Vágólapra másolva!
A Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisírgondozó szakemberei feltárást végeztek a napokban a Pest megyei Sülysáp határában, amelynek keretében három magyar ejtőernyős katona földi maradványát találták meg. A hősi halottak személyazonosságának megállapításához egyedüli bizonyítékként egy jegygyűrű áll rendelkezésre. Mivel a tárgy belsejében "1942 Esztike" felirat olvasható, ezért a HM egy Eszter nevű nőt keres. Felhívásukban azt kérik, aki magára ismer, vagy ismeri Eszter történetét, az jelentkezzen a hadisir@hm.gov.hu címen. 
Vágólapra másolva!

A felderítés azért indult, mert egy szemtanú állítása szerint magyar katonákat temettek el az 1944 novemberi harcok után a szántóföldön.

Hősi halottak maradványait találták meg

A Honvédelem.hu oldalán közzétett tájékoztatás szerint 1944 novemberének közepén az 1/I. ejtőernyős zászlóalj katonái voltak védelemben a térségben, akiknek parancsnokuk a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett Tassonyi Edömér őrnagy volt. Az ejtőernyősök komoly veszteségek mellett több szovjet támadást is megakasztottak az Isaszeg és Sülysáp közötti területen. A korabeli veszteségi nyilvántartás szerint

1944. november 15. és november 22. között a zászlóalj állományából 42-en haltak hősi halált a harcok során, az Attila védvonal előterében.

A hadisírgondozók – Katus Norbert alpolgármesterrel közösen – 2019 őszén tartottak előzetes terepbejárást, és idén tavaszra tervezték a kutató-feltáró munkát. A veszélyhelyzet miatt azonban július végére tolódott ki a munkálatok kezdete. Csak ezután kezdődött meg a műszeres vizsgálat a több ezer négyzetméternyi területen. Többórás kutatás után sikerült egy támpontszerű védelmi állást beazonosítani, majd

a feltárás során három magyar ejtőernyős katona földi maradványa került elő.

A csontmaradványokon egyértelműen azonosíthatóak a harc közbeni sérülések, például repesznyomok, illetve akna- vagy gránátrobbanás okozta roncsolások. A hősi halott katonákat vélhetően a harcok elmúltával, a haláluk helyén temette el a lakosság.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisírgondozó szakemberei munkában Forrás: honvedelem.hu

Egy másik állásban 1931 mintájú, 8 milliméteres gyalogsági lőszerek és 1939 mintájú 50 milliméteres aknagránátok kerültek elő, így a munkálatokat le kellett állítani és a rendőrség kiérkezése után a honvédség tűzszerészei végezték el a mentesítést.

A sírleletek között ejtőernyős jelvényt, valamint egy jegygyűrűt is találtak a hadisírgondozók, utóbbi belső felén "1942 Esztike" felirattal.

Mivel a hősi halált halt ejtőernyős katonák beazonosításához szükséges azonossági jegytok nem került elő, így a hadisírgondozók most ezen a nyomon próbálják kikutatni a gyűrű tulajdonosának kilétét.

Felhívás a Honvédelmi Minisztériumtól

"Hol vagy, Eszter?" - ezzel a kérdéssel adott közre közleményt a Honvédelmi Minisztérium, amivel értelemszerűen a feltárás során talált jegygyűrűre utaltak. "Kevés információnk van Rólad, azok is inkább hősi halált halt férjedről szólnak. Egyet azonban biztosan tudni, 1942-ben élted át férjeddel életetek talán egyik legboldogabb napját: ebben az évben házasodtatok össze" - írták. A tárca ismertette a feltárás eredményeit, kiegészítve azzal, hogy mivel egyik hősi halottnak sem került elő az "azonossági jegytokja", így

egyedüli nyomként a jegygyűrű maradt.

Éppen ezért a Honvédelmi Minisztérium azt kéri, ha a leírtak alapján valaki magára ismer, illetve bárki, aki ismeri Esztert, vagy emlékszik az asszony történetére, az jelentkezzen a hadisir@hm.gov.hu címen.