Példátlanul sikeres a magyar járványügyi védekezés, a baloldal hiába próbálta támadni a nemzeti összefogást

Koronavírus, vírus, ápoló, egészségbiztonság, egészségvédelem, izolációs terem, kórházi ágy, kórházi szoba, koronavírus-járvány, kórterem, lélegeztetőgép, védőöltözék, védőruha, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés
Budapest, 2020. március 24. Védőfelszerelést viselő ápolók egy lélegeztetőgépet ellenőriznek a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított egyik osztályon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. március 24-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarország megnyerte a koronavírus-járvány első hulláma elleni küzdelmet, amelyben példátlan nemzeti egység alakult ki a baloldali pártok nélkül is. A következő nemzeti konzultációban a kormány abban is kíváncsi az emberek véleményére, hogy támogatják-e a járványügyi készültség fenntartását, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a lehető legjobban felkészüljünk az esetleges második hullámra. Az eddigi tapasztalatokból kiindulva a baloldalra ezután sem lehet majd számítani, az elmúlt hónapokban ugyanis módszeresen próbálták rombolni a védekezést irányító szakemberekbe és az egészségügybe vetett bizalmat, miközben a gondjaikra bízott időseket magukra hagyták, vagy a védőeszközök beszerzésére szánt pénzeket baloldali pénzemberekhez folyatták, erősen túlárazott szerződésekkel.
Vágólapra másolva!

A kormány a nemrégiben bejelentett, a koronavírus-járvány és annak gazdasági hatásaira fókuszáló kilencedik nemzeti konzultációban többek között abban is kéri majd az emberek véleményét, hogy

Ez több szempontból is elengedhetetlen, ugyanis mint azt korábban Orbán Viktor miniszterelnök és az Operatív Törzs is többször kifejtette, készülni kell a koronavírus-járvány második hullámára, a világjárvány még nem szűnt meg. Ahhoz viszont, hogy az elsőhöz hasonlóan sikeresen legyőzzük a második hullámot is, az emberek fegyelmezettsége mellett szükség van arra is, hogy az egészségügy folyamatos készenlétben legyen.

A 98 napig tartó veszélyhelyzet Magyarországon június 18-án szűnt meg, amit egyből fel is váltott az egyelőre hat hónapra kihirdetett járványügyi készültség, amelyet 3 havonta vizsgálnak felül. Ez alatt az időszak alatt is folytatja munkáját az Operatív Törzs, a védőmaszk viselése továbbra is kötelező marad a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben. Utóbbiakban ugyanakkor megszűnt a 65 év felettiek délelőtt 9 és 12 óra közötti vásárlási idősávja, tehát ismét bármikor mehetnek bevásárolni. A maszk viselése alól egyedül a 6 év alatti gyerekek jelentenek kivételt, illetve továbbra sem lehet 500 főnél nagyobb zenés, táncos rendezvényt tartani.

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szerint fenn marad például a hitelfizetési moratórium is egészen december 31-ig. Ettől persze bárki önkéntes alapon eltérhet, amennyiben továbbra is a megszokottak szerint szeretné visszafizetni a hitelét. A törlesztés folytatásáról korábban nyilatkoznia kellett az érintetteknek, ugyanis a törlesztési kötelezettség felfüggesztése automatikus volt. A moratóriumot most is igénybe lehet venni a bankoknál.

A koronavírus-járvány első hullámának egyik legfontosabb tanulsága, hogy a magyarok között a baloldal nélkül is létrejöhetett egy nemzeti egység, ugyanis utóbbiak gyakorlatilag minden eszközt megragadtak, hogy támadni próbálják a kormányt és a vírus elleni védekezést, a megállás nélküli pánikkeltéssel pedig akár életeket is veszélybe sodorhattak volna.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2020. március 5-én. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Folyamatos lejárató hadjáratot próbáltak folytatni mind a kormány, mind pedig a védekezést irányító járványügyi szakemberek ellen, miközben a hazai védekezés a világ élvonalában volt. Magyarországon például már azelőtt készültség volt, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyáltalán pandémiát hirdetett volna.

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök korábban elmondta, hogy "Ausztriában, Olaszországban, vagy éppen Franciaországban azt látjuk, hogy itthon mindenhol egy-két héttel korábban hoztuk meg az első biztonsági intézkedéseket, mint a többiek. Egyébként biztos szerencse is kell az ilyesmihez, de talán az önmagában nem lett volna elég, ezért Kásler miniszter úr érdemei történelmiek".

Utóbbihoz hozzáfűzve, a baloldal által folyamatosan támadott Kásler Miklós munkájáról kifejtette, hogy

Hozzátette: ez a lépés kínálta fel azt a lehetőséget, hogy Magyarország egy-két héttel mindenkit megelőzött, és jobban is védekezett, mint a nyugat-európai országok. Ezért nem lett Magyarországon tömeges fertőzés.

A rendkívüli jogrend március 11-i bevezetése - amelynek kapcsán a baloldal álhíreket terjesztve nem győzte hergelni nemzetközi szövetségeseit - elengedhetetlen volt ahhoz, hogy minden helyzetben a lehető leggyorsabban tudjon reagálni az ország. Ehhez képest a baloldal már a jogszabályról való szavazást is akadályozni próbálta: az MSZP, a DK, a Párbeszéd, a Jobbik és az LMP képviselői sem a házszabálytól való eltérést, sem magát a törvényt nem támogatták.

