Ez egy teljes országot lefedő vállalás

Vágólapra másolva!
Interjú Kis Domonkos Márkkal, a Déryné Program igazgatójával.
Vágólapra másolva!

Milyen kulturális rések tömhetők be a Déryné Program által?

A magyar lakosság több mint negyven százaléka rendszeres kultúrafogyasztó, a jelentős részük színházba járó közönség. De nem szabad megfeledkezni azokról sem, akik számára – jellemzően pénzügyi vagy földrajzi akadályok miatt – nehezebben elérhető a minőségi színházi élmény. Fontos, hogy ne csupán egy szűk elit, hanem minden állampolgár hozzáférjen minőségi előadásokhoz. Mi most ezt kívánjuk elérni a Déryné Programmal, melynek elsődleges célja, hogy a minőségi színházi kultúrát eljuttassuk ezekre a településekre.

Fotó: Csudai Sandor - Origo

A program négy alappillére az Országjárás, a Barangoló, a Vándorszínház és a Déryné Társulat. Milyen lehetőségeket kínálnak ezek?

Széles körben szólítjuk meg a magyar színházi élet résztvevőit és a kultúrafogyasztókat, kultúra iránt fogékony embereket. Ami az Országjárást illeti, ebben az alprogramban színházi produkciók országos utaztatását végzi a Déryné program. Ide egyrészt azoktól a befogadó intézményektől várjuk a jelentkezést, amelyek minőségi színházi előadásokat szándékoznak műsorra tűzni, másrészt az alkotói oldal részéről, ahonnan előadás-ajánlatokat várunk. Ezen igények összefésülését végezzük, szakmai szempontok alapján. A beérkezett előadás-ajánlatokról kilenctagú szakmai zsűri dönt, a bírálat során prioritást élveznek a magyar szerzők műveiből készült, közösségépítő üzenettel bíró előadások, vizsgáljuk a produkciók költségének mértékét, s elbírálási szempont még a minőség és az utaztathatóság is. Az így kialakult repertoárból a befogadó intézmények választhatnak. A program a vendégjáték költségeit jelentős részben fedezi, ezért tudunk kedvezményes jegyárakat biztosítani.
Eddig 391 befogadóhely jelezte, hogy szeretné, ha vinnénk hozzájuk előadásokat, alkotóktól pedig összesen 447 produkció érkezett be, ebből első körben 41-et választottunk ki, újabb 66 előadásnak pedig jelenleg is zajlik a bírálati folyamata. A jegyárak mindig az adott település lélekszámától függően alakulnak, gyakorlatilag párszáz forintról beszélünk.

A Vándorszínház alprogram keretében elsősorban a kis lélekszámú, kulturálisan elszigetelt településeket célozzuk meg magas színvonalú színházi előadásokkal oly módon, hogy azok költségeit ne a lakosság viselje. A saját társulatunk előadásait is elsősorban ezeken a helyszíneken mutatjuk be. Továbbá felkérés alapján, válogatott produkciókkal jelenünk meg, egy-egy utazás során délután meseelőadás és interaktív gyermekprogram, este pedig felnőtteknek szóló produkciók bemutatása képezi a konstrukciót.

Fotó: Csudai Sandor - Origo

Külön hangsúlyt kap ebben az egységben, hogy színművész növendékek is bemutatkozási lehetőséghez jussanak, mellyel szeretnénk erősíteni a kreatív szárnypróbálgatók iránti nyitottságot és bizalmat. A kaposvári egyetem színművész hallgatóinak vizsgaelőadásai is bekerülnek a Vándorszínház alprogram produkciói közé. Mindemellett szeretnénk bővíteni a nyári fesztiválok és táborok programkínálatát, hiszen szabadtéri színpadokra és más, ideiglenesen kialakított helyszínekre is tudunk előadásokat biztosítani.

A Barangoló alprogramunk a tehetséges fiatalokra és kőszínházi struktúrán kívüli művészi társulásokra fókuszál. Anyagi lehetőséget és szakmai segítséget biztosítunk előadásterveik megvalósításához, melynek folyamatát és utóéletét is mentorok felügyelik. Eddig összesen negyvenhárom produkcióval jelentkeztek hozzánk, jelenleg hat projekt munkálatai kezdődtek el, tizenhárom előadás elbírálása pedig még zajlik. Minden évben előnyt élveznek majd a 14-18 korosztálynak szóló ifjúsági, valamint a klasszikus magyar szerzők műveit feldolgozó előadások. A létrejövő alkotások – amennyiben sikeresek lesznek a közönség előtt – bekerülhetnek majd az Országjárás és Vándorszínház alprogramokba is.

Forrás: Origo

Hány fővel működik a saját társulat?

A Déryné Programnak 15 fős saját társulata van. A társulati tagokat a teljes Kárpát-medencéből szerződtettük, évadonként négy-öt bemutató létrehozását tervezzük. A későbbiekben szeretnénk egy bázist, egy kényelmes kis fészket kialakítani a társulat számára, erről azonban még korai lenne bővebben nyilatkozni.

János vitéz és Déryné ifjasszony – e két produkció próbái már javában zajlanak. Mikorra tervezik a premiereket?

Előbbi augusztus 8-án Sátoraljaújhelyen debütál Berettyán Nándor rendezésében, utóbbit szeptember 18-án Hajdúböszörményben mutatjuk be, a rendező Vidnyánszky Attila. A Déryiné ifjasszonyra azt szoktam mondani, hogy tulajdonképpen a Liliomfi női változata, remekül bemutatja Déryné Széppataki Róza korát, a vándorszínjátszás virágzásának periódusát. A címszerepet Tarpai Viktória játssza. A János vitéz jelmezes próbáit már volt szerencsém megtekinteni, bizton állítom, hogy egy izgalmas, improvizációban és humorban gazdag előadást láthat majd a nagyérdemű.

A Program által talán vissza lehet majd szorítani a vidéki művelődési házakban turnézó időnként alacsonyabb színvonalú előadásokat.

Szeretnénk egyfajta alternatívát mutatni a vidéki közönségnek, s minőségi előadásokon keresztül megmutatni, hogy létezik egy másfajta színjátszás is. Szerencsére nagy igény van erre, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a saját társulatunk előadásai december végéig le vannak kötve, a Déryné Program repertoáron lévő előadásai közül tizennégyet már lejátszottunk, ezeket 5126 fő tekintette meg.

Rutinos színházi ember, van rálátása a befogadó színházak működési struktúrájára, hiszen csaknem egy évtizedes színházvezetői és fesztiválszervezői tapasztalattal rendelkezik. Milyen feladat önnek egyáltalán a Déryné Program igazgatójaként helytállni?

Még a korábbinál is nagyobb! Hatalmas misszió, magasztos ügy, teljes országot lefedő vállalás ez, melybe maximális lelkesedéssel, kellő „őrülettel" vetem bele magam nap mint nap. Meggyőződésem, hogy az országos utaztatásokkal, az új produkciók létrehozásával a vírus után újrainduló szakmai élet katalizátora lesz a Déryné Program. Nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen fontos kulturális misszió élére állhatok, hiszen vallom: „Színház mindenkinek!"

A Déryné Programhoz való csatlakozás lehetősége folyamatos, így továbbra is várjuk a jelentkezéseket mind a befogadói, mind az alkotói oldalról az Országjárás alprogramba, valamint a fiatal alkotókat, alkotóközösségeket megszólító és támogató Barangoló alprogramba! Jelentkezni a Déryné Program honlapján lehet, mely ide kattintva érhető el.