Gyurcsány Ferenc kedvenc polgármesterének újabb botránya

LÁSZLÓ Imre Közéleti személyiség foglalkozása polgármester politikus SZEMÉLY
Budapest, 2019. november 27. László Imre, a XI. kerület DK-s polgármestere a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Budapest Fővárosi XI. kerület Újbuda Önkormányzatáról valótlanságot híreszteltünk.
Vágólapra másolva!

Helyreigazítás

A cikkben valótlanul híreszteltük, hogy Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata szabálytalan közbeszerzést folytatott és a kiírt közbeszerzés összegét - a képviselő-testület jóváhagyása nélkül - több mint háromszorosára emelte. Valótlanul híreszteltük azt is, hogy pár nap alatt a parkfelújításra tervezett keretösszeg háromszorosára, 18 milliárd forintra emelkedett, valamint valótlanul híreszteltük, hogy 18 milliárd forint összegű parkfelújításra irányuló közbeszerzést nyert el az Újbudai Önkormányzattól egy konzorcium.

A 2010 előtti baloldali időket idézi az eljárás, ahogyan László Imre DK-s újbudai polgármester egy 18 milliárd forintos közbeszerzést lebonyolított. A vonatkozó szabályokra fittyet hányva a kiírt közbeszerzés összegét - a képviselő-testület jóváhagyása nélkül - több mint háromszorosára emelte, és az igencsak sötét, visszaélésektől hemzsegő Gyurcsány-Demszky-korszak főkertészének, Kocsis Lászlónak a cégét hozta ki nyertesként. Erről a Kontra írt részletesen. Kocsis László újra a baloldali mutyi kiemelt kedvezményezettje: cége a baloldali vezetésű önkormányzatoknál sorra nyer magas összegű tendereket. László Imre, Gyurcsány Ferenc egyik kedvenc polgármestere pedig megválasztása óta botrányt botrányra halmoz: nemrég Hitler méltatásával okozott közfelháborodást, most pedig úgy tűnik, visszatér a régi baloldali módszerekhez: 5,8 milliárd forintból indoklás nélkül 18 milliárd lesz.

Újbuda baloldali városvezetésének parkfelújításra kiírt közbeszerzési eljárásában több botrányos visszaélést tárt fel a kontra.hu. Amint azt a lap összefoglalta - idézzük:

„Még februárban egy igen jelentős, 18 milliárd forint összegű, parkfelújításra irányuló közbeszerzést nyert el egy konzorcium, a Pannon Park Forest Parkfenntartó és Parképítő Korlátolt Felelősségű Társaság vezetésével a DK-s vezetésű Újbudai Önkormányzattól.
A probléma csak az volt, hogy az eredeti közbeszerzést 5,8 milliárd forintra írták ki. Sőt a keretmegállapodást a vállalkozók és maga László Imre is 5,8 milliárd forinttal aláírta (!), majd pár nappal később a kitöltött elektronikus közbeszerzési rendszer űrlapjára már 18 milliárdot írtak. Persze arra vonatkozóan semmilyen indokolás nem derül ki a dokumentumokból, hogy mi volt a pár napon belüli több mint háromszoros áremelkedés oka.
A probléma csak az, hogy a DK-s polgármester által aláírt keretmegállapodás szerint és a közbeszerzési törvény szerint is szigorú feltételekhez kötött a szerződéses ár megemelése, amelyek közül egyetlen feltétel sem teljesült. Sőt: egy ilyen áremelkedést a képviselő-testületnek is jóvá kellett volna hagynia, amire László Imre elfelejtett sort keríteni.
A nyertes konzorcium mögött az a Kocsis László áll, aki a Gyurcsány-Demszky-korszak idején volt a Főkert vezérigazgatója. Utólag úgy szépítette a múltját, hogy szembeszállt Hagyóékkal, és valóban ellenük vallott. De a rossznyelvek szerint valójában azért rakták ki a Főkertből, mert szabálytalanul emelt tőkét egy, a Főkert többségi tulajdonában lévő cégben, és így akarta kijátszani a közvagyont.
Kocsis a másik érdekeltségébe tartozó céggel, a Parkfenntartóval is hasonló botrányt okozott Zuglóban, ahol egy harmadik vállalkozással, a DeerGarden Kertészeti és Szolgáltató Kft.-vel már szinte állandó párosként nyerik az amúgy gyanúsan rájuk kiírt közbeszerzéseket. A Pillangó park felújítása során, hasonlóan ehhez a projekthez, úgy határozta meg - az akkor még Karácsony vezette zuglói önkormányzat - az alkalmassági feltételeket, hogy jó eséllyel csak az ehhez a körhöz tartozó cég tudjon nyerni.
Ráadásul Kocsis cége nemrég a DK-s vezetésű III. kerületben is egy 70 milliárd értékű gigatenderhez jutott a Penta Általános Építőipari Korlátolt Felelősségű Társasággal közösen"

