Nem szabad az oltás ellen uszítókra hallgatni Müller Cecília szerint - a koronavírus elleni oltások biztonságosak, néhány dologra kell csak figyelni

Szeged, oltás
Vágólapra másolva!
Érvényben maradnak a járványügyi szabályok február elsejéig, így a maszkviselés, az éjszakai kijárási tilalom is - hangzott el az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. Már több mint 42 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg az oltást, jövő héten pedig újabb szállítmány jön a Pfizertől. Müller Cecília is be fogja magát oltatni.
Vágólapra másolva!

Hatályban maradnak a maszkviselésre, a kijárási tilalomra és a boltokra vonatkozó szabályok is - hívta fel a figyelmet az Operatív Törzs.

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ismertette az elmúlt 24 óra legfontosabb adatait. Kiderült, hogy a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok megszegése miatt csütörtökön 362 ember ellen intézkedtek a rendőrök, a járvány kezdete óta 22 560 esetben szegték meg a kijárási tilalomra vonatkozó szabályokat. Az utazási korlátózásokat eddig 9309-en szegték meg, az üzletek nyitvatartásira vonatkozó szabályokat 500-an, a maszkviselésre vonatkozó szabályokat pedig 18 354-en. Elmondta,

egy nagyatádi kocsmát be kellett zárni a szabályok megsértése miatt.

A rendőrök italozókat találtak az ellenőrzéskor.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a péntek reggel közzétett, legfrissebb járványügyi adatokat. E szerint itthon 2907 újabb megbetegedést regisztráltak a hatóságok, amivel 337 743 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 115 többségében idős, krónikus beteg, így az halottak száma 10 440 főre emelkedett. Azt is kiemelte, hogy 186 449-en már meggyógyultak, és 140 854 aktív fertőzöttet tartanak számon. Jelenleg 5297 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 372-en vannak lélegeztetőgépen.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy sokkal több beoltott emberre van szükség, hogy bármilyen védelmi szabályt lehessen enyhíteni.

Müller Cecília emlékeztetett arra is, hogy

hetente érkezik oltóanyag az országba,

az oltás pedig már zajlik. Az egészségügyi dolgozók közül már 42 549 fő megkapta az első védőoltását.

Illusztráció Forrás: SZTE Sajtó

Arra törekszünk, hogy a rendelkezésre álló oltóanyag-mennyiség teljes egészében elfogyjon. Jövő héten a keddi napon újabb 39 ezer fő beoltására elégséges vakcina érkezik az országba a Pfizer készítményéből. Emellett egy kisebb mennyiséget várunk a Modernától, ennek a szállítási időpontja viszont nem ismert - mondta Müller Cecília. 16-án már lesznek olyanok, akik a vakcina második adagját fogják megkapni, emlékeztetett a tisztifőorvos.

Müller Cecília szerint, amit a tudomány igazol, amellé kell felsorakozni, ezért kér mindenkit, hogy ne akadályozzák az oltási folyamatot. Nem kérdés, hogy

én is beoltatom magam,

jelentette ki.

Müller Cecília a vakcinával kapcsolatban megjegyezte, hogy az immunrendszert befolyásoló tényezőket háttérbe kell szorítani a vakcina beadását követően.

Egy két napig például mellőzzük az intenzív testmozgást, a sportolást. Szintén érdemes nem túlzásba vinni az alkoholfogyasztást, az első napokban érdemes ezt teljesen elhagyni,

emelte ki.

Egy kérdésre válaszolva a tisztifőorvos elmondta, hogy még nem oltottunk be minden egészségügyi dolgozót, ez a folyamat jelenleg is zajlik. Összesen 130-135 ezer egészségügyi dolgozó van Magyarországon, most közelítünk ennek a feléhez.

Újságírói kérdésre reagálva Müller Cecília elmondta, hogy

több mint 19 millió adag vakcinát kötött le a kormány,

ennek fele jelenti az oltható személyek számát, mivel egy embernek két védőoltás szükséges. A többi közt a Pfizer vakcinából 3,3 millió, a Modernából 872 ezer, az AstraZeneca 3,2 millió, a CureVac-ból 250 ezer fő beoltására elégséges vakcinát kötöttek le.

Korábban írtuk:

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt arról, hogy eddig 80 ezer vakcina érkezett az országba, valamint azt is megemlítette, hogy nagyon lassú az uniós vakcinabeszerzés, ezért a kormány más forrásokból is megpróbál oltóanyagot rendelni. A miniszterelnök közölte, hogy február elsejéig meghosszabbítják a jelenleg is hatályban lévő intézkedéseket, a középiskolák pedig továbbra is digitális oktatásban folytatják az évet. Orbán Viktor szerint az oltási tervnek megfelelően azokat fogják elsőnek beoltani, akiket a leginkább veszélyeztet a vírus. Felhívta a figyelmet arra, hogy mivel jelenleg még nem lehet mindenkit beoltani, ezért rendkívül fontos, hogy a lakosság továbbra is betartsa a járványügyi szabályokat. Arról is beszélt, hogy ugyan a magyarok nem boldogak a korlátozások miatt, de mindenki belátja azok szükségességét.

A Magyar Tudományos Akadémia szerint teljesen biztonságos a koronavírus-elleni védőoltás. Karádi István, az MTA rendes tagja kiemelte, hogy világszerte már több millió embert beoltottak és ez a szám már hazánkban is átlépte a 40 ezret, az eddigi tapasztalatok szerint viszont csak minimális mellékhatások jelentkeztek, azok is elvétve.

A brit The Spectator hetilap erősen bírálta az Európai Uniót azért, mert nem képesek időben a kellő mennyiségű vakcinát beszerezni. A lap kiemeli, hogy Brüsszel úgy akar közös egészségügyi politikát, hogy ehhez sem a megfelelő költségvetés, sem pedig a szakemberek nem állnak rendelkezésre. Felhívják a figyelmet arra, hogy az EU az oltási programmal visszaszerezhette volna a polgárok bizalmát, azonban csúfosan megbuktak.