A Kossuth rádió riportere közös interjúban szólaltatta meg a koronavírus elleni két legígéretesebb védőoltást kifejlesztő négy magyar tudóst

Karikó Katalin, koronavírus,
In this undated family photo provided to AFP on December 15, 2020, Katalin Kariko poses for a photo. - Hungarian-American scientist Katalin Kariko’s obsession with researching a substance called mRNA to fight disease cost her a faculty position at a prestigious university, which dismissed the idea as a dead end. Now, her pioneering work -- which paved the way for the Pfizer and Moderna Covid-19 vaccines -- could be what saves the world from a 100 year pandemic. (Photo by Handout / FAMILY HANDOUT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Family Photo"/HANDOUT - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A világon elsőként Nagy Margitnak, a Kossuth Rádió riporterének sikerült közös interjúban megszólaltatnia dr. Karikó Katalint, dr. Szabó Gábort, dr. Boros Gábort és dr. Pardi Norbertet – a négy magyar tudóst, akiknek kutatásai alapján fejlesztették ki a Covid-19 elleni két legígéretesebb védőoltást. A novemberben készített interjút a közmédia benevezte a Prix Bohemia 2021 nemzetközi rádiós fesztivál versenyére - írja a hirado.hu.
Vágólapra másolva!

A koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésén 2020. év eleje óta számos kutató dolgozott világszerte – köztük magyar tudósok is –, tavaly ősszel pedig már javában zajlottak a vakcinák klinikai tesztelései. Nagy Margit ekkor vette fel a kapcsolatot Karikó Katalin biokémikus professzorral, a BioNTech cég alelnökével, akinek szabadalma alapján fejlesztették ki a Covid-19 elleni két legígéretesebb oltást.

– mondta Nagy Margit, a Kossuth Rádió riportere.

– tette hozzá a Kossuth Rádió riportere.

dr. Karikó Katalin Forrás: AFP/Handout

A riportsorozatsorozat első része október 21-én került adásba a Jó reggelt Magyarország című műsorban, aztán pedig november 5-én a Felfedező a tudomány világáról című műsorban.

Rengeteg pozitív visszajelzés érkezett, többek között magától az interjúalanytól is.

– árulta el Nagy Margit.

A professzorasszony hívta fel a riporter figyelmét a kutatásban résztvevő másik három magyar tudósra dr. Szabó Gáborra és dr. Boros Gáborra, a BioNTech kutatóira és dr. Pardi Norbertre, aki a Pennsylvania-i Egyetem biológus-kutatója.

Így született meg aztán a vakcina kifejlesztőivel az a közös interjú, amely a világon elsőként a Kossuth Rádióban hangzott el.

– fogalmazott a Kossuth Rádió munkatársa.

A rádió vezetősége úgy ítélte meg, hogy az interjú értéket képvisel, amit érdemes lenne megmutatni a világnak, ezért a közmédia benevezte a Prix Bohemia 2021. nemzetközi rádiós fesztivál versenyére. A minden évben Csehországban megrendezett esemény célja, hogy felhívja a figyelmet az európai közszolgálati rádiók kulturális értékeket létrehozó és terjesztő munkájára, különös tekintettel a középkelet-európai régióra.

– mondta Nagy Margit.

– tette hozzá a riporter.

Gyerekkori álomból valóság

Nagy Margit már egészen kisgyermekkora óta arról álmodozott, hogy riporter lesz.

– mesélte nevetve a Kossuth Rádió munkatársa.

Nagy Margit 1994-ben kezdett el dolgozni a közmédia szegedi körzeti stúdiójában, ahol oknyomozó riporterként számos országosan is jelentős témát dolgozott fel pályafutása során. Első munkája például az olajszőkítésről és az olajmaffiáról szólt, 2009-ben pedig Újhelyi Zoltán kollégájával együtt robbantották ki a fuzárium-botrányt, amitől aztán hónapokig visszhangzott a magyar sajtó.

A Karikó Katalinnal és munkatársaival készült riportsorozatát eddigi pályafutása egyik csúcspontjaként értékeli. Mint mondta,

- olvasható a hirado.hu oldalon.