Szinetár Dóra így próbálta Apáti Bencét megrágalmazni

2020.07.07. 12:14

Veszprémy László Bernát, a Neokohn főszerkesztő-helyettese a Magyar Nemzetben írt a baloldali sajtó legújabb botrányáról. Mint ismert: Szinetár Dóra, a pletykarovatok állandó szereplője úgy hálálta meg, hogy Soros hetilapja, a Magyar Narancs interjút készít vele, hogy előző munkahelyének egyik vezetőjét, Apáti Bencét, a Budapesti Operettszínház balettigazgatóját megrágalmazta. Mégpedig azzal, hogy szerinte antiszemita és homofób. Szinetár Dóra már a Thália Színház tagja, ezért is merte oly nagy bátran szidni előző főnökét. Az interjúban, ahelyett, hogy kikérte volna magának a gyomorforgató kérdést (hogyan tudja vállalni, hogy Kálomista Gábor lesz az igazgatója? - magyarnarancsnyelven persze "felvállalni"), hálásan magyarázkodni kezdett. A kérdésre a celeb tehát nem azt válaszolta, hogy nem is értem a kérdést. És azt sem mondta, hogy maga nyilván arra próbál utalni, hogy Kálomista jobboldali ember, de ez hogy jön most ide? Kálomista sikeres producer és jó színházigazgató, beszéljünk ilyen hangnemben vagy hagyjuk abba az "interjút". A celeb - megfelelési kényszerből és tudatlanságból - inkább úgy vágta ki magát, hogy azt mondta: előző munkahelyének egyik vezetője még vállalhatatlanabb volt, mint a mostani. Apáti Bence az őt rágalmazó (magyarul: róla hazudozó) celebet beperli.

 

Ahogy az Origo is beszámolt róla korábban, Apáti Bence rágalmazási pert indít Szinetár Dóra ellen.

Mindezzel kapcsolatban Ellenzéki újságírás és tisztesség címen közölt egy véleménycikket a Magyar Nemzet. Ebből kiderült, hogy az igazság az, hogy Apáti számos cikkében szót emelt mind a homofóbia, mind pedig az antiszemitizmus ellen. A 888.hu-n 2018 áprilisában írt cikkében – mely azóta informatikai baki miatt más neve alá került, de szerencsére a Mindenszó nevű oldal megőrizte az eredeti szerző nevét – idézte Vay Blanka transznemű nő esetét, aki arról beszélt egy interjújában, hogy Berlinben bevándorlók kirekesztően bántak vele.

Apáti Bence perli Szinetár DórátForrás: Mediaklikk.hu

Apáti feltette a kérdést cikkében, hogy vajon tudják-e a liberálisok, hogy „milyen támadásoknak vannak kitéve Nyugaton a melegek és a transzneműek?". Apáti szintúgy idézi cikkében Veszprémi László Bernát egyik riportját, melyet a Tett és Védelem Alapítvány honlapján közölt. Interjúalanya egy kóser étterem tulajdonosa volt, akinek boltját akkor már többször – és kétéves cikkem óta még többször – arabok megtámadták. Apáti felteszi a kérdést cikkében: a liberálisok „tudják-e, hogy jelenleg például Hollandiában, Amszterdamban a muszlimok támadják meg (...) a kóser boltokat?".

Veszprémy szerint bár a progresszív sajtótermékek előszeretettel regélnek arról, hogy a konzervatív média álhíreket gyárt, megalapozatlan vádakat terjeszt és újságíróik alákérdeznek, az igazság az, hogy ezek a vádak éppenséggel a baloldali sajtó esetében sokkal inkább megállják a helyüket. Ennek az oka nemes egyszerűséggel az, hogy ők ellenőrző szerepben tetszelegnek, ezért őket jóformán senki sem ellenőrzi.

Veszprémy szerint bátor publicisztikai tevékenység Apátié, olyan kérdéskörre hívta fel a figyelmet, amelyet a fősodratú média teljesen elhallgat, hiszen elképzelhetetlen dolog, hogy az „elnyomotti kategóriába" helyezett muszlim bevándorlók más „elnyomottakat", azaz melegeket támadjanak meg. Pedig ez hétköznapi dolog. Mikor Amszterdamban éltem, több meleg ember is arra panaszkodott nekem, hogy bevándorlók megtámadták őket. A holland főrabbi pedig elmondta nekem, hogy pár éve arabok majdnem halálra gázolták az utcán. Az akkor hallottakat a Szombat zsidó folyóiratba is megírtam, ha Szinetár művésznő szeretne tájékozódni a valóságról, cikkemet Ha kikapcsolod a mikrofont, mesélek címmel megtalálja a neten - olvasható a cikkben. 

A teljes írást itt olvashatják el.