Nem hajlandók elítélni a baloldali pártok a Vidnyánszky Attilát vagyonelkobzással fenyegető Gyurcsány Ferencet

Gyurcsány Ferenc, Demokratikus Koalíció, DK
Budapest, 2019. április 14. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke beszédet mond a párt európai parlamenti kampánynyitó rendezvényén a Budapest Kongresszusi Központban 2019. április 14-én. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Hiába fenyegette meg a kommunista diktatúrákat időző módon Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját, a baloldal nem hajlandó elítélni Gyurcsány Ferencet. Az Origo megkérdezte a szemmel láthatóan radikalizálódó baloldali pártokat az ügyben: válasz azonban egyiküktől sem érkezett, még az egykori ellenség, a 2006-os szemkilövetések és más botrányok miatt Gyurcsány Ferencet korábban sokat bíráló Jobbik sem reagált cikkünk megjelenéséig, majd küldtek az Origónak néhány sort, amiben ők is megfenyegették Vidnyánszky Attilát. A Demokratikus Koalíció elnöke mára teljesen uralma alá hajtotta a baloldali pártokat, akik még egy ilyen vállalhatatlan ügyben sem mernek szembemenni vele. 
Vágólapra másolva!

Miután Gyurcsány Ferenc példátlan módon fenyegette meg a Nemzeti Színház igazgatóját, kérdéseinkkel a baloldali pártokhoz fordultunk.

Kiállnak gyűlölködő vezetőjük mellett

Azt szerettük volna megtudni, mennyire vállalható számukra szövetségesük megnyilvánulása. Éppen ezért megkérdeztük a Momentumtól, a Jobbiktól, az MSZP-től és az LMP-től, hogy:

  1. Egyetértenek-e Gyurcsány Ferenc megnyilvánulásával, miszerint kormányváltás, illetve hatalomra jutása esetén földönfutóvá tenné (vagyonelkobzással kívánja büntetni) Vidnyánszky Attilát?
  2. Mennyiben tükrözik a Demokratikus Koalíció elnökének gondolatai az ellenzék álláspontját?

Cikkünk megjelenéséig egyik baloldali párt sem válaszolt, amiből az következik, hogy

akármennyire kínos az ügy, nem mernek szembemenni a baloldal vezetőjével.

Mint ismert, a baloldalon jó ideje Gyurcsány Ferenc határozza meg a politikai irányvonalat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a parlamenti választások előtt a bukott kormányfő fogja eldönteni, ki indulhat az egyéni körzetekben, és ki lehet rajta a baloldali listán. A baloldali pártok és politikusok, amikor hallgatnak, azt azért teszik, mert nem akarnak konfrontálódni vele, hiszen az könnyen egy-egy fontos pozíció elvesztésével járhat.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke irányít a baloldalon Forrás: MTI/Mohai Balázs

Gyurcsány nem csinál titkot vezető pozíciójából, rendszeresen tudatosítja erőfölényét szövetségeseivel. Június végén elmondott parlamenti felszólalásában fenyegette a baloldali pártokat, és azt üzente: aki nem a játékszabályai szerint játszik, nem az általa kijelölt úton halad, annak elengedi a kezét.

Megszólal Gyurcsány mellett, és azonnal túlteljesít a Jobbik

A Jobbik cikkünk megjelenése után közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz. Ebben a Fidesz kulturális politikáját bírálják. Többek között azt írták: szerintük Vidnyánszky Attila a színészet és a filmművészet szabadsága ellen véteni akar. A közlemény szövege Goethe hőséhez hasonlította a Kossuth-díjas rendezőt, majd ezt írták, idézzük szó szerint: meg fog bűnhődni.

Régi idők tempója: vagyonelkobzással fenyegetőzik

A DK elnöke egy gyűlölettel átitatott írásban támadta a Kossuth-díjas rendezőt, Vidnyánszky Attilát. "Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek" - fogalmazott nehezen félreérthető módon Gyurcsány Ferenc,

azt üzenve az Európa-szerte elismert, egyik legnagyobb magyar művésznek, hogy kormányváltás esetén megfosztaná a vagyonától is.

A kommunista szellemiségű írás az után jelent meg, hogy a Nemzeti Színház igazgatóját nevezték ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének. Az alapítványi konstrukció létrehozásának szakmai oka az volt, hogy az SZFE-n az oktatás jó ideje elavult keretek között zajlott. A főleg a Színművészeti jelenlegi oktatóinak támogatói köréhez köthető ellenvélemények mellett több mint hetven színész, rendező, koreográfus, köztük több Kossuth-díjas művész támogatta a modellváltást.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője az Origónak nyilatkozva "a politikusbűnözés minősített eseteként" értékelte a DK elnökének megnyilvánulását. Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója pedig azt emelte ki, hogy Gyurcsány nemcsak Vidnyánszky Attilát fenyegette meg, hanem gyakorlatilag mindenkit, aki nem őt támogatja.