- foglalja össze a baloldal újabb kétes ügyét a Kontra.

László Imre, a XI. kerület DK-s polgármestere a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

De ki is valójában László Imre, az Újbudát bő egy éve vezető Gyurcsány-párti polgármester, aki a közbeszerzési eljárás hivatalos menetét kikerülve emelte több mint háromszorosára a tender összegét, hogy aztán a Gyurcsány-Demszky-éra főkertészét hozza ki nyertesként?

A 75. évében járó László Imre a kommunista diktatúra egyik kegyeltje volt. Katonaorvos, a Kádár-rendszer - túlzás nélkül - gyűlölt honvédelmi miniszterének, Czinege Lajosnak egyik fő támogatottja. Karrierje éppen Czinege minisztersége idején ívelt felfelé. Katonaorvosként egyébként fiatal kiskatonák szabadságáról is dönthetett. Később a Horn-kormány alatt a Központi Honvédkórház igazgatója lett, és karrierje tovább emelkedett.

Majd politikus lett, és Gyurcsány is megkedvelte. Ez képviselőséget, majd polgármesterséget jelentett neki.

A közelmúltban László Imre elsősorban zavaros, félreérthető megnyilvánulásaival keltette fel a sajtó figyelmét és okozott közfelháborodást.

Júniusban a XI. kerület testületi ülésén Adolf Hitlert dicsérte, szerinte a náci diktátort méltán választotta a Time Magazin 1938-ban az év legbefolyásosabb emberének. Szavai szerint Hitlernek „az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan a világgazdasági válság után".

Később újságírói megkeresésre úgy szabadkozott, hogy „ez volt talán életem legszerencsétlenebb mondata." A Heti TV-nek adott reggeli interjúban pedig zavarában sikerült egy újabb náci háborús bűnöst belekevernie magyarázkodásába, amikor Nelson Mandelát, a Dél-afrikai Köztársaság egykori elnökét Josef Mengelével, a hírhedt náci orvossal keverte össze.

"A vita arról zajlott, hogy Mengeléről lehet-e elnevezni utcát vagy teret, a Fővárostól kaptuk ezt az anyagot.."- mondta a polgármester, aki végképp nevetségessé vált azzal, hogy a náci diktátor miatti magyarázkodását egy újabb rettegett náci tömeggyilkos emlegetésével tetézte.

- vallotta be László Imre a Heti TV adásában. A riporter, a kínos helyzetet mentendő, annyit tett hozzá: "úgy látszik, nem tesz jót az embernek, ha túl sok interjút ad".

Mint azt az Origo megírta, ősszel László Imre újabb, abszurd fellépésével adott hírt magáról, amikor szolgálati autóját a színművészetis tüntetők piros-fehér szigszalagjával ragasztotta össze. Amikor a Fidesz helyi szervezete levélben fordult a jegyzőhöz és felszólították, hogy távolítsa el az önkormányzat tulajdonában levő autóról a szalagokat, László Imre az autón látványos károkat hagyva tépte le azokat. Polgármesterhez meglehetősen méltatlanul a károkról elfelejtett jelentést tenni, amit szolgálati autóról lévén szó, kötelessége lett volna megtennie.