Több mint tízmilliót szórt el a Párbeszéd-frakció arra, hogyan kell jól hirdetni a közösségi platformokon

Vágólapra másolva!
Közpénzosztogatásba kezdett karácsony előtt a Párbeszéd parlamenti frakciója, két nagyobb értékű megbízási szerződést is kötöttek a párt holdudvarába tartozó szereplőkkel - vette észre az Origo az Országgyűlés honlapján közzétett adatokból. Így Szabó Tímeáék több mint tízmillió forintért tanulhatják, hogyan kell ügyesen hirdetni a közösségi platformokon. Van némi pikantériája a dolognak, hiszen a pártot az a Karácsony Gergely (társ)vezeti, aki az egyik legnagyobb hódolója a Facebooknak. Egyébiránt Hann Péter és a Republikon Intézet is jól járt a párbeszédes pénzesőben: közel nyolcmillió forintot kaptak tanulmányok készítésére. 
Vágólapra másolva!

Nem akármilyen megbízási szerződést kötött a Párbeszéd-frakció karácsony előtt. A parlament hivatalos oldalán elérhető információk szerint az ünnepi hangulatban lévő képviselőcsoport 10 668 000 forintot fizetett ki azért, hogy mind az öt darab képviselőjét megfelelő képzésben részesítsék a virtuális felületek alkalmazása terén.

A megbízás nyertese a Weber und Mill Kommunikációs, Oktatási és Tanácsadó Kft., a szerződést pedig december 10-én kötötték a felek. A tájékoztatásból az is kiderült, hogy Burány Sándor, Kocsis-Cake Olivio, Mellár Tamás, Szabó Tímea és Tordai Bence egész évben fejlesztheti virtuális képességeit, hiszen a megbízás az év végéig szól.

A Weber und Mill a szerződés értelmében online marketingtanácsokkal látja el az öt képviselőt, akik így azt tanulhatják az év 365 napján, hogyan kell jól hirdetni Facebookon, Instagramon, Google-on, és Youtube-on. Arra is kapnak kiképzést, hogy milyen módszerekkel ajánlott megcélozni a különféle üzenetekkel a különböző csoportokat. Olyan szempontból nem igazán érthető a dolog, hogy az országgyűlési képviselőknek jellemzően van olyan munkatársuk, akik (részben) a közösségi oldalak kezelésével foglalkoznak.

Mint ismert, Karácsony Gergely főpolgármester erősen preferálja a Facebookot, így van némi pikantériája annak, hogy a párbeszédes képviselők 2021-ben közpénzből tanulhatnak bele a virtuális tér rejtelmeibe.

A kiválasztott cég egyébként felbukkant a Horváth Csaba által vezetett Zuglóban is, ahol komoly sikerekben volt része. Tavaly több megbízást is sikerült megcsípniük: az önkormányzat első körben a március 1. és május 31. közötti időszakra havi nettó 1,2 millió forintot fizetett ki kommunikációs feladatokért. Később pedig a helyi médiacég havi nettó 1,2 millió forintért bízta meg őket, aminek keretében "médiaszolgáltatási feladatokat" kellett ellátniuk. A Weber und Mill tulajdonosa Koltai Péter, a vállalkozás forgalma az elmúlt években évi nettó 15 és 23 millió forint között mozgott.

Milliók Facebookra Forrás: Facebook

A karácsonyi közpénzosztogatásnak a Hann Péter-féle Republikon Intézet is nyertese volt, hiszen a baloldali elemző cég 7 620 000 forintot kapott Szabó Tímeáéktól. A parlament honlapján közzétett adatokból az látszik, hogy a pénz "kutatási tervek szerinti adatgyűjtésre, adatfeldolgozásra, elemzések készítésére, és ezek összegzésére és prezentálására" ment. Az nem derül ki a parlamenti tájékoztatóból, hogy pontosan mire irányulnak a baloldali párt kutatásai, elemzései, az viszont igen, hogy a megbízás értelmében év végéig folytathatják ez irányú tevékenységüket.

Hann Pétert és a Republikon Intézetet nem kell különösebben bemutatni, az elemzőcég és vezetője egyértelműen a baloldalhoz kötődik.