Fidesz: A német elnökség ígéretéhez híven tegye újra erőssé Európát!

Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja, Európai Parlament
Strasbourg, 2019. július 16. Győri Enikő és Gyürk András, a FIDESZ-KDNP képviselői az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén Angela Merkel német kancellár ismertette az EU soros elnöki tisztségét július elseje óta betöltő Németország elnökségi célkitűzéseit. Győri Enikő fideszes képviselő a hozzászólásában rámutatott: most azokra a témákra kell összpontosítani, amelyek segítik talpra állítani az Uniót a járvány elleni harcban és a globális erőtérben. Ez csak a tagállamok közötti szakadékok csökkentésével lehetséges, ezért kérte a német elnökséget, hogy vesse latba erejét mindaz ellen, ami most szétválasztja őket. 
Vágólapra másolva!

Az előttünk álló időszak legfontosabb feladata az EU gazdaságának helyreállítása lesz. Győri Enikő kérte Németországot, hogy összpontosítson a válságból való kilábalásra:

A néppárti képviselő Európa talpra állítása kapcsán kiemelte:

„Ez csak úgy lehetséges, ha azok a témák kerülnek előtérbe, amelyek összekötik a tagállamokat, s elősegítik az Unió versenyképességét. Belső kohézió nélkül nem tudjuk állni a sarat sem a járvány elleni harcban, sem a globális erőtérben."

Győri Enikő sürgette az elnökséget, hogy vesse latba erejét a méltányos és kiegyensúlyozott költségvetés kialakítása érdekében. A kohéziós politikát meg kell erősíteni, hisz ez már korábban is bizonyított és a versenyképesség feltétele. A politikus hangsúlyozta: „Önök tisztában vannak a keleti tagállamok helyzetével; számíthatnak ránk a gazdaságpolitikában; kérem, hogy mi is számíthassunk Önökre."

Győri Enikő és Gyürk András, a FIDESZ-KDNP képviselői az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Győri Enikő szót emelt a válság idején is dúló, politikai haszonszerzés céljából folytatott csatározások ellen:

Végezetül az elkövetkezendő hat hónap tennivalói vonatkozásában a képviselő rámutatott: „A méltán híres német józanságra van szükség ahhoz, hogy a britekkel meg tudjunk állapodni, s fogadjuk el végre: az Unión kívül képzelik el a jövőjüket. De ne mondjunk le róluk mint elsőszámú politikai és gazdasági partnerről" – zárta felszólalását a képviselő.