Itt vannak az új korlátozások a Görögországba utazó turistáknak

HORIZONTAL health virus pandemic leisure transport
koronavírus
görögország
A public health worker collects a swab sample from a woman to test for the COVID-19, the novel coronavirus, at the Greek-Bulgarian border crossing in Promachonas on July 10, 2020. - Greek authorities on July 9, 2020 expressed concern over the increase in Covid-19 cases in the neighboring Balkans, highlighting the risk of "imported cases" due to the arrival in Greece of tourists over land borders. (Photo by Sakis MITROLIDIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Megjelent a Konzuli Szolgálat weboldalán a Görögországba történő beutazással kapcsolatos legfrissebb információ.
Vágólapra másolva!

A görög hatóságok bejelentették, hogy 2020. július 15-én reggel 6 órától minden, a Bulgáriával közös határon lévő promahonaszi határátkelőhelyen érkező személynek,

a belépéstől számítva 3 napnál (72 óránál) nem régebbi negatív koronavírustesztet kell bemutatnia.

Ezzel elsősorban a térségből közúton érkező egyre nagyobb számú fertőzött beutazását kívánják szigorúbban ellenőrizni. A Konzuli Szolgálat információi szerint repülőtereken, más határátkelőkre érkezők esetében (egyelőre) nem terveznek hasonló szigorításokat.

Hozzáteszik, jelen ismeretek szerint a görög hatóságok kizárólag PCR-tesztet fogadnak el.

A beutazás másik kötelező feltételeként megszabott, ún. „Passenger Locator Form" online adatlap a beutazási opciói közül átmenetileg kikerült a közúton történő belépés lehetősége, így az nem választható. A görög hatóságok hivatalos tájékoztatása alapján az online rendszerben a közúti belépés opció 2020. július 14-én 00.01 órától újra elérhető lesz (azonban az előírt határidők miatt ekkor már csak negatív PCR-teszt bemutatásával lehet majd beutazni az országba) - hívják fel a figyelmet.

Azt javasolják, hogy az elkövetkező napokban minden Görögországba kocsival/busszal közúton beutazni kívánó magyar az utazás megkezdése előtt mindenképpen tájékozódjon a belépés lehetőségeiről.

Koronavírusteszthez vesznek mintát turistáktól a promahonaszi határátkelőhelyen 2020. július 10-én Forrás: AFP/Sakis Mitrolidis

A korábbi hírekkel ellentétben Görögország nem nyitotta meg határait az albán és az észak-macedón szakaszon a Görögországba érkező külföldi állampolgárok számára - írja a Konzuli Szolgálat.

Az Origo a horvát tengerparti nyaralásokkal kapcsolatban már írt arról, hogy idén, a koronavírus-járvány miatt Magyarországon érdemes nyaralni és eltölteni a szabadságot, hiszen a belföldi utazások biztonságosak.

Vasárnap pedig a magyar kormány bejelentette, az Operatív Törzs javaslatára szigorítja a határellenőrzést, és változnak a beutazás szabályai is, amely a magyar állampolgárokat is érinti.