A baloldal minden eszközzel próbálta akadályozni a védekezést. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Érthetetlen volt a baloldal magatartása, hiszen az Alaptörvény és maga a törvényjavaslat világos korlátozásokat tartalmaz a kormány esetleges túlhatalmával szemben, így az Alkotmánybíróságnak és magának az Országgyűlésnek is van lehetősége döntéseket hozni.

A baloldal azonban a veszélyhelyzet ideje alatt egyszer sem próbált konstruktív párbeszédre törekedni. Arról is rendszerint hazudtak, hogy az egészségügyi dolgozók megfelelő védőfelszerelések nélkül kénytelenek dolgozni, holott többek között a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium is tízmillió számra hozta be az országba a védőeszközöket, köztük maszkokat, speciális ruházatot és lélegeztetőgépeket. Ezeknek elosztásáról pedig az Operatív Törzs többször is elmondta, hogy szakmai alapon úgy kell továbbadni ezeket, hogy oda kerüljenek, ahol arra szükség van.

A lélegeztetőgépekkel kapcsolatban is teljes zavarban volt a baloldal. A járványhelyzet kezdetén azért támadták a kormányt, mert szerintük nem volt elég ilyen eszköz. Ehhez képest, amikor a kormány már ennek többszörösét is beszerezte, és szembesültek vele, hogy a kormány hatékonyan kezeli az eszközbeszerzéseket, arról beszéltek, hogy igazából nem is fontos az, hogy hány lélegeztetőgép van Magyarországon, később pedig már arról, hogy túl sok van.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője támadta az egyik legvehemensebben a járványügyi védekezést. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Emlékezetes volt, amikor Szabó Tímea, a mérhetetlen Párbeszéd társelnöke a parlamentben addig ment az álhírek terjesztésében, hogy azt mondta: "az egész kerek nagy világon Magyarországon halnak meg a legtöbben a koronavírus-járványban". Holott már akkor is világos és egyszerű matematikai tény volt, hogy például az egymillió lakosra jutó arányszámot véve Európában nálunk van az egyik legkevesebb fertőzött.

A baloldali hazugságáradat csúcspontja az volt, amikor Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő egy álmentőssel mondatott el abszurd álhíreket. A bajai választási videóhamisítás óta nem látott baloldali kamuvideót készítettek. Ebben a mentőtisztnek beállított Németh Athina azt állította, hogy az általa gondozott, kórházból hazaküldött 10 emberből 9 meghalt, az egyiket közülük ráadásul úgy engedték ki, hogy félig volt összevarrva a hasa.

Az első hallásra is teljesen nonszensz állításokat a baloldali média a legkisebb forráskritika nélkül terjesztette az egész országban,

majd miután szépen lassan lelepleződtek a hazugságok - többek között, hogy a nőnek nincs is egészségügyi végzettsége, valamint nem szerepel a szakmai adatbázisokban sem - szépen lassan elcsendesültek.

Az érettségi megtartása ellen is minden eszközt bevetettek: a Jobbik megajánlott jegyeket javasolt az érettségi helyett, a DK halasztást kért a diákoknak, az LMP pedig kizárólag a szóbeli vizsgák megtartása mellett tette le a voksát. Itt is okosabbak szerettek volna lenni a járványügyi szakembereknél, akik világossá tették, hogy az egészségügyi előírásokat betartva egyáltalán nem lesz nagyobb a fertőzésveszély, és ez természetesen be is igazolódott, az érettségik gond nélkül lezajlottak, és diákok tízezrei mehettek tovább például a felsőoktatásba.

A baloldal riogatása ellenére gond nélkül lezajlottak az érettségik. Fotó: Hirling Bálint - Origo

A baloldal hozzá nem értését a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon ügyén keresztül lehet szemléltetni, ahol a nem megfelelő higiénés állapotok miatt, és mert sokáig nem alkalmaztak főállású orvost, összesen 52-en haltak meg. Karácsony Gergely arra sem vette a fáradságot, hogy meglátogassa az intézményt, ahol olyan elképesztő állapotok voltak, hogy sok idős beteget például rühesen szállítottak kórházba. A Pesti úti idősotthont végül a honvédségnek kellett az utolsó négyzetcentiméterig fertőtlenítenie.

A másik jellemző botrány az volt, amikor kiderült, hogy a Soros György által a fővárosnak utalt 1,5 millió dollárt teljes egészében a baloldali haverok, Gyurcsány és Bajnai körének kifizetésére használták. A Hír TV Informátor című oknyomozó magazinja által megkérdezett laboratóriumi szakorvos szerint a Karácsony Gergelyék által darabonként 15.240 forintért beszerzett szűrésekért az önkormányzatok csak 6 ezer forintot fizettek. Az úgynevezett PCR-tesztek pedig már 15 ezer forintért is elvégezhetőek, ezzel szemben a baloldali városvezetés ezekért darabonként 24 ezer forintot fizetett. A több százmilliós üzletet közbeszerzési eljárás nélkül intézték.

Orbán Viktor miniszterelnök és az Operatív Törzs sem győzi hangsúlyozni, hogy a járvány nem múlt el, a vírus még itt van, és amíg nincs megfelelő vakcina, addig köztünk is lesz. Azonban, ha a második hullám is elérné az országot, az már most biztos, hogy a baloldalra nem lehetne számítani. Ezért is fontos a járványügyi készültség fenntartása és a nemzeti összefogás. A nemzeti konzultáció második kérdésére válaszolva ebben is támogathatják a magyarok a kormányt.