Sorra omlanak össze a baloldali összefogások az önkormányzatokban

Vágólapra másolva!
Egyre több helyen omlik össze a baloldali összefogás. Több baloldali vezetésű településen diktatórikus vezetéssel, önkényes döntésekkel, korrupcióval és a választói akarat semmibevételével vádolják egymást a baloldali pártok politikusai. Az önkormányzati többség felbomlott már a IX. kerületben és Szolnokon (ahol fideszes polgármester van, de eddig baloldali többség volt), Gödön pedig a momentumos polgármester ellen fordultak. Bajáról arról érkeztek hírek, hogy a képviselőket kihagyják a város irányításából, helyettük pedig a momentumos polgármester "szakértői" vették át az irányítást. 
Vágólapra másolva!

A baloldali összefogás egyre több helyen bomlik meg, a legújabb fejlemény, hogy Ferencvárosban a július másodikai képviselő-testületi ülésen, napirend előtt az MSZP és a DK bejelentette, nem vesznek részt a továbbiakban a Baranyi Krisztina polgármestert támogató baloldali összefogásban, ezután már csak eseti ügyekben szavaznak mellette.

Mindez azt jelenti, hogy Baranyi és támogatói kisebbségbe kerültek, ugyanis már csak négy momentumos, egy LMP-s és egy párbeszédes szavazatra számíthat. A csupán a kampányban ígéretesnek hangzó baloldali összeborulás végéről nehéz lenne azt állítani, hogy váratlan, a városrész vezetőjének stílusával kapcsolatban többször is felmerült, hogy önkényes. A most megbomlott kerületi koalícióval pedig már nem is tudta elfogadtatni tervezett lakásrendeletét, ami arról szólt volna, hogy kedvezményesen adták volna el az önkormányzati ingatlanokat a régi lakóknak. Ezt sem a kerületi Fidesz, sem pedig a baloldal többsége nem tartotta indokoltnak, véleményük szerint a lakásoknak továbbra is kerületi tulajdonban kell maradniuk, nem pedig az áron aluli osztogatás a helyes út.

Baranyi Krisztina Fotó: Bielik István - Origo

Baranyi Krisztina másik friss botrányáról írt pénteken a Magyar Hírlap is, eszerint a baloldali politikus már a megválasztása után kijelentette, hogy tisztogatást végez a fideszesek között. Ennek legújabb fejezete szintén a már említett testületi ülésen történt, amikor a polgármester a Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Közhasznú Társaság ügyvezető igazgatójáról azt mondta, hogy szerinte „már most börtönben lenne a helye". Gyurákovics Andrea fideszes képviselő szerint Sebők Endrével szemben tehát Baranyi nem csupán koncepciós pert folytatott, hanem bíróként el is ítélte. Mindezt egy olyan átvilágításra alapozva, amely úgy folyt le, hogy az átvilágítók személyesen meg sem jelentek a cégnél, az elkészült dokumentumot a polgármesteri hivatal nem küldte el az érintetteknek, hogy reagálni tudjanak, miután pedig a felügyelőbizottságon keresztül azt mégis megszerezte a Feszofe, és megírták észrevételeiket, azokat nem csatolták a képviselő-testületi ülés dokumentumaihoz.

Szolnokon is összeomlott a baloldali összefogás

Radócz Zoltán, a szolnoki baloldal volt polgármesterjelöltje vallotta be június végén a közösségi oldalán, hogy a Szolnoki Többség nevű koalíció, tehát a Jobbik, a DK, a MSZP, a Momentum és a Szolidaritás képviselői már kisebbségbe kerültek a 18 fős testületben.

Mindez azután történt, hogy tavaly októberben Szalay Ferencet, a Fidesz jelöltjét újraválasztották polgármesternek az alföldi városban, ugyanakkor a közgyűlésben a baloldal 10 helyett szerzett, így többségben volt. A tömörülésből azonban kilépett Ligeti József és Fajcsák Károly, döntésük már hónapok óta érett. Ligeti sokatmondóan azzal indokolta a távozását, hogy

A baloldali ellentétek már a választások előtt is megmutatkoztak Szolnokon, mégpedig a megfelelő polgármester-jelölt megtalálásában, aminek a végén még a Jobbik helyi elnökét is leváltották. Csikós Attila bűne annyi volt, hogy Vona Gábor keresztfia, Szotyori-Lázár Zoltán ellenében nem az MSZP-s Radócz Zoltán korábbi alpolgármestert támogatta, hanem Lukácsi Katalint. Szotyori-Lázár a választások után átvette a helyi tévé feletti irányítást, és már a költségvetés kialakításánál is igyekezett minél több pénzt az embereivel feltöltött Szolnok TV-nek juttatni. Közel 300 millió forintot szerettek volna elkülöníteni a felügyeletük alá vont televíziónak, csakhogy javaslatuk két ellenzéki politikus, Ligeti József és Fajcsák Károly ellenállása miatt elbukott.

Lukácsi Katalin és Szotyori-Lázár Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán - Facebook

Gödön is megtört a baloldali összefogás

Az októberben megválasztott momentumos polgármester, Balogh Csaba gyakorlatilag a győzelme óta harcban áll a saját, mára már csak legfeljebb papíron léterző baloldali szövetségeseivel. Az ifjú városvezetőről többen is úgy tartják, hogy együttműködésre képtelen és öntörvényű, miután pedig a két baloldali alpolgármesterének leváltását kezdeményezte, azok elkezdték kiszivárogtatni a botrányokat.

Balogh a DK-s Lőrincz Lászlót azzal vádolta meg, hogy a valódi teljesítés ellenőrzése nélkül fogadott el és írt alá teljesítésigazolást, ennek javítását pedig felkérésre sem hajtotta végre. Az LMP-s Fülöp Zoltán pedig szerinte nem tudott felmutatni eredményeket a Samsung köré helyezendő mérőállomások beszerzésének előkészítése és a korábbi városvezetés ügyeinek átvilágítása kapcsán.

