Ezek a rockzenészek voltak a kommunista rezsim áldozatai

Radics Béla
Vágólapra másolva!
Koncz Zsuzsa a napokban arról beszélt, cenzúra uralkodik Magyarországon. Súlyos vádak ezek, főleg egy olyan embertől, aki országos hírnevére éppen a kommunista rezsim kegyeltjeként tett szert. A Pesti Srácok publicisztikája összegyűjtötte azokat a művészeket, akiket a hatalom üldözött, megfigyelt, megvert és tönkretett. Koncz egyáltalán nem tartozott ebbe a körbe.
Vágólapra másolva!

"A Kádár-rezsimben számtalan zsenit tönkretettek. Radics Béla, a Taurus, a Kex, a Syrius, olyan zenészek, együttesek, amelyek hiába vártak nagylemezre. Koncz Zsuzsa nem tartozott közéjük. Házassági ajándéka is egy nagylemez volt, amúgy meg körbeutazta a világot. Gyomorforgató, hogy a diktatúra dédelgetett királynője beszél a mostani elnyomásról" - írja a portál, hogy aztán személyes történeteken keresztül mutassa be, kik voltak egy valódi diktatúra, valódi elszenvedői.

Syrius

A hatvanas évektől nagyon népszerű Syrius itthon a Tűrt és Tiltott kategória között mozgott. Nagylemeze sokáig nem jelent meg, de miután Ausztráliában, a kinti koncertkörútjukon felvették és kiadták az albumukat, hazacsalták őket a Támogatás ígéretével. Természetesen hazugság volt. Átverték őket. A lemezt 5000 példányban nyomták ki. Ötezerben - ez akkor nevetséges számnak, arcon köpésnek számított. Főleg egy külföldön is ismert, elismert zenekar esetében. Tipikus aczéli kultúrmegoldás: okos, agyafúrt és gonosz.

Végül a diktatúra nyert: az eredeti Syrius feloszlott, a zenekar lelke, Orszáczky Jackie előbb kilépett, majd Ausztráliába disszidált. Legjobb darabjukból, a Széttört álmokból egy rossz minőségű rádiós felvétel maradt meg - írják.

Kex

Kisfaludy András, a Kex dobosa mesélte el, hogyan verték meg az állambiztonság emberei Baksa-Soós Jánost, az együttes énekesét. Akkor, amikor már nem tudtak mit kezdeni velük. Egyébként megfigyelték, fenyegették, bomlasztották őket, olyan emberekkel, mint a futtatott Metro együttes "szabadon utazgató" billentyűse, Fogarasi János, aki "Gara" fedőnéven jelentett a BM-nek - írja a Pesti Srácok.

Ki mást szerveztek volna be a Metróból? A Sztevanovity testvéreket talán nem lehetett és nem is kellett, Zorán még a nyolcvanas években is a Béketanácsban tüsténkedett, apjuk jugoszláv diplomataként, majd magyar újságíróként sokat tett a Pártért.

Kisfaludyval az Origo pár hónapja készített interjút, amelyben szó esett balhékról, ügynökökről, a Kádár-rendszer belügyi rendszerének alantas módszereiről.

Taurus (Radics Béla)

Ha Taurus, akkor Radics Béla. A gitárkirály, "a magyar Hendrix". Egy újabb százszorosan tönkretett, megalázott zseni. Akinek szintén nem jelenhetett meg nagylemeze, hiába hallgatták tízezren a koncertjeiket, ha a hatalom éppen ettől ijedt meg, mert a rocktól, az erőtől mindig félt, jól emlékezett ötvenhatra. Nem véletlenül támogatták később már a langyos-lágy beatzenét - írja a Pesti Srácok.

„A magyar Jimmy Hendrixet alkoholizmusba kergette a kommunista rezsim, pedig, ha a feltételek adottak lettek volna, világhírű zenész lehetett volna. Radics Béla - becenevéhez méltón - a legnagyobb magyar gitáros volt, a Királyi madár pedig az egyik legszebb rockkölteménye”:

Koncz Zsuzsa

A Pesti Srácok cikkében kitért Koncz Zsuzsára is, akit Aczél György, Bors Jenő és Erdős Péter egykori kedvenceként emlegetett.

"Ennyi utazás, csak remélni tudjuk, hogy Koncz Zsuzsa apósának köszönhetően valahogyan megúszta a beszervezést, és nem jelentett sem titkos, sem hivatalos formában. Tényleg csak remélni tudjuk, mert ennyi év kutatás után nehezen tudom elképzelni, hogy nem kellett volna valamit „visszaadnia", egy olyan diktatúrában, ahol a külföldi tudósítók jelentettek, a külkereskedők jelentettek, a diplomaták jelentettek és a zenészek is jelentettek – főleg egymásról" - írja a lap, hozzátéve, hogy

Koncz Zsuzsa és Bródy János Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Boldizsár Iván

"Koncz Zsuzsa aduásza apósa, Boldizsár Iván volt. Ez a valaha parasztpártiként induló szalámiember, akiről minden visszaemlékezés visszaadja, hogy egy megalkuvó, egy áruló, egy jellemtelen gazember volt. A "kádári konszolidáció" egyik fogaskereke. Egy, az azóta is köztünk élő „egyrészt-másrészt" figurák közül, aki francia feleségével kétlaki életet élt, külföldön utazgatott és figyelt, itthon másokat fogadott" - fogalmaz a portál.

Ők voltak a rendszer áldozatai

Végül a lap összegzésül kiemeli, hogy Radics Béla 1982-ben meghalt, az alkoholba menekült, legjobb számainak többségéről nincs jó felvétel. Orszáczky Jackie is halott. Cserháti Zsuzsa is. Ők egy kemény, aljas cenzúra valódi áldozatai. Szemben Konczcal, aki a régi rendszer kegyeltje volt.