Házakba tört be, az állatokat is elvitte a villámárvíz Heves megyében - videó

Bükkszék, árvíz, vihar, villámárvíz
Vágólapra másolva!
A pénteki ítéletidő után szombat hajnalban újabb vihar csapott le Heves megyében, több helyen villámárvizet okozva. Utak kerültek víz alá, pincékbe, házakba tört be a víz, ami veteményeseket rongált meg, sőt még kismalacokat is elragadott - írja a Heol. De az egerszóláti futballpályán is térdig ért a víz.
Vágólapra másolva!

Egerben kiöntött az Eger patak, volt, ahol a bicikliút is víz alá került. Az ítéletidő miatt Eger és Szilvásvárad között

nem járt a vonat, de a pótlóbuszok sem, mert a sár- és vízátfolyások miatt lezárták az utakat is.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Egerben és környékén szombat délelőttig több mint negyvenszer kérték a tűzoltók segítségét.

Egerben volt olyan utca, ahol egy méter magasan állt és házakba is befolyt, pincékbe is betört a víz - írja a Heol.

Az Agria Tv beszámolója szerint Egerben, a Szalában is hatalmas károkat okozott a megáradt patak, ami

házakba tört be, veteményeseket tett tönkre és kismalacokat is magával ragadott az ár.

Egerszóláton utcákat öntött el a víz. Itt már korábban megkezdték a védekezést, és több helyen is homokzsákokat pakoltak ki, így kisebb a kár. Azt, hogy mennyi eső esett rövid idő alatt,

jól mutatja, hogy a futballpályán néhol térdig ért a víz.

Bátorban hajnali háromkor kezdődött a felhőszakadás, és rövid idő alatt 88 milliméter eső hullott a faluban lévő meteorológiai állomás szerint, mondta a lapnak Pallagi Alfréd polgármester, aki fertőtlenítőszert vitt azoknak, akiknek portájára betört a víz.

A patak megáradt, mert a környező hegyekből idefolyt a víz, és Egerbocs felől gyorsabban érkezett az ár, volt, ahol derékig ért víz, jobban kiöntött, mint eddig.

Itt laknak Nagyné Berecz Annáék is, nekik az udvarukon álló két autójuk ment tele vízzel, de betört az ár a garázsba és a kazánházba is.

– Hajnal óta fent vagyunk, a nagy csattanásra ébredtünk.

Egy évvel ezelőtt június 23-án volt villámárvíz, de az csak a kerítésig jött föl. A mostanihoz hasonló, de azért kisebb ár húsz éve lehetett utoljára – mondta a Heolnak a nő.

Bükkszéken mindent beborított az iszap kora délután, a főtéri üzletekből vödrökkel hordták ki a vizet. Bükkszék mélyen fekszik, így rengetek víz érkezett ide is.

– Otthon a pincét elöntötte, az ott lévő bútorok, s minden elázott, lassan minden évben ez van. A lakásra van biztosításunk, az üresen álló üzletre azonban nincs.

– monda délután Huszár Lajosné.

Fia, Huszár Péter önkéntes tűzoltó a településen, elsőként értesítették, hogy baj van, terepjáróba ült és ment a helyszínre. Mint mondta, szerencséje volt,

mással nem tudott volna átkelni az úton hömpölygő vízen, egyszer így is lefulladt, mert a kipufogóig ért a víz.

Minden itthon lévő önkéntes tűzoltó részt vett a mentésben, több mint harmincan voltak, hozzájuk csatlakoztak még a lakosok. Tizenegyig szivattyúztak – Egerből kaptak nagy teljesítményű szivattyúkat –, utána takarításba kezdtek.

Ezt már Bozó Tamás, a Bükkszéki Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke mesélte. "Tavaly is nagy árvíz volt, de az idei felülmúlta, az anyagi kár milliós magánházaknál és középületeknél is, de hidakat is megrongált a lezúduló víz. Segítettek a Pétervásárai Katasztrófavédelmi Őrs tagjai is,

összesen három csapatot alkottunk, több mint harminc helyen volt szükség szivattyúzásra,

főként pincéknél, de volt, ahol a lakásba is bement a víz. Itt, a főtéren derékig ért a villámár.

– Hajnal fél egyig voltam fönn, majd pár óra után fölébredtem. Eger felől érkezett a vihar, s

Olyan villámlás és dörgés volt, hogy a kutyánk még mindig fél. Elszunnyadtam, majd 6 óra 26 perckor hívtak telefonon hogy nézzek ki – a Dobó utcát nem lehetett látni, mert ömlött rajta a víz, a patak is kiöntött a kertünkben. Szerencsére a garázsba nem jött be – idézte föl Kovács Béláné.

– Biztosításunk volt, de nem tudjuk, fogunk-e kártérítést kapni. Tavaly egy hónapig takarítottunk, most is nagyon sokáig fog tartani, pedig jönnének megnézni az eladó épületet. Nemrég lett új utunk és szélesítették a csatornát is, de ekkora esőt képtelenség elvezetnie bármilyen ároknak.

Észak-Kelet felől érkezik a legtöbb csapadék. A talaj már annyira telített, hogy sok pincében már korábban följött a talajvíz – mesélte a lapnak a bükkszéki helyzetet a nő.