A távol maradó baloldali képviselők miatt nem szavazták meg a jobbikos Brenner Kolomant az Országgyűlés alelnökének

Vágólapra másolva!
Újabb komoly repedés keletkezett a baloldali összefogáson: a parlament a baloldali képviselők távolmaradása miatt nem szavazta meg a jobbikos Brenner Kolomant az Országgyűlés alelnökének. Kocsis Máté, a Fidesz újraválasztott frakcióvezetője szerint ez is azt bizonyítja, hogy Gyurcsány Ferenc csicskaként tekint a Jobbikra. 
Vágólapra másolva!

Nem gyűlt össze a megfelelő számú voks Brenner Koloman parlamenti alelnökségéhez, miután a baloldali képviselők a kelleténél többen maradtak távol a szavazástól. Bár a baloldal utólag a kormánypártokat okolja azért, hogy a parlamenti szokásokkal ellentétben nem ment át a jelölt, leginkább magukat hibáztathatják a történtek miatt. Ugyanis több vezető politikusuk nem jelent meg a voksoláson. Így nem vett részt, és így nem szavazott

  • Vadai Ágnes (DK);
  • Gyurcsány Ferenc (DK),
  • Hadházy Ákos (független),
  • Tordai Bence (Párbeszéd),
  • Szél Bernadett (független),
  • Rig Lajos (Jobbik), valamint
  • Tóth Bertalan (MSZP).

Pedig a Fidesz-KDNP betartotta ígéretét, erről Kocsis Máté számolt be közösségi oldalán. "A Házbizottság ülésén annyit ígértünk a baloldalnak, hogy biztosítjuk a megválasztáshoz szükséges szavazatszámot. Ez meg is történt: 55 igen szavazatot adtunk le" - fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője. Csakhogy az érdektelenségbe fulladt szavazáson a 65 baloldali képviselőből mindössze 42 tartotta fontosnak, hogy támogassa a jobbikos politikust. "Így lett a 100 szavazat helyett csak 97, ami kevésnek bizonyult" - egészítette ki az előbbieket.

- összegzett Kocsis Máté.

Brenner Koloman azután lett a Jobbik jelöltje a tisztségre, miután a pártvezetés visszahívta Sneider Tamást. A Jakab Péterrel és körével szembenálló, volt pártelnök helyett a pártvezetés első körben Balczó Zoltán képviselőt szerette volna az Országgyűlés alelnökeként látni, csakhogy ő visszalépett, mert nem sikerült "nyugodt körülmények" között lerendezni a cserét.