Az MSZP és a DK kiszáll Baranyi Krisztina mögül, kisebbségbe kerülhet a testületben

Vágólapra másolva!
Göd és Szolnok után Ferencvárosban is szétesett a nehezen létrejött baloldali együttműködés. A helyi képviselő-testület tegnapi ülésén az MSZP és a DK jelezte, elég volt Baranyi Krisztina öntörvényű politikájából, innentől csak bizonyos esetekben szavaznak vele. Ezzel elfogyott a baloldali polgármester mögül a stabil képviselő-testületi többség.
Vágólapra másolva!

A Magyar Hírlap pénteki cikkében azt írja, hogy Baranyi Krisztina előterjesztései már a bizottságokban sem kapták meg a kellő támogatást. Így nem volt teljesen váratlan: napirend előtt

az MSZP és a DK bejelentette, nem vesznek részt a továbbiakban a Baranyit támogató baloldali összefogásban, csak eseti ügyekben szavaznak mellette.

Ezzel a polgármester már csak négy momentumos, egy LMP-s és egy párbeszédes szavazatra számíthat biztosan. Ez pedig azt jelenti, hogy

támogatói kisebbségbe kerültek a testületben.

Ezt jelzi, hogy nem fogadta el a testület Baranyi Krisztina lakásrendeletét: a baloldal többsége és a Fidesz kerületi frakciója sem tartotta elfogadhatónak, hogy szociális bérlakásokat a régi lakók nagy számban, kedvezményesen megvásárolhassanak. Álláspontjuk szerint ezeknek az ingatlanoknak kerületi tulajdonban kell maradniuk, így nem támogatták a polgármester előterjesztését.

Baranyi Krisztinának, Ferencváros baloldali polgármesterének most nincs oka a bohóckodásra Forrás: Facebook

Ami Ferencvárosban történik, egyáltalán nem egyedi: korábban

  • Gödön ment szét a baloldali összefogás, miután a momentumos polgármester az LMP, a Jobbik és a DK politikusainak frakcióalakításával kisebbségbe került a közgyűlésben.
  • két baloldali szolnoki képviselő kilépésével elvesztette a Szolnoki Többség nevű baloldali frakciószövetség a testületi többségét. A térvesztést Radócz Zoltán, a baloldal egyik helyi vezetője közösségi oldalán ismerte el.

Ezek a példák is azt mutatják, hogy hosszú távon sok helyen nem működik a teljes összeborulás stratégiája.