Letette a hivatali esküt Andrzej Duda újraválasztott lengyel államfő

DUDA, Andrzej; TRZASKOWSKI, Rafal
Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje a szavazóival találkozik a kelet-lengyelországi Odrzywolban a lengyel elnökválasztás második fordulóját követő napon, 2020. július 13-án. A választási bizottság a szavazatok 99,97 százalékának összeszámlálása után közölte, hogy Andrzej Duda, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje a voksok 51,21 százalékát szerezte meg a vasárnapi második fordulóban, míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a szavazatok 48,79 százalékát gyűjtötte össze.
Vágólapra másolva!
Letette a hivatali esküt Andrzej Duda, Lengyelország újraválasztott elnöke csütörtökön Varsóban, a parlament két házának együttes ülésén.
Vágólapra másolva!

Andrzej Dudát a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltjeként választották meg a júliusi elnökválasztáson.

A második fordulóban a szavazatok 51,03 százalékával győzött a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) vezette szövetség, a Polgári Koalíció (KO) támogatásával induló varsói főpolgármester, Rafal Trzaskowskival szemben.

Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) politikusa Forrás: AFP/MTI/MTVA/Leszek Szymanski

Az eskütételt követő beiktatási beszédében Duda

a kampány során megnyilvánuló politikai megosztottság áthidalására szólított fel.

Azt is mondta, hogy a nemzeti egység érdekében nyitott az együttműködésre más irányultságú társadalmi és politikai csoportokkal.