Apáti Bence: Így itatja fel Karácsony Gergely könnyeit a baloldali sajtó

Vágólapra másolva!
Régóta vitázunk már a sajtó függetlenségéről - pontosabban annak mítoszáról -, vagy épp arról, hogy mi is pontosan egy újságíró feladata. Az ellenoldal leggyakrabban elővett, és a használata során szinte teljesen elkoptatott bélyege a propagandistázás, ami olyannyira jól funkcionáló célszerszámmá vált a kezükben, hogy az ország egyik fele - jellemzően a Telex, HVG, 24.hu Bermuda-háromszögében élők - minden jel szerint el is hitték az ellenzéki kollégák által elterjesztett bullshitet.
Vágólapra másolva!

Ők úgy hiszik, a sajtó kizárólag kritikus lehet a regnáló kormánnyal, a hatalommal szemben, amelyik pedig nem az, ott kizárólag megvásárolt, elveiket feladó propagandisták mossák szorgalmasan az agyakat.

Ez nyilvánvalóan hülyeség, csak meg kell nézni az USA új kormányával szimpatizáló, balos amerikai sajtó mostani reakcióit.

A CNN riportereit három hete, mióta Biden elnököt beiktatták, képtelenség fellocsolni, ájultra ünnepelték ugyanis magukat,

és a bulika azóta is tart, de a The New York Times ballib újságírói is hasonlóan eksztatikus állapotba kerülve éljenzik a hatalmat.

Nem ellenőrzik, nem kritizálják, hanem ünneplik.

Az amerikai celebek, színészek, sajtkészítők, kőfaragók és balett-táncosok sem váltak hirtelen a hatalom kritikusaivá - és ez így is fog évekig maradni -, azonban egy újszülöttnek minden vicc új, fiatal barátaink nem emlékezhetnek rá, ezért kell elmondani, hogy anno mister Obama sem került a ballib újságok és hírességek célkeresztjébe, miután megválasztották.

Vagy itt van a mi drága Karácsony Gergelyünk, a nem kis hatalommal rendelkező főpolgármester, akiről csak szép szavakat és dicséretet lehet olvasni az ellenzéki médiában.

Sőt, Gergelyt azonnal négy szerkesztőség veszi védelmébe, ha megcsúszik egy kormánypárti banánhéjon. (Ami gyakran megesik.)

Majd felsegítik, leporolják, felitatják a könnyeit, és még meg is vigasztalják. Pedig Karácsony Magyarország fővárosát irányítja-kormányozza, tehát igen nehéz lenne azt állítani róla, hogy nincs hatalommal felruházva.

A sajtó egy jelentős - az ellenzéki - része viszont nem ellenőrzi, nem kritizálja. Dehogy. Nincs ebben semmi furcsa, a humor "nagyágyúi", a Heti Hetes vállaltan baloldali szereplői sem váltak annak idején az MSZP kérlelhetetlen kritikusaivá, miután 2002-ben a Fidesz elvesztette a választásokat, sőt.

A Népszava-Népszabi - ez utóbbit az MSZP pártalapítványa tulajdonolta - ikerpár is maradt a Fidesz és a jobboldal ekézésénél, ahogyan a Nap-kelte újságírói sem mozdultak ki kényelmes komfortzónájukból.

Dettó. De hogy a közelmúlt eseményeiről is beszéljünk:

A Pikó András kerületében kiadott újság szolgáltatta a legnyilvánvalóbb példát rá, hogy ellenzékből mennyire tét nélküli elfoglaltság független és objektív sajtót követelni. A lap egy alig nyolc(!)oldalas alákérdezős lakájinterjúval nyitott, és rántotta le a leplet a szabad és független médiáért rimánkodó liberálisok képmutatásáról.

Vagy ott van az Alfahír, a Jobbik százmillióiból jobbikos propagandát terítő portálja, no meg a Zsúrpubi, amelynek főszerkesztője néhány hónappal ez előttig az a Béres Ferenc Attila volt, aki most a párt kommunikációs vezetője lett. Majd elfelejtettem: az Alfahíré pedig a Jobbik 13. kerületi jelöltje, Magvasi Adrián volt.

Ki ne tudná, hogy a penetráns címekkel es "cikkekkel" harcoló lap a DK üzenőfüzete? Sajnos sokan.

Az ellenzék keménymagja híján van ennek az igen fontos információnak. Érdekes módon amúgy jobbára pont ők szokták vicsorogva propagandasajtózni a jobboldali médiát. Mindez csak azért jutott eszembe, mert ma került ki a Facebookra az MSZP szócsövének, a Hírklikknek a hirdetése, amelyben Karácsony Gergely az első megszólaló.

Igen, jól olvasták, a szocik volt miniszterelnök-jelöltje, a jelenlegi főpolgármester reklámoz egy újságot. Nem is akárhogyan. Az ellenzéki összefogás közös főpolgármestere úgy indít, hogy szerinte a Hírklikket igazi újságírók írják, nem pedig fizetett propagandisták. És közben el sem mosolyodik, tök komoly arccal képes a fenti mondatot elmondani.
Hogy világos legyen, Karigeri a szocik propagandaportáljáról tudta ezt elrebegni. A lapról, amelyet a Népszava egykori főszerkesztője, Németh Péter vezet.
Majd jön még sok humorista: Soproni Tamás, Szél Bernadett, Vágó István, aki szintén propagandistázik egy kövéret, pedig egy pesti pletyka szerint ő is a Nyugati fény egyik állandó szerzője. Aztán beköszön Komjáthi Imre is, akit Z. Kárpát Dániel vált, ami azért csodálatos, mert pár éve pont ő volt, aki egy kiszivárgott hangfelvétel tanúsága szerint amiatt elégedetlenkedett, mert a Jobbik összes lejárató anyaga a Zsúrpubin jön le. Hiányolta a sokszínűséget, na.

Márky-Zay Péter is tiszteletét teszi, bár nála nehéz eldönteni, hogy trollkodik, vagy komolyan gondolja, amit mond, mert Hódmezővásárhely polgármestere arról beszél, hogy a Hírklikk egy elfogulatlan és objektív hírportál.

Esküdni mernék rá, hogy az elfogulatlan és objektív szavak közben egy halvány mosoly is átszalad az arcán.

Száz szónak is egy a vége; az ellenzéki sajtó egy jelentős része a legkevésbé sem nevezhető függetlennek meg objektívnek. Pártokhoz és ideológiákhoz kötődik, politikusok írják, főszerkesztik, vagy mint most: reklámozzák.

Nincs ezzel amúgy különösebb baj, csak közben ne hazudozzanak független médiáról, és ne hergeljék a híveiket propagandistázva, nulla huszonnégyben a jobboldali sajtó ellen.

Ja! Az megvan, hogy legutóbb Hollandia budapesti nagykövetsége fizetett a HVG-n egy olyan lejárató cikket, amelyben a magyar kormányt támadják?

Ha már függetlenség..

Apáti Bence