A gödi momentumos polgármester bizalmasa korrupcióval vádolja a többi baloldali alpolgármestert

Vágólapra másolva!
Hiába mutatkozott együtt a nyilvánosság előtt Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András, a színfalak mögött ugyanolyan intenzitással zajlik a Demokratikus Koalíció és a Momentum háborúja. A pártelnöki szintű megbeszélés napján Balogh Csaba gödi momentumos polgármester bizalmasa a DK és az LMP alpolgármestereire nézve durva korrupciós üggyel állt elő. A csatabárdot még el sem ásták, ismét egymásnak estek a felek. Gyurcsány végleg elszánta magát a Momentum beszántására, akik viszont megpróbálnak a maguk módján ellenállni a támadásnak. 
Vágólapra másolva!

Kézfogás a vakufényben, széles mosolyok, és vállveregetés - így nézett ki Gyurcsány Ferenc, a DK, és Fekete-Győr András, a Momentum vezetőjének tihanyi találkozója, amire a pártelnökök a konfliktusok elsimítása miatt kerítettek sort. Mint ismert, a két párt kapcsolata azzal került mélypontra, hogy a DK-s Rónai Sándor előállt a gödi momentumos polgármestert lejáratni szándékozó hanganyagával.

Színjátékból jeles: bár mindkét fél pontosan tudta, hogy a megbeszélésnek semmi értelme nem lesz, a kamerák előtt mégis eljátszották ennek ellenkezőjét. Ugyanis nyilvánvaló: az MSZP megroppantása és a Jobbik megszelídítése után Gyurcsány a Momentumot szemelte ki következő célpontjának, ami értelemszerűen nem találkozik Fekete-Győrék érdekeivel. Abban a pillanatban, hogy a két politikus befejezte mondandóját és tisztes távolra került egymástól, a háttérben egy szokatlanul durva és alattomos támadás indult a DK ellen.

Most kezdődik csak igazán a háború

Az új baloldali városvezetés tavaly októberi hivatalba lépése óta több korrupciógyanús ügy rázta meg Gödöt, többek között emiatt nyilvánította a kormány különleges gazdasági övezetté a várost. Balogh Csaba momentumos polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról beszélt, hogy sorra kerülnek elő "a korrupciógyanús, illetve konkrét" ügyek. Bár Balogh ekkor még konkrét neveket nem említett, egyértelműen alpolgármestereire, a DK-s Lőrincz Lászlóra és az LMP-s Fülöp Zoltánra utalt. Később kibontotta a hanganyagon elhangzó vádjait, amire helyettesei korrupciós ügyeinek nyilvánosságra hozásával kezdett el fenyegetőzni.

A vagdalkozásnak rossz vége lett: miután a momentumos városvezető visszahívta tisztségeiből alpolgármestereit, a gödi baloldal kényszerházassága szétrobbant. A DK, a Jobbik és az LMP helyi képviselői ugyanis a Gödi Összefogás frakciójából kiválva Göd Fejlődéséért néven új képviselőcsoportot alakítottak. Ezzel Baloghgal és támogatóival szemben kialakult a képviselő-testületben egy ugyanolyan erőt képviselő, DK vezette blokk.

A közgyűlésben a polgármester mellett maradt felesége, a momentumos Vajda Viktória, a szintén momentumos Andrejka Zombor, valamint a független-párbeszédes Hlavács Judit. A négy baloldali képviselő távozásával négyfősre olvadt frakció tűzön-vízen kitart Balogh mellett. Ezt mutatja: Hlavács még arra is képes volt, hogy

amikor a két pártelnök látványos békülésbe kezdett, minden eddiginél konkrétabb korrupciós üggyel támadta meg a momentumos városvezető ellenfeleit, nevezetesen Gyurcsányékat.

Hogy az időzítés nem véletlen, mi sem mutatja jobban, minthogy a politikus aznap Balogh Csabával tartott "kiscsoportos fórumot a gödi civileknek". Szombaton közzétett posztja tehát tudatos provokáció volt a Gyurcsány-párttal, és helyi szövetségeseivel szemben. Ez pedig azt jelzi, hogy a baloldali belháborúnak nemhogy nincs vége, hanem éppen most kezdődik el igazán.

Látszat szövetség Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András között: a sajtótájékoztató napján Balogh Csaba gödi momentumos polgármester csapata korrupciós üggyel vádolta meg Gyurcsányékat Forrás: Origo

Újabb korrupciós ügy Gödön

"Summa summarum: úgy tűnik, a "Samsung-koalíció" közös érdeke, hogy a TESZ-nél (számukra) megbízható ember kontrollálja az információáramlást. Sokáig fog tartani, amíg feldolgozom a már elkért és megkapott adatokat, de meg fogom tenni. Remélem, minél kevesebben vannak, akik ezt fenyegetésnek érzik" - "TESZek-veszek, közpénzt lelek", így összegezte a gödi baloldal legújabb korrupciós ügyét Hlavács tegnapi posztjában. Szófordulatai ("Samsung-koalíció") arra engednek következtetni, hogy

Balogh és csapata az országos botrány ellenére nem hajlandó kompromisszumra, ugyanolyan erővel támadják a DK-t és az LMP-t, mint eddig.

