Vágólapra másolva!
A vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot, ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri az embereket, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat.
Vágólapra másolva!

A természetvédelemi szervezet hétfő közleményében azt olvashatjuk, hogy a vízimadarak etetése tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek.

A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus, téli etetőket látogató énekesmadarakétól. Etetésük az énekesmadarakéval szemben több okból is problémát jelent:

a hosszú ideig tartó, egyoldalú, kenyérből és egyéb értéktelen táplálékból álló diéta megbetegíti a madarakat, szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét,

növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást.

A mesterségesen fenntartott

táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót

és az ebből eredő sérülésveszélyt. Önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz, rontja a madarak társadalmi megítélését, növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket.

A feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat,

ami idén különösen nagy problémát jelent a fővárosban.

A közlemény szerint problémát jelent még az is, hogy

a nyáron etetett madarak ősszel nem vonulnak el,

az emberek pedig látva az elkényelmesedett vagy már beteg, repülésre képtelen madarat, tovább etetik őket. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat.

A madárvédő kampányról bővebb információ az egyesület honlapján olvasható, ahol idén is elérhető az az ingyenes kinyomtatható plakát is, amelyet az MME a lakosság tájékoztatása érdekében készített a vízimadarak etetésének veszélyeiről.