelmeztető jellé váljon, nemcsak nekünk magyaroknak, hanem a világ minden népe számára.

Emlékezzünk a szovjet kényszermunkatáborokba hurcolt magyarokra, az 1945 után politikai okból kivégzett vagy bebörtönzött honfitársainkra, az 1956-os forradalom és szabadságharc után hazájukat elhagyni kényszerülőkre, valamint arra a mintegy 100 millió halálos áldozatra, amit a kommunizmus világszerte követelt!

Az emléknapon, február 25-én a kommunizmus ismert és kevésbé ismert magyarországi áldozatairól, hőseiről mutatunk be rövid portréfilmeket a Terror Háza Múzeum Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján. A kisfilmekben Angyal István, Mansfeld Péter, Brusznyai Árpád, Ungár József, Annus István, Rózsás János, Havrila Béláné Sticker Katalin, Mindszenty József, Esterházy Mónika, Szabó János, Tóth Ilona és Wittner Mária életét elevenítik fel történészeink.

A kommunista diktatúra áldozatairól és a velünk élő örökségéről Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója, valamint Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese beszélgetnek Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója moderálásával. A Sosem felejtjük el! című beszélgetés megtekinthető február 25-én 14.00 órától a Terror Háza Múzeum Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

Mi magyarok, túléltük a kommunizmust és Kertész Imre bölcsessége nyomán „mérhetetlen szenvedés árán mérhetetlen tudásra" tettünk szert. Fejet hajtunk az áldozatok emléke előtt és magasba emeljük hőseinket. Vértanúink áldozatát pedig nem felejtjük el soha! - írja a Terror Háza Múzeum.