Áder János: Közép-Európa kiemelkedő szerepet játszik az EU hatékonyságának fokozásában

Áder János, portré, egyedül
Áder János, köztársasági elnök.
Vágólapra másolva!
Közép-Európa államai kiemelkedő és konstruktív szerepet játszanak az Európai Unió hatékonyságának, versenyképességének és biztonságának fokozásában - írta Áder János köztársasági elnök lengyel kollégájának hétfőn, miután Andrzej Duda megnyerte a lengyel elnökválasztás második fordulóját vasárnap.
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnök kifejtette:

szívből gratulál ahhoz, hogy a lengyel polgárok - komoly választási küzdelmet követően - ismét bizalmat szavaztak Andrzej Dudának, és államfőként a következő években is folytathatja felelősségteljes munkáját.

Áder János üdvözölte azt is, hogy az elkövetkező években együtt munkálkodhatnak tovább a szoros barátságon alapuló magyar-lengyel kapcsolatok gazdagításán.

Áder János, köztársasági elnök. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Áder János úgy vélte, hogy eddigi találkozóik minden alkalommal eredményesek voltak, a legtöbb ügyről azonos irányban és közösen vallott elvek mentén gondolkodnak.

Egyetértenek abban is, hogy Közép-Európa kiemelkedő és konstruktív szerepet játszik az EU hatékonyságának, versenyképességének és biztonságának fokozásában.

Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje a szavazóival találkozik a kelet-lengyelországi Odrzywolban a lengyel elnökválasztás második fordulóját követő napon, 2020. július 13-án. Forrás: AFP/MTI/MTVA/Leszek Szymanski

A köztársasági elnök közölte:

a visegrádi négyek csoportja e törekvések motorjává, az együttes érdekek védelmének fontos eszközévé vált.

Áder János azt is írta, hogy nagy várakozással tekint az októberi V4-es elnöki találkozó elé, amelyen a járványügyi helyzet okozta társadalmi kihívásokat is megvitathatják.

Az államfő szerint személyes egyeztetéseik a jövőben is fontos szerepet játszanak majd az országaik közötti kötődések erősítésében, a két nemzet szövetségének elmélyítésében.

Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje a felmérések alapján két százalékos előnnyel, a szavazatok 51 százalékával nyerheti meg az elnökválasztás második fordulóját,

míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester 49 százaléknyi voksra számíthat. A hivatalos eredményeket a lengyel országos választási bizottság legkorábban július 13-án este közli.