Újabb baloldali víruskamu: álmentős után csodamasina

Vágólapra másolva!
Németh Athina álmentős után most a Magyar Nemzet cikkét ismertetve bemutatjuk Németh Károly „tanácsadót". A módszer ugyanaz, ezúttal is a fake news minden nyilvánvaló jelét felmutató hírt állított elő a baloldali média.
Vágólapra másolva!

S nemcsak a baloldali média, hanem a DK is: Vágó István a HírKlikk cikke megjelenését követően ugyanis szinte azonnal helyeslően osztotta meg közösségi oldalán az anyagot.

Jó tudni, írja a Magyar Nemzet, a HírKlikk az a hírportál, amelynek szoros MSZP-közelisége ma már nem titok, köszönhetően egy amatőr incidensnek. A HírKlikk ugyanis az álmentős kamuvideó ügyében magyarázkodni próbáló Korózs Lajos közleményét idő előtt hozta le, mi több, olyan formában, hogy a közreadott cikk a kézi vezérlést végző MSZP-s tanácsadók belső utasításait is tartalmazta.

Nos, a Hírklikk.hu internetes oldalon tegnap megjelent írás nem áll távol a Korózs Lajos politikusi munkásságát tanulságosan jellemző Németh Athina-féle videótól. A friss baloldali kamu középpontjában ugyanis megint egy kalandos fordulatokban gazdag interjú áll.

A portálnak egy bizonyos Németh Károly, a Norcros Hungary Kft. állítólagos tanácsadója azt állította, hogy ma már nálunk is elérhető az a műszer, amely mindössze nyolc perc alatt kimutatja a koronavírus jelenlétét, ám „a honi egészségügy vezetői az olcsó, korszerű helyett inkább a drága, de korszerűtlen gépeket vásárolják meg".

Németh állítja, hogy az olcsó és korszerű műszert Magyarországon is regisztrálták az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetben (OGYÉI). Sőt, ő végigjárta a hazai szaktekintélyeket, köztük Merkely Béla professzort, de ajánlotta a gépet Müller Cecília országos tisztifőorvosnak, illetve több állami kórház igazgatójának, akik „egytől egyig el voltak ájulva, és szorgalmazták, hogy mielőbb tárgyaljunk a kormánnyal".

A sort persze nem zárta Merkelyvel és Müllerrel; elmondása szerint beszélt Szlávik János infektológussal és Jakab Ferenc professzorral is. Szerinte ők is dicsérték a gépet, mi több, egyenesen a „number one" kitüntető címmel illették. Nyomatékul jelezte: neki a két szakember erről szóló e-mailje a mai napig megvan.

S a kérdésre, hogy mi az oka annak, hogy az állami vezetők ezek ellenére nem akarnak rendelni a készülékből, Németh Károly megadja a korrupciót sejtető választ: azért, „mert ők ezen nem tudnak pénzt keresni. Vagy a legfelsőbb szinten már eldöntötték, inkább a 16 millióst veszik, s nem a hárommilliós műszert".

Németh állítólag kereste az egészségügyi államtitkárt is, de nem fogadták, Kásler Miklós miniszter munkatársai pedig szerinte „csak ígérgettek", de egyszer sem hívták őt vissza.

A Magyar Nemzet értesülései szerint azonban

  • sem Kásler Miklós miniszter, sem Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár nem kapott írásos megkeresést az említett cégtől és Németh Károlytól.
  • Szlávik János és Jakab Ferenc pedig cáfolja, hogy pozitív véleményt mondott volna a gépről. Szlávik János kapott ugyan egy e-mailt a kft. ügyvezetőjétől, de nem válaszolt neki, és a gépet csak az e-mailhez csatolt videón látta.
  • Jakab Ferenc válaszában egyértelműen leírta, hogy a Pécsi Tudományegyetem laboratóriumát nem akkreditálták ilyen jellegű feladatok ellátására, így nem tudja elvégezni a vizsgálatot, ráadásul pozitív betegmintákhoz sem fér hozzá, ami elengedhetetlen lenne a tesztelésekhez.
  • Az OGYÉI ügymenetkövető rendszerében és a levelezéseiben sincs nyoma a kft.-nek.
  • Müller Cecília országos tisztifőorvos nem dicsérte senkinek a műszert, így a cikkben nyilatkozó Németh Károlynak sem, és nem is látta a berendezést.

A cikkben felsorakoztatott állítások zavarosságát csak fokozza az írásnak az a része, amely annak ellenére olvasható a HírKlikk anyagában, hogy az interjúalany – ahogy ezt a cikk végén a szerkesztőség is jelzi – azt maga kérte visszavonni „az esetleges támadások elkerülése érdekében".

