Merkely Béla: Alacsony volt Magyarországon az átfertőzöttség

MERKELY Béla
Budapest, 2020. július 1. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszél az egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szűrés (COVID-19) végleges eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2020. július 1-jén. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Országos, reprezentatív COVID-19 szűrést végzett májusban a Semmelweis Egyetem vezetésével a négy hazai orvosképző egyetem, a KSH bevonásával és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával. A H-UNCOVER nevű vizsgálatsorozat célja az volt, hogy pontos képet lehessen alkotni az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról, a járvány kiterjedéséről. 10 575 PCR-tesztből 3 lett pozitív az országos szűrésen, 70-en pedig már korábban átestek a fertőzésen. Egy második hullámot kizárni még így sem lehet, ősszel újabb országos szűrést végeznek, ha szükséges.
Vágólapra másolva!

Az április 28-án bejelentett országos, reprezentatív felmérés lebonyolítására május 1. és 16 között került sor.

A vizsgálati eredményeket ismertető szerdai sajtótájékoztatón részt vett Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Mag Kornélia, a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettese, Dr. Berényi Ervin, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke, Dr. Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központ elnöke, Dr. Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ elnöke, Dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központ elnöke, illetve Dr. Vokó Zoltán, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központ igazgatója.

Dr. Merkely Béla elmondta, hogy

az idejében bevezetett intézkedések hatékonynak bizonyultak,

de ennek ellenére voltak intézményi fertőzések, például a budapesti, Zala megyei és szegedi idősotthonokban, illetve más szociális ellátó egységekben.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszél az egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szűrés (COVID-19) végleges eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2020. július 1-jén. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Összességében véve, Nyugat-Európával ellentétben Magyarországon alacsony maradt végig az átfertőzöttség

– fűzte hozzá a SOTE rektora.

Mag Kornélia, a KSH elnökhelyettese felhívta rá a figyelmet, hogy az átfertőzöttség mellett részletesebb bontásban regionális szinten is választ akartak adni különböző kérdésekre.

A felmérés kizárólag a magánháztartásokat vizsgálta, azon belül is a 14 éves és annál idősebb népességet.

A kutatásba Magyarország 3177 települése közül 489 került bele, a nagyobb településekkel és a fővárosi kerületekkel együtt. Azt is figyelembe vették, hogy volt-e a településen már fertőzött vagy sem. A települések után a résztvevő személyeket választották ki. Önkéntes felvétel volt, a kiválasztottak közül senkit sem köteleztek részvételre.

A kiválasztottaknak a 67,7 százaléka vett részt végül a vizsgálatban,

ez a KSH elnökhelyettesének véleménye alapján egy kimondottan magas arány.

Mag Kornélia hozzáfűzte, hogy ügyfélkapun keresztül 7373 főt kerestek meg, telefonon keresztül pedig 14 250 személyt. A felmérésnek nagyon fontos része volt egy kérdőív kitöltése, amiben különböző betegségekre és az életmódra kérdeztek rá. 12 236 ezer kérdőívet sikerült kitölteni. A kérdőív kitöltése nem volt kötelező.

A KSH elnökhelyettese közölte, hogy

Mag Kornélia, a KSH elnökhelyettese beszél a Semmelweis Egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szűrés (COVID-19) végleges eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2020. július 1-jén. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ezt követően Merkely Béla külön kihangsúlyozta, hogy a felmérésben szám szerint 17 778 főt választottak ki, a lehetőséggel végül 10 474 ember élt.

Közülük

a PCR-vizsgálat 3 főnél mutatta ki az aktív fertőzést (0,029 százalék), akiből 2 fő kórházban feküdt.

70 ember vérében volt antitest, ők tehát már korábban átestek a fertőzésen.

A felmérés alapján, május elején 2421 aktív koronavírusos eset lehetett Magyarországon.

Az aktív fertőzöttek közül 1269 volt dolgozó, akik egy héten több alkalommal is bejártak munkába, 1152 pedig nyugdíjas.

A PCR-vizsgálat alapján összesen 56 439 fő eshetett át a fertőzésen, 90 százalékuk 50 és 86 év közötti. Ez a magyar lakosság 0,68 százaléka.

Ebből 17 329 már fertőzésen átesett személy rendszeresen bejárt a munkahelyére.

A fertőzöttek 59,3 százaléka lehetett férfi, 40,7 százaléka pedig nő - ismertette az eredményeket a SOTE rektora.

Dr. Berényi Ervin, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke elmondta, hogy

Ezért nagyon meg kell gondolni, hogy ki hova megy nyaralni, mert Európában még járvány van.

A felmérésben való részvétellel kapcsolatban kihangsúlyozta, hogy Pest megyében volt országos szinten a legmagasabb, 74,6 százalékos, Dél-Dunántúlon pedig a legalacsonyabb, 60,4 százalék.

Budapesten 64,2 százalék volt a részvétel.

Dr. Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ elnöke tudatta, hogy Nyugat-Magyarországon és az ország középső régiójában inkább a fiatalabb, keleten pedig az idősebb korosztály fertőződött meg.

– fűzte hozzá.

Merkely Béla szerint a dohányzás és a túlsúly nem befolyásolta azt, hogy ki kapta el a fertőzést, ugyanakkor a krónikus betegek inkább érintettek voltak.

A SOTE rektora a H-UNCOVER vizsgálatot egyedülállónak nevezte, világszinten ez volt az első ilyen jellegű felmérés.

Hozzátette, hogy

ennek a pontos dátumát nem tudja megmondani, de amennyiben szükség lesz rá, akkor azt szeptember végére-október elejére valószínűsíti, azonban idén ősszel csak akkor végzik el, ha ténylegesen igény mutatkozik rá.