Varga Judit: A homályos fogalmakra épülő szankciórendszerek az uniós jogba ütköznek

Varga Judit, Magyarország Igazságügyi minisztere. 
2020.02.10 Budapest
Fotó: Csudai Sandor - Origo
Varga Judit, Magyarország Igazságügyi minisztere. 2020.02.10 Budapest Fotó: Csudai Sandor - Origo
Vágólapra másolva!
A jogbiztonság már önmagában tiltja egy olyan homályos fogalom bevezetését európai uniós kötelezettségként, mint a jogállamiság - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Die Welt című német napilapnak adott, pénteken megjelent interjúban.
Vágólapra másolva!

Varga Judit hangsúlyozta: a jogállamiság nem egyértelmű, kézzelfogható norma, amelyet a mindennapi életben alkalmazni lehet, mert annak megsértését - amit szankcionálni lehetne -, nem lehet egyértelműen meghatározni. Működőképes rendszerhez egyértelmű normákra és definíciókra van szükség.

Az uniós koronavírus-segélyre vonatkozó megállapodásnak azon pontjáról szólva, amely hangsúlyozza az uniós szerződés alapvető demokratikus értékekkel foglalkozó 2. cikkét, azt mondta: azt úgy értelmezik, hogy bármilyen új "költségvetési kondicionalitást" is hoznak létre, annak meg kell felelnie a szerződés 2. cikkében foglalt értékeknek és a belőlük fakadó jogelveknek.

Az Európai Unió Bíróságának joggyakorlatában ilyen jogelvekként jelölték meg a jogbiztonságot, az arányosságot, a visszaható hatály tilalmát és a megkülönböztetés-mentességet - közölte Varga Judit.
A létrehozandó új költségvetési mechanizmusról elmondta: a kormányfők ősszel ismét találkoznak, hogy kidolgozzák a részleteket, megfogalmazzák az egyértelmű normákat, és meghatározzák, miként szankcionálhatják azok megsértését.

Varga Judit, Magyarország Igazságügyi minisztere. 2020.02.10 Budapest Fotó: Csudai Sandor - Origo Forrás: Origo

Ehhez egyhangú döntés lesz szükséges. Minden bizonnyal beszélnek majd ennek kapcsán a 2. cikk szerinti alapvető értékekről, a demokráciáról, a jogállamiságról, az esélyegyenlőségről, amelyekkel minden tagállam egyetért - tette hozzá.

A miniszter szerint az EU-csúcson július 21-én elfogadott következtetésekkel végleg eldőlt, hogy ezekre a nehezen definiálható fogalmakra nem lehet szankciórendszert építeni.

Lesz egy teljesen más, objektív kritériumrendszer a pénzügyi visszaélések megelőzésére - mondta, majd úgy fogalmazott:


Kiemelte: mindig is azon a véleményen voltak, hogy a 7. cikk szerinti eljárások csak akkor indokoltak, ha a kérdéses állam figyelmen kívül hagyja az Európai Unió Bíróságának ítéleteit. Magyarország mindig is betartotta ezeket az ítéleteket.

Konkrét vádakat konkrét jogi rendelkezéseknek kell alátámasztaniuk, megjegyezve, hogy már létezik egy nagyon kifinomult uniós követelmény- és kontrollrendszer, amely szabályozza a kohéziós alapok felhasználását és már lehetővé teszi a pénzeszközök megvonását.

Azt mondta: az Európai Bizottság éves jelentései szerint ez a rendszer hatékony.

Ám ha valamiért ez mégsem lenne elég, akkor ezt a rendszert természetesen tovább lehet fejleszteni.
A megoldás azonban nem olyan homályos fogalmak bevezetése, mint az "általános hiányosságok" az alapértékek betartásánál. Ez a kommunizmusra emlékeztet - jelentette ki a tárcavezető.

Arra a kérdésre, hogy "az EU olyan lenne, mint a Szovjetunió", azt válaszolta: akkor is azért büntették az embereket, mert nem voltak "ideológiailag kellően tudatosak", és nem azért, mert megsértettek egy törvényt.



Egy felvetésre válaszolva arról beszélt, előfordulhat, hogy az uniós helyreállítási csomag már az Európai Parlamentnél (EP) kudarcot vall.

"A Covid-19 válság idején is az EP a probléma, nem pedig a megoldás része volt. Ahelyett, hogy a járványt kezelték volna, az EP-képviselők az egyes országok védelmi intézkedéseit támadták, főleg természetesen minket" - mondta Varga Judit, hozzátéve, hogy az EP-ben még olyan álhírek is terjedtek, hogy az Országgyűlést felfüggesztették.

Varga Judit elmondta, Angela Merkel német kancellár a brüsszeli csúcstalálkozón megígérte, mindent megtesz annak érdekében, hogy elősegítse a Magyarország ellen indított 7. cikk szerinti eljárás lezárását.

"Az ő szava elegendő számunkra. Ám természetesen egyedül nem tudja magát a folyamatot lezárni" - tette hozzá a miniszter.

Varga Judit facebook bejegyzése az interjúról: