Orbán Viktor: Köhögve és lázasan senki ne menjen emberek közé!

Facebook, Orbán Viktor, rádió, Kossuth Rádió
Vágólapra másolva!
Minden illegális bevándorló biológiai fenyegetést jelent, mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Magyarország 5 millió vakcinát rendelt. A kormány augusztus végéig meghosszabbította a Nemzeti Konzultáció határidejét. Eddig 1 millió 401 ezer kérdőív érkezett vissza.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi pápai gócpontról azt mondta a miniszterelnök, hogy az Operatív Törzs folyamatosan dolgozik, és

van egy speciális egység, amit olyankor vetnek be, amikor valahol van egy szuperfertőző.

A kontaktkutatás mellett elkülönítést is alkalmaznak, ha földrajzilag is meghatározható egy adott terület. Továbbra is azt kéri a miniszterelnök, hogy a polgárok is segítsék a védekezést. Maszkot kell viselni a tömegközlekedésben, üzletekben, egy-másfél méteres távolságot kell tartani, de mindenki mellé nem tudnak rendőrt állítani. Egy ország intelligenciaszintje dönti el a védekezés minőségét, a közjózanságnak van jelentősége, ha az emberek megértik a helyzetet, az segít.

A pápai és mezőkövesdi tömeges fertőzések is úgy történtek, hogy köhögő és lázas emberek olyan helyre mentek, ahol sokan voltak, hívta fel rá a figyelmet a miniszterelnök.

Az emberek önkéntes részvétele nélkül semmilyen védekezés nem lehet sikeres, ezért fontos a Nemzeti Konzultáció is.

Az új speciális egységnek, amit említett Orbán Viktor, tudományos-fantasztikus filmekre emlékeztető szerelésük is van, hamarosan be is mutatják majd őket, lesz várhatóan egy médianyilvános gyakorlat is.

A kormány el fogja végezni a munkáját a védekezéssel kapcsolatban, de minden embernek oda kell figyelnie. A tűzijátékot a kormány azért nem tartja meg, mert ha összejönne rengeteg ember, az olyan kockázat lenne, amit nem szabad vállalni.

A további lehetséges korlátozásokról azt mondja, nem jó dolog fertőzött országokat emlegetni, ujjal mutogatni, de a szerdai kormányülésen mégis kénytelenek voltak áttenni Spanyolországot a sárga jelzésű kategóriába, tájékoztatni kellett a magyarokat az ottani súlyosbodó vírushelyzetről. Ha már utaznak az emberek, ne messzire menjenek, maximum a környező országokba. Szlovákia, Ausztria, Szlovénia, Horvátország biztonságos, mondta a kormányfő, ha lehet, ide utazzanak, ha külföldre mennek.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban (korábbi felvétel) Forrás: Facebook/Orbán Viktor

Az emberiség remélhetőleg rendezettebben fordul rá a második hullámra. Ami a vakcinát illeti, versenyben fejlesztik, több ország, gyógyszergyár dolgozik egyszerre. Ez egyrészt jó, mert egymást hajtják, de majd vitatni is fogják egymás vakcináit, nem számolhatunk azzal, hogy egy sima értékelést kapunk ezekről, ezért kérte Kásler minisztert, hogy amint az első vakcina megjelenik, akkor nagyon higgadt, nyugodt és szakszerű véleményt mondjanak a magyaroknak erről, de ez nem a holnap feladata sajnos, még hónapok telhetnek el. Senki nem tud biztosat, amit lehet tenni, hogy az ember leadja a megrendeléseit,

Ha lesz, akkor nálunk is lesz.

A röszkei migránsrohamról azt mondta a miniszterelnök, hogy óvatosnak kell lenni, az emberjogi harcosok, a libernyákok rendszeresen elrugaszkodnak a valóságtól, de abban igazuk van, hogy minden megszólalásnál vigyázni kell a másik ember méltóságára, és ha összekötjük a migrációt és a vírusfertőzést, akkor olyan képzetet is kialakíthatunk, mintha minden migráns egy bomba lenne, egy biológiai bomba, aki megfertőz bennünket. Ez nem így van, nem minden migráns ilyen, csak néhány.

A baj az, hogy nem tudjuk, kik ezek.

Ezért viszont úgy kell tekintenünk minden migránsra, mint egy potenciális fertőzőre. Én tudom, hogy a libernyákok szempontjából ez egy unfairnek tűnő, túl szigorú kijelentés, mondta Orbán Viktor, de a magyarok nézőpontjából, nekünk az önvédelem logikájában kell gondolkodnunk. Tehát minden illegálisan belépni akaró, ellenőrzésen át nem esett migráns nemcsak megsérti a törvényeket, de

biológiai, egészségügyi fenyegetést is jelent Magyarország számára. Ezért nem jöhetnek be.

Minden eszközzel meg kell akadályozni, a törvényeink jók, és egyszer már Röszkénél megmutattuk, hogy ez nem az az ország, ahol három kamerától megijednek a rendőreink. A biztonság fontosabb minden hírverésnél.

Orbán Viktor aláhúzta, azt kérte a belügyminisztertől, hogy a rendőrök és a katonák - ahogy eddig is, ezután is - férfiasan lépjenek fel és állítsanak meg minden illegális határátlépést, mert az már közegészségügyi kockázatot is jelent.

1 401 349-en töltötték ki eddig a miniszterelnök beszámolója (a reggeli adatok) szerint a Nemzeti Konzultációt, a határidőt meghosszabbították augusztus 31-re, mivel nagy az érdeklődés, úgy látják, még lesznek, akik elmondják a véleményüket. A fél világ a járvány második hullámára készül, senki nem tudja, lesz-e, de valami alapja lehet, és a második hullám elhárításában nagy szerepe lesz annak, hogy olyan döntéseket hozzon a kormány, amit az emberek támogatnak. Vigyáznunk kell egymásra, különösen az idősekre. Minden reggel az első szám, amit megnéz, hogy meghalt-e valaki, utána a fertőzések száma, van-e gócpont, a harmadik a munkanélküliek száma. Ma többen dolgoznak, mint januárban, és kevesebben, mint egy éve ilyenkor. A járvány előtti időszakban és a mostani időszakban dolgozó emberek számát tekintve egy jó 30-35 ezres hiányt lát még a miniszterelnök. Azt vállalta a kormány, hogy annyi munkahelyet létrehoz, amennyit a vírus elpusztít. Volt ez a szám messze százezer fölött is, jól haladnak, csökkentik. Jó esély van arra, hogy az ősz során ez a különbség el fog tűnni. Itt sem szeretne majd megállni a miniszterelnök, nem elégszik meg azzal, hogy visszajutunk, ahol voltunk, még többet szeretne elérni. 2010-ben egymillió új munkahely létrehozását vállalta, akkor kevesebb mint 3,7 millió ember dolgozott, ehhez képest 8-9 év alatt létre is hoztak 8-900 ezer munkahelyet, amit világrekordnak tart.

Ennyi idő alatt ennyi munkahelyet létrehozni nagyon kevés országnak sikerült a mai modern gazdaságban, erre büszke lehet Magyarország, folyamatos béremelések vannak, egyre többen hiszik el, hogy érdemes dolgozni.

Méltatta a könnyűzenészeket a miniszterelnök, azt mondta, büszkék lehetünk rájuk, nem egyszerűen egy szórakoztatóipart látnak bennünk, hanem a magyar kultúrának egy fontos szeletét. Van egy könnyűzenei programja a kormánynak, amit Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője dolgozott ki, fontos, hogy megsegítsék ezt az iparágat. A válságkezelésen van most a hangsúly, mindenkinek (fesztiválszervezők, zenészek, háttéremberek) segítenek. Ez egy hangyaboly, ha a kabinet rossz helyen nyúl bele, akkor a rengeteg támogatás ellenére mindenki elégedetlen lesz - mondta a miniszterelnök, aki ezért azt kérte, úgy segítsék az ágazatot, hogy azok az emberek döntsenek a támogatásokról, "akik az ő világukból jönnek".

A kormánynak nem jár szabadság, de a kormánytagokat - magát is beleértve - muszáj elengednie, mert van egy pillanat, amikor az ember már úgy érzi, hogy fűrészpor van az agya helyén, és akkor az a munka minőségét lerontja. Nem azért mehetnek el a kormány tagjai szabadságra megfelelő ütemezésben, hogy kipihenjék magukat, hanem hogy jobb munkaállapotba jöjjenek vissza, mint amikor elmentek. Elvárja a miniszterektől, hogy bármikor elérhetőek legyenek, bevethetőek, döntésképesek legyenek, ehhez néha pihenni kell. Azzal kapcsolatban, hogy múlt héten megszületett a negyedik unokája, azt mondta, mindig sokan gratulálnak, ha unoka érkezik, és vannak, akik imádkoznak is értük, ezekért hálás szokott lenni. Megjegyezte, nem érti, hogy a magyarok miért "zsonganak be" a fiúgyermek születésekor. Hangsúlyozta, soha nem tett különbséget gyermekei között a nemük miatt, ezért úgy nevelte minden lányát, hogy a saját lábukon meg tudjanak állni, versenyképesek legyenek a férfiakkal. A fiúunokáját Jánosnak hívják,

- zárta a beszélgetést a miniszterelnök.