A Hlavács által ismertetett történet lényege a következő: februárban rendezték meg a Sportbált a településen, amelynek

  • ötletgazdája és főszervezője Lőrincz László DK-s alpolgármester,
  • rendezője pedig az a Göd Fejlődéséért Alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke Fülöp Zoltán LMP-s alpolgármester.

Magyarán a rendezvény éppen a momentumos polgármester legnagyobb ellenfeleihez köthető. Hlavács ismertette, hogy a sportbálon az étkezést és a dolgozókat a Településellátó Szervezet (TESZ) biztosította. Miután "újabb és újabb információk futottak be" hozzá, kérdéseket tett fel a szervezet gazdálkodásával kapcsolatosan: mennyibe került mindez az intézménynek, és mennyit számlázott le mindezért az alapítványnak. Sokat mondó, hogy elmondása szerint Balogh bizalmasa azért kutakodott a rendezvény finanszírozásával kapcsolatban, mert annak fő arcai Lőrincz és Balogh voltak.

Erőfeszítéseit "siker koronázta", hiszen közel sem volt minden rendben a rendezvénnyel kapcsolatban. Ez onnan derült ki, hogy a Hlavácsnak megküldött excel-táblázatban 1.570.000 forintban határozták meg az összes költséget, csakhogy a számsor szerint a TESZ csupán bruttó 642.000 forintot számlázott le "az étkezés teljes körű lebonyolításáért". Magyarán közel egymillió forint különbség van a két szám között, amiből az következik, hogy a TESZ "mintegy egymillió forinttal támogatta az alpolgármesterek által szervezett jótékonysági bált".

A momentumos polgármester támogatója szerint Gyurcsányék ezzel bűncselekményt követhettek el.

"Nem vagyok büntetőjogász, valaki kisegíthetne, ez egyébként hűtlen vagy hanyag kezelésnek számít-e, esetleg teljesen rendben van?" - vádolta meg politikai ellenfeleit.

Mint ismert, a hangfelvétel-háborúban (részben) arról ment a vita, hogy ki húz inkább a Fidesz felé. A legújabb baloldali korrupciós ügybe Hlavács belevitte ezt a szálat is. "A bál februárban volt, ekkor még a fideszes időkből ott maradt megbízott igazgató, Preller Zoltán irányította a TESZ-t" - írta, arra utalva, hogy nem Balogh és csapata, hanem a DK-s és LMP-s alpolgármesterek játszanak össze a nagyobbik kormánypárt helyi képviselőivel. Emlékezetes: az ügy kirobbanása után az országos DK és a Momentum egymásra próbálta rányomni a "Fidesz-ügynök" bélyeget.

Gyurcsány mindenkit leigázna

Ahogy beszámoltunk róla, a nyilvánosság előtt kezdett hangfelvétel-háborúba a gödi baloldal belháborúja miatt a két párt. Rónai Sándor, a DK uniós képviselője tegnap esti közleményében közölt egy hanganyagot, amivel azt kívánta bebizonyítani, hogy Balogh Csaba momentumos polgármester fideszes alpolgármestert vett volna maga mellé, "elárulva" a baloldali összefogást. A Momentum válaszában azzal vádolta meg a DK-t, hogy egy manipulált felvétellel próbálta lejáratni őket, és mivel közölték saját, bővebb felvételüket, Gyurcsányéké biztosan hamis.

Nem véletlen, hogy felszínre törtek az indulatok: Gyurcsány Ferenc és pártja, a Demokratikus Koalíció látványosan elkezdett radikalizálódni az elmúlt időszakban. Az utóbbi hetekben nyilvánvalóvá vált, hogy a párt elnöke másfél évvel a parlamenti választás előtt végleg elhatározta magát: csak és kizárólag a Demokratikus Koalíció maradhat a baloldalon.

Nagycikkben foglalkoztunk a baloldali belharc okaival: egyrészről Gyurcsány ambícióival, másrészről a kormányfőjelöltséggel magyarázható a belháború eszkalálódása. A Momentum ugyanis nem tudja támogatni, hogy Gyurcsányné legyen a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje. Sajtóértesülések szerint Fekete-Győr Andrásék megpróbálták Cseh Katalint elfogadtatni, de a DK-nál kinevették az ötletet.