2020-ban is rekordot döntött a mobilinternetezés

mobilinternet sebességi teszt vitorlázás Balaton
Mobilinternet sebességi tesztje a Balatonon, a Sirocco fedélzetén
Vágólapra másolva!
A 2019-es adatokat több szempontból is felülmúlta a tavalyi év, ha az éves statisztikákat nézzük, azt láthatjuk, hogy a heti adatfogyasztási csúcsokon kívül, 2020-ban több mint másfélszer annyit, 794 millió MB adatot fogyasztottak az emberek, amely részben a videós tartalomfogyasztás iránti igény növekedésével magyarázható.
Vágólapra másolva!

Az, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan, 2020-ban is növekvő tendenciát mutat – többek között – a Vodafone Magyarország lakossági ügyfeleinek adatigénye, nem meglepő: a koronavírus-járvány következtében tavaly a távoli munkavégzés és otthoni tanulás miatt a telekommunikációs infrastruktúrának talán minden korábbinál nagyobb és fontosabb szerep jutott. Téves lenne azonban azt gondolni, hogy csak adatot fogyasztottunk volna többet.

Változó élethelyzet – növekvő adatmennyiség

A megnövekedett adatfogyasztást több dolog magyarázza, egyrészt 2020 márciusától az ország átállt a távoli munkavégzésre, valamint ezzel párhuzamosan az otthoni tanulásra, ezért a telekommunikációs szolgáltatások minden eddiginél fontosabb szerepet töltöttek be mindannyiunk életében. Másrészt a növekvő adatforgalom az okoseszközök egyre jelentősebb elterjedésének is köszönhető. Gondoljunk csak a megváltozott szórakozási szokásokra, azokra, akik egy-egy online kaszinót keresnek fel, és próbálnak szerencsét, vagy a videójátékok rajongóinak egyre növekvő számára. Harmadrészt pedig a tartalomfogyasztási szokások egyre nagyobb részét teszik ki a videós tartalmak.

Forrás: Origo

Persze ahhoz, hogy a megnövekedett igényeket a szolgáltatók képesek legyenek kielégíteni, szükséges megteremteniük a technikai feltételeket, ez esetben az újgenerációs mobilhálózat, az 5G széles körben való elérhetőségét. A 2020-as hálózatfejlesztéseknek köszönhetően Budapest majdnem teljes területén és több nagyvárosban is elérhetővé vált a lakossági ügyfelek számára a kereskedelmi 5G hálózat, több szolgáltatónál.

Decemberben interneteztünk a legtöbbet

Egészen pontosan az év utolsó hónapjának második hetében interneteztek a legtöbbet a Vodafone ügyfelei, amikor a korábbi év legforgalmasabb heténél 63%-kal több adatot használtak. Érdekességképpen jegyezzük meg, hogy 2019-ben a legmagasabb egy hét alatt elfogyasztott adatmennyiséget november utolsó hetében használtak fel az ügyfelek. Szakértők szerint ez az eltérés összefüggésben lehet a karácsonyi vásárlás online lebonyolításának növekvő tendenciájával, amelyet jól példáz, hogy a karácsonyi időszakban is több adat fogyott (a 2019-es 764 millió MB-hoz képest 2020-ban majdnem 1,2 milliárd MB). Ráadásul a növekvő tendencia a karácsonyi időszakot követően, a két ünnep között, valamint az év utolsó napjaiban is folytatódott.

De mi a helyzet az SMS-sel és a hanghívásokkal? Ahogy évek óta, úgy az SMS 2020-ban is veszített népszerűségéből, ami elsősorban a csevegő-alkalmazások szélesebb körű elterjedésével magyarázható. A hanghívások gyakoriságában viszont 2020-ban csak minimális csökkenés volt megfigyelhető, miközben a hívások hossza folyamatosan növekszik. Szakértők szerint az utóbbi két dolognak tudható be, egyrészt a tavalyi évben, a veszélyhelyzet alatt sokan csak telefonhívásokkal tudták tartani a kapcsolatot szeretteikkel, másrészt a különböző korlátlan díjcsomagokkal a hosszú telefonbeszélgetések is mindenki számára elérhetővé váltak.