A Jobbik elnökét nem zavarja, hogy párttársa támogatásokat küldözget Soroséknak

Vágólapra másolva!
Nem válaszolt az Origo kérdéseire Jakab Péter, amiből arra lehet következtetni, a Jobbik elnökét nem zavarja, hogy pártja egyik legismertebb politikusa több alkalommal is támogatást küldött a Soros-féle Transparency International Magyarországnak. Annyiban ez nem meglepő, hogy korábban egy brit lapban vette védelmébe az amerikai milliárdost és hálózatát.
Vágólapra másolva!

Miután Szotyori-Lázár Zoltán, a Jobbik befolyásos politikusa vasárnap közösségi oldalán bejelentette, hogy ismét utalt az amerikai milliárdos korrupciókutató intézetének, az Origo hétfőn megkereste Jakab Pétert. Azt szerettük volna megtudni a pártelnöktől, hogy

  • mennyire tud azonosulni azzal, hogy egyik párttársa a nagy nyilvánosság előtt népszerűsített egy Soros-közeli szervezetet?
  • szerinte összeegyeztethető-e a Jobbik múltjával és jelenével, hogy egy jobbikos politikus anyagilag támogat egy Soros-közeli intézetet?

Válasz annak ellenére nem érkezett Jakabtól, hogy múlt heti internetes bejegyzésében még azzal dicsekedett, "nekem még mindig megvan az a szokásom, hogy ha jön egy megkeresés a Fidesz-médiától, válaszolok." Hiába a szép gondolatok, a jelek szerint a Jobbik-elnök a sajtókérdések figyelmen kívül hagyásában is követni kezdte Gyurcsány Ferencet. Mindenesetre Jakab hallgatásából az tűnik ki, hogy nincs különösebb fenntartása a Soros-közeli szervezetnek küldött jobbikos támogatásokkal kapcsolatban, hiszen ha lenne, akkor bizonyára válaszolt volna.

Forrás: Facebook

Vasárnap írta meg az Origo, hogy a Jobbik az eddig hittnél jóval korábban, már 2016-ban közeledni kezdett Soros György hálózatához. Onnan jutottunk erre a következtetésre, hogy Szotyori-Lázár ügyvédi irodája felbukkant a Transparency International éves (belföldi) támogatói listáján. Ez akkoriban több mint furcsának számított, hiszen a jobboldaliságára akkor még büszke Jobbik olyan javaslatokkal állt elő, miszerint orosz mintára ügynökszervezetekké kellene minősíteni a bevándorlást elősegítő Soros-szervezeteket. Így erős a gyanú, hogy a párt "átállítása" már ekkor kezdetét vette.

A cikk megjelenését követően Szotyori-Lázár ahelyett, hogy szerénységet mutatott volna, közösségi oldalán hencegett a Soros-szervezetnek küldött támogatással. Sőt, azt is kiemelte, hogy a cikk hatására ismét utalt a Transparencynek, és követőit is erre buzdította.

Az, hogy Jakab Pétert nem zavarják a történtek, nem feltétlenül meglepő. Tavaly februárban a Guardianban védelmébe vette Soros Györgyöt: többek között azt mondta róla, hogy minden joga megvan ahhoz, hogy úgy és arra költse el a pénzét Magyarországon, ahogy és amire ő szeretné.