Legyen önnek is minősített, biztonságos otthona!

ÉPÜLET LAKÓÉPÜLET családi ház FOTÓ ÁLTALÁNOS építkezés Építőipar - Energia - Épül az első aktív ház Pilisszentivánon
Akár két hét alatt felhúzható, ha nem is kulcsrakészen
Vágólapra másolva!
Közismert tény; a hazai építőipar meglehetősen gyakran változik, így a közelmúltban átalakultak bizonyos lehetőségek, igények, és mások a jogi szabályozások is, ezért számos építkezni szándékozó családnak lehet szüksége hatékony szakmai segítségre, amelyet a piac mindig igyekszik az aktualitásnak megfelelően kielégíteni.
Vágólapra másolva!

Részben az átfogó családtámogatási programnak, részben a lakásáfának köszönhetően

jelentős fellendülés tapasztalható napjaink építőiparában Magyarországon,

ugyanakkor óhatatlan, hogy nagyon alaposan legyen megtervezve egy-egy beruházás, hiszen mindenkinek fontos, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az erre szánt összegből, a végeredmény pedig ne csak komfortos és értékálló legyen, hanem a fenntarthatóság tekintetében is megfeleljen az alapvető követelményeinek.

Számos építkezni szándékozó családnak lehet szüksége hatékony szakmai segítségre. Forrás: Magyar Távirati Iroda Zrt./Balaton József

Az új otthon tervezésekor érdemes elsődlegesen figyelembe venni, hogy az ott lakók kényelmesen férjenek majd el a házban, legyen következetesen végiggondolva, kinek, mekkora hely kell egyes tevékenységeihez, továbbá érdemes tájékozódni az energiatakarékos épületek lehetőségeiről is.

Bár ettől sokan ódzkodnak, mert az építkezés többletkiadásokkal jár, azonban később jelentősen lehet spórolni, hiszen kevesebb energiát fog használni a ház fűtésére, üzemeltetésére.

Mindenkinek fontos, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az építkezésre szánt összegből. Forrás: Shutterstock

Szigorodtak a hőtechnikai előírások, illetve figyelembe kell venni, hogy megszűntek a jegyzői építésügyi hatóságok, változás állt be az értékesített lakóingatlanok ÁFA- rendszerében, visszaigényelhető a fordított adószabályok miatt beragadt pénzösszeg is, és változtak a falusi CSOK szabályai is.

A piacon található szolgáltatások nagyban megkönnyítik az új otthont álmodók feladatát, ilyen például a falazatra és a tetőre is elérhető előzetes mennyiségszámítás, mely a vásárlás hatékonyságát segíti elő, hiszen egy körültekintő kalkulációt követően kezdhető meg a beszerzés, de találunk olyan vállalatot is, amelynél például a műszaki szaktanácsadás három alkalmával egy-egy műszaki ellenőr keresi fel az építkezést, hogy bizonyos fázisaiban ellenőrizze azt.

A rovat tippje (X)

A jelenlegi jogszabályok mellett három ellenőrzés az építtetőnek egyáltalán nem lenne kötelező, de a Mesterház Programban ez elérhető, sőt ingyenes. Ezek alkalmával ellenőrzik, hogy a terveknek és a Wienerberger-alkalmazás technikai útmutatójának megfelelően épül-e a ház. Amennyiben minden ellenőrzés rendben megtörtént, akkor a tulajdonos megkapja a mesterház-oklevelet. A vállalat ily módon nem árkedvezménnyel, de dolgozói szakmai tudásával, és termékekeivel segíti a jövő ingatlantulajdonosait. „Szeretnénk tapasztalatunkkal és szakértelmünkkel azon építkezőket támogatni, akik álmaik otthonát biztonságos, minőségi alapanyagokból, megfelelő kivitelezés mellett szeretnék felépíteni, továbbá segítünk a 2021-től hatályos szabályozásoknak megfelelő, közel zéró energiaigényű épület megvalósításában." – áll a vállalat honlapján.

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzeti normák egyike volt a 191/2020. (V. 8.) Korm. rendelet, amely lehetővé tette, hogy építési engedély helyett elektronikus úton tett bejelentéssel is lehet építési jogosultságot szerezni.

A veszélyhelyzet megszűnésekor ugyan visszaálltak a korábbi engedélyezési eljárási szabályok, azonban egy teljesen újszerű megoldással létrehozták az alternatívaként működő, ellenőrzött bejelentés jogintézményét.

Jelentős fellendülés tapasztalható napjaink építőiparában Magyarországon Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Szintén a pandémia miatti ellenőrzött bejelentés helyett június 18-ától a 2020. évi LVIII. törvény (Átv.) rendelkezései szerinti ellenőrzött bejelentést lehet tenni. Az új eljárási típus bevezetésétől 2020. december 31-ig terjedő időszakra az engedélyezési eljárásokban speciális előírásokat kell alkalmazni, amellyel az engedélyezési eljárásból ellenőrzött bejelentésre lehet áttérni.

A bejelentésre áttérés a kérelmezőnek a már megfizetett illeték egy részének visszatérítését is eredményezheti.

Gyakran idézett mondás, hogy érdemes mindig a legrosszabbra készülni az anyagiak terén.

Egy családi ház felépítésekor például számos munkafolyamat zajlik sokszor párhuzamosan, így gyakran még a tapasztalt szakembereknek is napokba telik kiszámolni: nagyságrendileg mekkora pénzösszeget emészt majd fel a leendő otthon felhúzása.

Óhatatlan alaposan megfontolni továbbá a telekválasztást is, de a tervezésnél is nagyon oda kell figyelni, hiszen

egy-egy négyzetméter például százezrekkel növelheti meg az építkezés költségét.

A szakértők szerint érdemes tehát generálkivitelezőre bízni az építkezést, aki az első tollvonástól kezdve a kulcsok átadásáig képes levezényelni egy egész építkezést.

A cikk létrejöttében partnerünk volt a Wienerberger Mesterház Program.