Óriási eső jön, csak az induljon el autóval, akinek nagyon muszáj

vizes utak, heves esőzés, eső, autók, forgalom, vízfelverődés
Debrecen, 2018. május 27. Gépjárművek haladnak a szakadó esőben a debreceni Nagyerdei körúton 2018. május 27-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Kedden és szerdán az előrejelzések szerint nagy esők lesznek hatalmas széllökésekkel, több helyen jég is eshet. Ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére is másodfokú riasztást adott ki. A Magyar Közút közleményében arra kéri az autósokat, hogy bizonyos területeken csak akkor induljanak el autóval, ha az feltétlenül szükséges. Lovas Károly közlekedésbiztonsági szakember elmondta az Origónak, hogy miért veszélyesek a vizes utak.
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján kedd délutántól több hullámban több heves zivatar és zápor várható az országban, amelyek dél, délnyugat felől észak, északkelet felé mozognak majd.

Veszélyes, vizes utakra főleg a Duna-Tisza-közében, valamint a szomszédos megyékben, Tolna és Baranya megyében számíthatnak az autósok.

Éjjel is eshet az eső, de az erős szél már nem lesz jellemző.

Az előrejelzés szerint szerdán főleg a déli és a délnyugati megyékben lesz nagyobb, tartós eső.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Magyar Közút közleményében azt írja, hogy az érintett megyékben különösen készülnek arra, hogy vízátfolyásokat minél hamarabb megszüntessék és az útra került hordalékot eltakarítsák.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a heves esők miatt egyes utakat csak korlátozottan lehet majd használni.

Arra kérik az autósokat, hogy ezeken a területeken csak akkor induljanak útnak, ha nagyon muszáj,

előtte pedig mindenképpen tájékozódjanak az útviszonyokról az Útinform.hu-n.

Könnyen felülhet az autó a vizes úton

Lovas Károly közlekedésbiztonsági szakember az Origónak elmondta, hogy amikor elkezd esni az eső, akkor az úton lévő por nagyon csúszóssá válik.

– mondja a szakember.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Jellemző veszély még az esőben, hogy sok úton meg tud állni a víz. Ha az autós nagyobb sebességgel felhajt egy ilyen vizes részre, akkor fel tud ülni az autó gumija a vízre.

- magyarázza Lovas Károly, majd hozzáteszi, hogy ez azért veszélyes, mert ilyenkor semmilyen tapadás nincs, a kocsi elfordulhat és nem lehet ellenkormányozni.

Az alábbi videóban több olyan esetet láthatnak, amikor az autók, ahogy mondják, felültek a vízre:

Ha vizes az út, akkor ajánlott csökkenteni a sebességet. Amint elkezd "könnyülni" a kormány, akkor már gyakorlatilag alig van tapadás.

Minél nagyobb sebességgel megyünk a vizes úton, annál több vizet verünk fel. Ha mondjuk előzni készülünk, akkor jóval nehezebb kilátni az előttünk haladó autó mellett. Türelmesnek kell lenni, és csak biztos helyzetben vállalni az előzést.

Az autó műszaki állapota ebben az esetben is nagyon fontos, például hogy legyen jó az ablaktörlő, ne töröljön csíkosan, ne rontsa az is a látási viszonyokat.

A kopott gumi könnyebben felül a vízre, ezért fontos, hogy jó minőségű legyen az autón.

Az autó világítását is úgy kell megválasztani, hogy biztosan látszódjunk.

Jégeső is eshet

Ahogy azt már megírtuk, heves zivatarok egy széles körben, délnyugat-északkeleti sávban fordulhatnak elő, akár 100 km/óra körüli széllökésekkel. Ezeken a területeken lehet akár nagyobb szemű jégeső és felhőszakadás is, ami azt jelenti, hogy akár 60 milliliternél is több eső eshet rövid idő alatt.