A két politikus ezután közös közleményében már fenyegetésnek is beillő hangnemben reagált:

Majd rátértek a Balogh Csabához köthető ügyekre is: Hogyan lett egy cégvezetéstől eltiltott személy közbeszerzési tanácsadó Gödön a veszélyhelyzet takarásában?" - tették fel a kérdést. Ezzel arra utaltak, hogy a pandémia alatt Balogh a Welsz Tamás-féle Sólyom Airwaysben egykor feltűnő, a cégvezetéstől eltiltott Lucsik Jánoshoz köthető Iglu Ltp Kft.-vel kötött önhatalmúlag szaktanácsadói szerződést. Mint ismert, a baloldalhoz erősen köthető Welsz Tamás Simon Gábor MSZP-s vezető korrupciós ügyében is komoly szerepet játszott, majd az ügy kirobbanása után öngyilkos lett.

A gödi baloldali összefogás történetében azonban voltak már korábban is botrányos pillanatok:

  • az első komolyabb összetűzés a márciusi képviselő-testületi ülésen történt, amikor Balogh Csaba először megpróbálta figyelmen kívül hagyni Lőrincz László, DK-s alpolgármester veszélyhelyzettel kapcsolatos előterjesztéseit, majd miután ez nem sikerült, azzal zárta a testületi ülés, hogy "Már negyed 9 van", a következő ülésre tolta Lőrincz indítványait, hogy aztán azokat soha ne vegye napirendre. Sőt, két hónappal később, annak lényegi elemeit átemelve, saját előterjesztést nyújtott be a témában, amit aztán el is fogadott.
  • Balogh a veszélyhelyzet adta hatalmával visszaélve leváltotta a Gödi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, aki a Gyurcsány-párt politikusa volt. Tóth Ágnes ezután feljelentette a momentumos városvezetőt.
  • korábban Balogh azt is tanácsolta alpolgármestereinek és az őt kritizáló képviselőknek, keressenek maguknak más önkormányzati posztot, mire az érintettek kiküldtek egy levelet a baloldali pártelnököknek, valamint több szerkesztőségnek, amiben alkalmatlannak és autokratikus vezetőnek nevezték.
Pillanatkép a gödi baloldal vezető politikusairól az önkormányzati választást követően. Tényleg csak pillanatképnek bizonyult. Középen Balogh Csaba. Forrás: Facebook

A bajai lángosos is kifakadt a baloldalra

Baján is már csak papíron létezik az ellenzéki összefogás, mindössze 9 hónappal a választások után. a "bajai lángosos" néven ismertté vált Szabó Richárd egy Facebookra feltöltött videóban mesélt az általa egyébként korábban támogatott momentumos városvezetés karhatalmi módszereiről.

Részletesen ismerteti, hogy a tavalyi választáson a Momentumból, a DK-ból, az MSZP-ből, a Jobbikból és a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországért nevű pártból összeálló, Sikeres Bajáért Egyesület színeiben győztes Nyirati Klára momentumos polgármester nem veszi figyelembe a választói akaratot.

Érthetetlen kirúgásokról, a képviselői testület és az alpolgármesterek megfélemlítéséről beszélt, illetve hogy külső "tanácsadók" és "szakértők" vették át a városháza irányítását. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy

Arról is beszél, hogy az önkormányzati képviselőknek gyakorlatilag semmilyen beleszólása nincsen a város ügyeibe. Szavai szerint a két alpolgármesternek, Hajdú Miklósnak és László Károlynak "nem érvényesülnek a gondolatai". Az eddigi tapasztalatai alapján úgy látja, hogy

- jelentetti ki Szabó Richárd.

A Jobbikban is egyre vállalhatatlanabb az összefogás

A darabjaira hulló Jobbiknál gyakorlatilag nem telik el úgy hét, hogy ne lépne ki egy-egy ismert, vezető politikus, vagy oszlatná fel magát valamelyik települési szervezet. Ennek egyik legismertebb pillanata az volt, amikor a Jakab Péter elnök jobbkezének is tartott egri polgármester, Mirkóczki Ádám lépett ki a pártból. Hivatalosan persze azzal indokolták, hogy közös megegyezéssel, konfliktusok és nézeteltérések nélkül lép ki, ahogy fogalmaztak:

Ezek mögött a jól hangzó mondatok mögött viszont egy sokkal nyilvánvalóbb összefüggés áll, ami egyben a számtalan alapszervezet kilépését is maga után vonta: Mirkóczki számára is veszélyessé vált Jakab Péter radikális baloldali politizálása. Úgy vélte, ha a Jobbikban marad, akkor az egri baloldali koalíció is veszélybe kerülhet. Így kényszerült arra a példátlan lépésre, hogy polgármesterként kilépjen a pártjából.

Mirkóczki Ádám Forrás: Origo

Persze, Mirkóczkit sem tartózkodik az önkényes döntések meghozatalától, amire a veszélyhelyzet adta kiszélesített jogkörök lehetőséget és alkalmat is adtak neki. Május közepén írtuk meg, hogy a különleges jogrend adta lehetőségével élve, a képviselő-testület megkérdezése nélkül két kivétellel lecserélte az egri önkormányzati cégek vezetőit. A helyi Fidesz erre úgy reagált, hogy

Jól látszik tehát, hogy beigazolódtak a 2019-es önkormányzati választás eelőtti félelmek: azokon a helyeken, ahol a baloldali koalíció szerezte meg a hatalmat, a pártok egymás után vesznek össze, amivel káoszba taszíthatják a települést.