Tönkretenné Budapest egyik legszebb utcáját Terézváros baloldali polgármestere

Vágólapra másolva!
Huszonkilenc fát vágatna ki a zöldterületek növelésének ígéretével fellépő Soproni Tamás momentumos polgármester a terézvárosi Benczúr utcában. A városbloggerek által Budapest egyik legszebbnek tartott utca fasora körülbelül 200 fából áll, így a fák közel 15 százalékát kivágnák, ezzel pedig elveszítené egyedülálló arculatát. A helyiek felháborodtak a döntésen, és azon, hogy az önkormányzat csupán pár nappal a munkálatok (amelyek egyébként ma kezdődtek meg) megkezdése előtt értesítette őket. Civilek petíciót indítottak az értelmetlen rombolás ellen, szerintük az önkormányzatnak nincs engedélye a fakivágásokra. 
Vágólapra másolva!

Múlt hét kedden jelent meg a hír a kerület hivatalos honlapján, miszerint az önkormányzat 29 fa kivágását tervezi a Benczúr utcában. Aznap a Főkert Zrt. ezt megerősítve kiadott egy közleményt, amelyben azt írták, hogy "az utca adottságainak köszönhetően a fasori fák hosszútávú fenntarthatóságát tekintve, nem előnyös", ezért a fákat ki kell vágni.

Petíciót indítottak a rombolás ellen

A napokban jelezte egyik olvasónk, hogy mire készül az önkormányzat. Dühösen azt írta, hogy "az utcában lakóként nekünk nagyon furcsa, hogy ezt így közlik". Valóban, nem ez volt a létező legelegánsabb megoldás az önkormányzat részéről, annál is inkább, mert a munkálatok a közléstől számított pár napon belül, hétfőn elkezdődtek. Az önkormányzat mindössze hat napot hagyott a lakossági reakciókra, ami finoman szólva sem egyeztethető össze Soproni Tamás momentumos polgármester kampányígéretével, miszerint megválasztása esetén az emberekkel közösen fogja irányítani a várost.

A Benczúr utcát több városblogger is Pest legszebb utcájának tartja. A fasor olyan kiemelkedő városképi érték, amit védeni kellene, és aminek sorsáról nem szabadna a lakók megkérdezése nélkül dönteni.

"A VI. kerület momentumos vezetése "zöld" programmal kampányolt, ehhez képest ez az első jelentős intézkedés az utcával kapcsolatban. Ami bosszantó és aggasztó, hogy nem lehet tudni, vajon mi lesz a jövőben? Ha ez a tendencia folytatódik, akkor öt év alatt vége lenne a Benczúr utca karakterének. Így is van olyan szakasz, ahol egymás után 6 fát vágnak ki - ott már most vége lesz a Budapest viszonylatában egyedülálló utcaképnek" - így kommentálta olvasónk az önkormányzat lépését.

Üres kampányígéret

Beton helyett FÁK - többek között ez volt Soproni Tamás terézvárosi polgármester egyik kampányszlogenje a tavaly októberi önkormányzati választáson. Programjában részletesen foglalkozott a témával, többek között azt ígérve, hogy megválasztása esetén növeli a zöldfelületeket a kerületben. "Budapesten a mi kerületünkben az egyik legkisebb a zöldterület aránya. Terézvárosban az utcák többségén nemhogy fák, de még a fű sem nő, csak beton, aszfalt és bitumen mindenütt. Megoldásként 10 ezer négyzetméterrel növeljük a zöldterület méretét" - olvasható programjában. Nagyon úgy tűnik, hogy megválasztását követően megfeledkezett korábbi ígéretéről a momentumos politikus.

A Benczúr utca fái Forrás: Facebook

Nem csoda, hogy a lakók tiltakoznak a rombolás ellen. Azt követelik petíciójukban, hogy az önkormányzat haladéktalanul halassza el a fakivágásokat. Kifogásolják, hogy

  • a kerület vezetése és a Főkert Zrt. semmilyen konkrét információt és cselekvési tervet nem hozott nyilvánosságra a megmaradó fák állapotára és a teljes fasor jövőbeli értékmegőrző védelmére vonatkozóan;
  • kérdéses, hogy van-e erre engedélye az önkormányzatnak. "A fakivágások tekintetében a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30.) Korm. rendelet ugyanis előírja, hogy a fakivágás minimum 30 napos engedélyezési eljárással kaphat engedélyt, de kiemelt jelentőségű fák esetén az ügyintézési idő 45 nap. Érvelésük szerint mivel a Főkert dokumentációja július 21-ei keltezésű, ezért kizárt, hogy a mai napra meglegyen az önkormányzatnak az engedélye;
  • a terézvárosi honlapon közzétett aktuálisan engedélyezett fakivágások listájában nem szerepel az önkormányzat által kijelölt 29 fa.

A petíciót ezen a linken lehet aláírni.

Zöld várost ígértek a kampányban

"Megóvjuk a város fáit, újakat ültetünk, és gondoskodunk róluk, hogy a budapestiek eljövendő generációinak biztosítsanak friss levegőt."

"Nem elég a klímaváltozás fokozódó fenyegetése, továbbra is lépten-nyomon hallani újabb fakivágásokról. Budapestnek azonnali fordulatra van szüksége: óvnunk és fejlesztenünk kell a meglévő zöldfelületeinket, valamint újakat kell kialakítanunk városszerte."

Többek között ezzel kampányolt Karácsony Gergely főpolgármester és csapata a tavalyi önkormányzati választást megelőzően. A baloldali főpolgármester-jelölt programját áthatotta a zöldpolitika ígérete, amiből egyelőre nem sok valósult meg.

Ahogy az Origo elsőként számolt be róla, Karácsony Gergely veszélyhelyzeti jogkörével élve 85 fa kivágására adott engedélyt május közepén.