A válságkezelés azért lehet eredményes, mert megértettük: ha munka van, minden van

GYÖRGY László
Budapest, 2020. szeptember 10. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart az Irinyi Terv iparstratégiai támogatásai program 2020. évi eredményeiről a minisztériumban 2020 szeptember 10-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Egy jól ismert baloldali gazdaságkutató műhely szerint a kormánynak közvetlenül a munkahelyek megőrzésére kellett volna fordítania a GDP 1 százalékát, mert akkor meg lehetett volna őrizni az összes munkahelyet hazánkban. Valójában az állítás értelmetlen, hiszen a válság alatt a foglalkoztatás nem csökkent Magyarországon, hanem nőtt, csak a munkaerőpiac átrendeződött a magasabb hozzáadott értékű szakmák irányába. György László gazdaságstratégiáért felelős államtitkár írása.
Vágólapra másolva!

„Ha Magyarországon minden érintett munkavállaló bérköltségének 80%-át 3 hónapra állta volna a költségvetés, akkor a teljes nettó költségvetési kiadás 360 milliárd forint lett volna, ami soknak tűnhet (a GDP közel 1%-a)." Írja az elmúlt héten megjelent gyorselemzés, hozzátéve, hogy éppen ezért a jelenleginél gálánsabb bértámogatási programot is hirdethetett volna a kormány.

Mindez elsőre nem is hangzik rosszul. Sőt. Ha azonban jobban megnézzük, egy fontos szemléletbeli különbségre mutat rá bal- és jobboldal között. Míg a baloldali „sikerrecept" a 2000-es évekből jól ismert ingyen pénz és segély munka helyett, megtámogatva némi külföldi, bizonytalan eredetű adóssággal, addig a kormány a munka becsületére épített az elmúlt 10 évben Magyarországon és a válság alatt is.

A munka- és tudásalapú társadalom azt is jelenti, hogy hagyjuk a munkaerőpiacot lélegezni és átalakulni. Mindez azzal jár, hogy más országokkal, például Nagy-Britanniával és Ausztriával összehasonlításban a kormány a járvány alatt sem adott segélyt az otthonülésért, mert ez igazságtalan lenne azokkal szemben, akik dolgoznak. Nem hagytuk azonban magukra a munkavállalókat: a beruházások ösztönzésével segítettük a versenyképes munkahelyek létrejöttét és megerősítését. Ezért indítottunk a vállalkozások technológiaváltását, hatékonyabb működését ösztönző programokat, írtunk ki célzott iparági felhívásokat, hogy csak néhány példát említsek, külön támogattuk az egészség-, az élelmiszer- és a textilipart, valamint a turizmust. Mindezt a GDP-nek nem 1, hanem 2 százalékát meghaladó mértékben.

A döntést igazolni látszik, hogy 2020 decemberében 20 ezerrel többen dolgoztak, mint februárban, illetve 4 ezerrel többen, mint az előző év azonos hónapjában.

Forrás: Origo

A magyar munkaerőpiac valójában nem válságba került, hanem átalakul. 26 ezerrel többen dolgoznak az IT-szektorban, 20 ezerrel többen a tudományos tevékenység területén, 16 ezerrel többen az építőiparban, és kevesebben a turizmusban, vendéglátásban és a szállítás/raktározás területén.

Forrás: Origo

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a mindennapokban a járvány nem okoz nehézséget. Nem könnyű új szakmát kitanulni, munkahelyet váltani, másba fogni. Azt is tudjuk, hogy vannak olyanok, akik nem abban a munkakörben dolgoznak, amihez a legjobban értenek, vagy amit a legjobban szeretnek, és lehet, hogy átmenetileg kevesebbet is keresnek, mint a válság előtt.

Most azon dolgozunk, hogy legyőzzük a járványt, és mielőbb újraindíthassuk a gazdaságot, hogy megteremtsük a feltételeket, hogy a korlátozó intézkedések elmúltával mindenki ott dolgozzon, ahol a legjobban tudja a saját képességeit hasznosítani, és visszatérhessen élete a korábbi kerékvágásba. Röviden: a cipész maradjon a kaptafánál, a musicalénekes pedig énekeljen, és ne ételfutárként dolgozzon. De büszkék vagyunk a musicalénekesekre, akik nem panaszkodnak, hanem maguk is büszkék arra, hogy a jég hátán is megélnek ezekben a nehéz időkben is.

Ha az elmúlt 10 év legnagyobb magyar eredményét kellene megjelölnöm, hogy már nem dőlünk be az ingyen pénz ígéretének. Természetesen mindenki szeretné, ha életünk visszatérne a régi kerékvágásba, de a mostani válságos időket Magyarországon szinte mindenki munkával vagy önmaga fejlesztésével tölti. (Ne feledjük, az elmúlt 30 évben a 2020-at megelőző három év volt a legjobb a bérek és munka szempontjából Magyarországon.) Munka- és tudásalapú társadalmat építünk tehát, és az intézkedések is ehhez igazodnak, mert hiszünk benne, hogy ez az alapja annak, hogy mi, magyarok a jég hátán is megéljünk. Csak így lehet stabil jövedelmünk és egzisztenciánk hosszú távon.