Baloldali újságíró ismerte el, hogy a 444, a 24 és a hvg közreműködött az Index szétverésében

Bodoky Tamás, magyar újságíró, Index, Átlátszó.hu
Vágólapra másolva!
Bodolai László után újabb baloldali szereplő ismerte el, hogy a baloldalnak köze volt az Index szétveréséhez. Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője arról beszélt a Reaktor Podcast adásában, hogy a 444, a 24 és a hvg üzletileg jól járt a helyzettel, és - ahogy fogalmazott - "fűtötték az Index-konfliktust"  Ezelőtt is voltak erre utaló jelek: Varga Zoltán, milliárdos üzletember, vörösbáró lapja, a 24 fizetett hirdetésekben kezdte el terjeszteni az Index szétesésével foglalkozó cikkeit. 
Vágólapra másolva!

Miután egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a baloldali média sugalmazásával szemben nem külső erők, hanem a portálon belüli belharcok robbantották szét az Index szerkesztőségét, különösen érdekesen hatott a Reaktoron csütörtökön megjelent beszélgetés. Főleg úgy, hogy a hazai baloldal az indexes belharcok apropóján egy újabb, Magyarország elleni támadáson dolgozik.

Üzleti érdekük volt benne

A Reaktor Podcast vendége Bodoky Tamás, a Soros György által finanszírozott Átlátszó főszerkesztője és Rényi Dániel, a Soros-blog 444 újságírója volt - vagyis mindketten a hazai Soros-világból érkeztek.

A téma az Index helyzete volt, a beszélgetés elején pedig rögtön szóba került Uj Péterék kiválása az Indexből. Mint ismert, a Soros-blog mostani főszerkesztője több kollégájával együtt még 2013-ban távozott a portáltól, aminek máig ható következményei vannak. "A 444 indulása kimondva-kimondatlanul arról szólt, hogy Uj Péter jó pár indexes újságíró és menedzser leigazolásával bedönti az Indexet" - így írta körül az akkori konfliktust a műsorvezető. Ahogy korábban többször is beszámoltunk róla, ez a törésvonal a mai napig megvan, az akkor kialakult sérelmek mentén alakult ki a mostani belharc, amit a régi és az új indexesek vívtak egymással.

Azután, hogy szóba került az Uj Péter-féle korábbi puccskísérlet, Bodoky a jelenlegi helyzetre vonatkoztatva a következőt mondta:

Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője beismerte, hogy a baloldali médiának üzleti érdeke lehetett bedönteni az Indexet Forrás: Facebook

Ezután hozzátette, hogy ezek a portálok "egyértelműen versenytársai" az Indexnek. "Csak nyernek azzal, ha az Index bedől, vagy jelentéktelenné válik, vagy hátrébb sorolódik ebben a rangsorban" - állapította meg. Majd megismételve a korábbiakat, kijelentette:

azt gondolom, hogy ezek a portálok egyértelműen érdekeltek az Index bedőlésében, és nagyon visszafogottan kellett volna vagy kellene foglalkozniuk ezzel a témával.

A vörösbáró fizetett érte

A Reaktor podcastja előtt is voltak arra utaló jelek, hogy a baloldali társlapoknak érdekükben állt az Index meggyengítése. Ahogy az Origo elsőként számolt be róla, a 24 ízléstelen módon több, egész pontosan tizenegy, az Index belháborújával és botrányával foglalkozó cikkét is fizetett hirdetésként kezdte el terjeszteni. Az anyagok mindegyike több mint egy hete jelent meg a felületen, így az ízléstelen "hadjárat" még csak aktualitásával sem indokolható. Talán a legdurvább eset mind közül: a 24 stábja fizetett annak a hírnek a népszerűsítéséért, miszerint "Többen felmondtak az Indexnél".

Annyiban ez nem meglepő, hogy Pető Péter, a lap főszerkesztője már a felmondások napján vezércikkben jelentkezett be az Index "hagyományainak" folytatására. Bár a 24 látszólag szolidaritást vállal baloldali társlapjával, mint Pető esete is mutatja, hamis a szolidaritás.

Varga Zoltán nagyvállalkozó lapja fizetett az Index meggyengülésével kapcsolatos cikkeinek a terjesztéséért Forrás: Central Médiacsoport

Ezzel mennek Brüsszelbe

Bodoky Tamás gondolatai két dolog miatt is figyelemreméltóak.

Egyrészről maga Bodoky miatt. A baloldali politikai körök egyik meghatározó figurája ismerte el, hogy a társportálok tevékenyen részt vettek az Index "bedöntésében".

Másrészről ezzel teljes mértékben megcáfolta a baloldali propagandamédiában futtatott magyarázatot, miszerint külső erők keze van a dologban. Ez azért kiemelten fontos, mert a hazai baloldali pártok szemmel láthatóan politikai-kommunikációs fegyverként szeretnék használni a témát a nemzetközi színtéren ősszel. Ezt jelzi, hogy Cseh Katalin, a Momentum uniós képviselője csütörtökön felszólította Brüsszelt, fizesse a hazai baloldali sajtó működését. Közel sem mellékes, hogy példátlannak számít, hogy egy magyar politikus nyíltan azért lobbizik, hogy az Európai Unió beavatkozzon a szabad magyar sajtó életébe és pénzelje a baloldal lapjait.