Ez a rész arról szól, hogy Németh Károly – ahogy ő fogalmaz – cégén keresztül „kínai maszkot importált a magyar állammal együtt". Mi több, mondja, ott volt éppen akkor is, amikor Orbán Viktor átvette a maszkokat.

Németh Károly ekkor a beszámolója szerint egy vámtiszttel kezdett beszélgetni. Megkérdezte, hogy mikor csomagolják ki a kormányfő által átvett árut. A vámtiszt válasza erre az volt – írja Németh Károly értesülését a magáévá téve a HírKlikk –, hogy az árut nem csomagolják ki, mert az máris megy tovább egy másik országba.

Németh Károly szerint négy olyan szállítmány volt, „amit nagy csinnadrattával bemutattak a magyar népnek, de egyáltalán nem pakolták ki".

Ez a rész tehát az a cikkben, amely a visszavonás ellenére benne maradt az interjúban. A HírKlikk eljárása furcsa: nehezen érthető, hogy miért írják azt, hogy ezt az információt a saját interjúalanyuk már nem akarja nyilvánosságra hozni, amikor ugyanebben a cikkben továbbra is ország-világ elé tárják a nyilatkozó által sem vállalt híresztelést.

Ha nem ismernénk Korózs Lajos híres-hírhedt interjúalanyát, Németh Athinát, az álmentősként elhíresült baloldali „sztárt", akkor semmiképpen nem tudnánk értelmezni ezt az ellentmondásos közlést. Így viszont talán már sejthetjük, mi lehet az eljárás magyarázata. A kamuzás mindenekfölött – így szól minden jel szerint a baloldali sajtóetikai kódex.

A cég körül semmi nem stimmel

A HírKlikk interjújában feltűnt Norcros Hungary Kft.-t idén május 11-én alapították. Mindez azért is furcsa, mert az interjúban Németh Károly által említett miniszterelnöki maszkátvétel időpontja március 24-e.

Ráadásul a Norcrosban Németh formálisan nem látszik. A cégnek két tulajdonosa van: egyrészt Kovács László Imre, aki 1988. január elsején született. Kovács címe a 1115 Budapest, Etele út 56/B 2. emelet 15., amellyel kapcsolatban feltűnő, hogy több olyan személynek is a címe volt, akiknek egy sor cége végezte a pályáját kényszertörléssel. Továbbá öt olyan céget is találtunk, amely korábban ide volt bejelentve, és kényszertörléssel szűnt meg.

A magyar Norcros másik – kisebbségi – tulajdonosa egy Norcros GMS Group SL nevű korlátolt felelősségű társaság. A spanyol Norcros az elérhető adatok szerint több mint húsz éve működő cég, amely San Sebastianban, Baszkföldön

egy belső udvaros társasház udvari lakásában van bejegyezve.

A vállalkozás a nyilvánosan elérhető adatok szerint főtevékenységként elektronikai és telekommunikációs eszközök nagykereskedelmével foglalkozik.

Utóbbinál érdekesség, hogy ugyanez a társaság tulajdonol egy ruandai és kirgizisztáni önkénteskedésre csábító internetes oldalt, amely a Neveragain.es internetes címen érhető el. Még tovább bonyolítja az egyébként is nagyon zavaros képet, hogy a spanyol cég kézbesítési megbízottjaként egy bizonyos Németh József ügyvéd jelenik meg.

A magyar Norcros címe újabb komoly meglepetést okoz. A társaság Budapest XIII. kerületében, a Lehel utca 48. 1. em. 1.-ben található, amelyet a cégadatbázis „Kika-Irodaház" néven is emleget, és több száz kényszertörlés alatt álló címet rejt.

Egy cégtemetőbe van tehát bejegyezve az a vállalkozás,

amelynél a HírKlikk által megszólaltatott Németh Károly „tanácsadó", és amely állítólag egy nyugati kórházak által „tíz-, százezerszámra rendelt" műszer magyarországi képviselője. Végül, de nem utolsósorban, a cég ügyvezetője egy Romoda Kinga nevű hölgy. Utóbbiról nem sokat tudni, azon túl, hogy a szerb határhoz közeli Madaras nevű település Bajcsy-Zsilinszky utca 81. alatti házában van címe, illetve egy ilyen nevű, hasonló korú hölgy 2000-2001-ben végzett a Madarassal egy megyében működő, kecskeméti Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Szakközépiskola 15/C, csecsemő- és gyermekápolói osztályában.

A hölgy Facebook-profiljának nyilvánosan elérhető részén közölt bejegyzései nem árulkodnak arról, hogy egy komoly, milliós üzletekre létrejött cég ügyvezetőjével állunk szemben.

A Norcros Lehel utcai címe a Google Maps képén:

A spanyol anyacég ezen társasház belső udvari részére van bejegyezve:

A történetnek nincs vége, folytatjuk - ígéri a Magyar Nemzet.