Nevet kaptak a Nyíregyházi Állatpark fehér oroszlánkölykei

A Nyíregyházi Állatpark három 6 hónapos fehér oroszlán kölyke és anyjuk.
Vágólapra másolva!
6 hetesek lettek a ritka színváltozatú nagymacskák, így elérték azt a kort hogy nevet kapjanak. A névadáshoz a látogatók segítségét kérték a szakemberek, akik a park közösségi oldalán javasolhattak nevet a kölyköknek az elmúlt héten, ahova több mint 500 névjavaslat érkezett - írta a Nyíregyházi Állatpark a közösség média oldalán.
Vágólapra másolva!

A választás végül egy igazán frappáns magyarázattal érkezett az egyik vendégtől. Kristóf Simon azzal indokolta a javaslatait, hogy mivel az oroszlánok Afrikában honosak, és ők most távol vannak az otthonuktól, ezért arra gondolt, hogy kaphatnának afrikai neveket.

A Nyíregyházi Állatpark 6 hónapos fehér oroszlánkölykei és anyjuk Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Kifejtette, szerinte nagyon szép női nevek vannak, és annál is szebb jelentéssel:

  • Dipita, ami reményt jelent - hiszen egy kihalás szélén álló állatról beszélünk, de most három nagyon ritka fehér oroszlán született, ami reményt ad.
  • Enam, ami azt jelenti, hogy Isten adta nekünk - becsüljük meg őket jól, és vigyázzunk rájuk!
  • Abeni, ami azt jelenti, hogy Imádkozzatok értük! Ha egy mondatban tesszük a neveket, akkor kijön az, hogy "Isten adta nekünk a reményt, imádkozzatok értük!"

A leírtakkal maximálisan egyetértettek a park gondozói, így ezt a nevet viselik a mai naptól a fiatal oroszlánok.

A fehér oroszlán szülőpár mindkét tagja - a 7 éves Csehországból érkezett anyaállat, Binti és szintén 7 éves párja, a Hollandiából érkezett Inkosi 2015 óta alkot egy párt a Nyíregyházi Állatparkban.

A pár odaadó gondoskodással neveli kicsinyeit, akiket

a látogatók már megtekinthetnek, hiszen a kölykök már kimerészkednek a külső kifutóba is.

A "fehér" színváltozatú állatok a dél-afrikai, más néven krugeri oroszlán alfaj (Panthera leo krugeri) egyik populációjához tartoznak és csak Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén élnek. A világos színük ott a rejtőzködést segíti, mert ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek, valamint a magas fű jellemzi. Az utódok csak akkor lesznek bézs színűek, ha a szülőállatok mindkét tagja világos bundájú.

A krugeri oroszlánok ezen színváltozata egyike Afrika legtitokzatosabb állatainak, hiszen évszázadokon keresztül csak sejtették létüket.

Fehér oroszlánkölyök a Nyíregyházi Állatparkban. Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A dél-afrikai őslakosok tisztelték őket, mint az isteni világ közvetlen küldötteit. Élőhelyük, Timbavati, azt jelenti,

A ritka ragadozókról először 1928-ban lehetett hallani, de csak a hetvenes években kaptak nyilvános figyelmet Chris McBride könyve, a The White Lions of Timbavati (Timbavati fehér oroszlánjai) megjelenése után. Ekkor szerzett tudomást a világ a létezésükről, ettől kezdve a fehér emberek kívánatos vadásztrófeájává váltak.

Egy látogató javaslata alapján kapta a három oroszlánkölyök a neveiket: Dipita, Enam, Abeni Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent, legutóbb 1994-ben láttak vadon élő egyedet.

Az állatkertben és rezervátumokban élő állatok száma sem éri el az ötszázat, ezért is fontos hogy zárt tartási körülmények között tenyésszék ezeket a különleges színű állatokat. A Nyíregyházi Állatparkban már több ízben született fehér oroszlán, jelenleg a most született kicsikkel együtt hat egyed él.