Fél évszázadot ugrik előre az időben a Magyar Honvédség a Leopardokkal

Leopard 2A4HU tank Magyar Honvédség
München, 2020. július 3. A Magyar Honvédség újbeszerzésű Leopard 2A4HU harckocsija (b) a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) GmbH & Co. KG. müncheni gyárában tartott bemutatón 2020. július 3-án. Ebből a típusból összesen 12 darab érkezik hamarosan, majd további 44 darab Leopard 2A7+HU harckocsit (j) pedig 2023-tól szállítanak hazánkba. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében megrendelt Leopard 2-es harckocsikkal új fejezet nyílik a Magyar Honvédség életében. A megváltozott gazdasági helyzetre és a biztonságpolitikai kihívásokra reagálva megkezdődött a páncélos fegyvernem újjáépítése, amihez új, fiatal katonákra is szükség van - írta a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Lőrincz Gábor dandártábornok, a tankok jövendő állomáshelye, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka a lapnak elmondta: a Németországból megrendelt 12 Leopard 2 A4HU egy kiképző váltótípus, amivel húsz évet ugrik előre az időben a Magyar Honvédség, a legmodernebb, új gyártású A7 változat 2023-as érkezésével pedig még vagy harminc évet.

A Magyar Honvédség új beszerzésű Leopard 2A4HU harckocsija (b) a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) GmbH & Co. KG. müncheni gyárában tartott bemutatón július 3-án. Ebből a típusból összesen 12 darab érkezik hamarosan, majd további 44 darab Leopard 2A7+HU harckocsit (j) pedig 2023-tól szállítanak hazánkba Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

– mondta Lőrincz Gábor a lapnak Münchenben, a Magyar Honvédség által lízingelt Leopard 2 A4HU harckocsikat átadó Krauss-Maffei Wegmann-gyárban.

Remélik, az új technika vonzza majd a fiatalokat

Az első harckocsik a tervek szerint még a nyár folyamán megérkeznek a tatai dandárhoz. A harckocsivezetők szeptemberben kezdik meg a kiképzésüket Ausztriában, majd az osztrák és a német féllel felváltva folytatják a vezetői, irányzói, parancsnoki, illetve logisztikai tanfolyamokat külföldön és Magyarországon - ismertette Lőrincz Gábor. Kitért arra is, hogy

keresik azokat a jól képzett, fizikailag és mentálisan erős fiatalokat, akiket érdekel a honvédelem, a nehézpáncélos-haditechnika.

Úgy vélte, az új, világszínvonalú technika megjelenése vonzani fogja a fiatalokat.

Hozzátette: nemcsak harckocsizó katonák jelentkezését várják, hanem olyan szoftverüzemeltetőkét is, akik számítástechnikusnak, illetve híradós katonának jönnének. Az új harckocsik ugyanis már digitális technikával üzemelnek, a bennük lévő rádiós és tűzvezető berendezéseket számítógépek alkotják - mondta a dandártábornok a Magyar Nemzetnek.