Szén-monoxid-mérgezést kapott egy asszony az idősotthonban

Vágólapra másolva!
Az érsekcsanádi idősotthont engedély nélkül bővítették, és szabálytalanul kötöttek be egy gázkazánt, ami miatt egy 88 éves asszony szén-monoxid-mérgezést kapott, elájult és beverte a fejét. Az ügyészség vádat emelt a férfi ellen, akinek a cége üzemelteti az idősotthont.
Vágólapra másolva!

A férfi a cégén keresztül üzemeltette azt az érsekcsanádi idősotthont, ahol 11 ápolásra szoruló idős embert gondoztak. Egy ott lakó 88 éves asszony tavaly március 31-én a konyhával egy légtérben lévő étkezőben tévét nézett. A kazán szabálytalan kémény bekötése és a helyiség rossz szellőzése miatt szén-monoxid halmozódott fel.

Emiatt az asszonynak közepes szén-monoxid-mérgezése lett, amitől elájult, elesett és beütötte a fejét.

Forrás: Ügyészség.hu

A szén-monoxid-mérgezés és az, hogy beütötte a homlokát 8 napon belül gyógyuló sérülésnek minősül.

Mint kiderült 2019 őszén engedély nélkül bővítette az otthont a tudlajdonos, valamint gázkazánt és gázvezetékeket szerelt, ami közben az étkezővel egy légtérben lévő konyhában egy rézcsővel szabálytalanul, az álmennyezettel eltakarva az ablak nélküli kamrába vezető leágazást csinált.

A kamrában egy nyílt égésterű, az égési lebegőt a helyiségből vevő és az égésterméket a szobába juttató gázkazánt és egy vízmelegítőt szerelt fel.

Az átalakítás közben a gázkazán csövének nem csinált megfelelő kéményt, azt az oldalfalon szellőzőkürtőbe vezette. A füstcsövet úgy kötötte be, hogy a szellőzőkürtőn lévő kerámia szellőzőrácson egy akkora lyukat ütött, amibe csatlakoztatni tudta a csövet.

A rács és a cső közötti réseket rongyokkal tömködte ki, így füstgázzal kevert levegő áramlott vissza a kürtőbe.

Az ügyészség a férfit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja, és azt javasolja a bíróságnak, hogy tárgyalás nélkül ítélje pénzbüntetésre.