Karácsonyék felelőtlensége miatt pusztított a járvány a fővárosi idősotthonokban

Pesti úti idősotthon koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség fertőtlenítés katona katonaság idősek otthona
Vágólapra másolva!
A kilencedik Nemzeti Konzultációban az idősotthonok védelmének erősítésével kapcsolatban is lesz kérdés. Nem véletlenül, hiszen a fővárosi fenntartású intézményekben elszabadult a járvány: rengetegen betegedtek és haltak meg. Karácsony Gergely és a fővárosi vezetés szemmel láthatóan nem tudta megvédeni a vírustól az idősotthonokat és az ott élő embereket, ehelyett folyamatosan magyarázkodtak és mellébeszéltek.
Vágólapra másolva!

Múlt hét hétfőn megkezdődött a nemzeti konzultációs kérdőívek kézbesítése, a levelek lassan az ország valamennyi pontjára megérkeznek. 2010 óta ez a kilencedik alkalom, hogy a kormány kikéri a polgárok véleményét, ezúttal 13 kérdésre vár választ.

Nem készült fel a főváros a járványra

A mostani konzultációban a járvány, illetve annak gazdasági következményei kerültek a középpontba. Nem véletlenül, hiszen a világjárvány alapjaiban határozta meg a világ és így az ország életét az elmúlt hónapokban.

Ahogyan Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs utolsó sajtótájékoztatóján kiemelte, az ország sikeresen védekezett a vírus ellen. Egyedül a fővárosi fenntartású idősotthonokban mutatkoztak hatalmas gondok: ezekben az intézményekben arányait tekintve kimagaslóan magas volt a meghaltak, és a fertőzöttek száma. A legfrissebb adatok szerint összesen 34 idősotthonban jelent meg a vírus, 915 gondozott lett fertőzött, és 133-an haltak meg.

A fővárosi fenntartású Pesti úti intézmény kiemelkedett közülük, hiszen az idősotthonokban meghaltak 40 százaléka, 52 ember innen származott. Emlékezetes, a budapesti idősotthon lett az ország első számú járványügyi gócpontja, amit később a többi fővárosi fenntartású intézmény követett a sorban. Az Operatív Törzs álláspontja szerint

a főváros nem készítette fel megfelelően az intézményt a járványra, ezt a budapesti kormányhivatal is megerősítette.

Mint ismert, a BFKH munkatársai több alkalommal is vizsgálatot végeztek az intézményben, amelyek során szabálytalanságok tömkelegét állapították meg. Ezek eredményeképpen a kormányhivatal arra jutott, hogy a folyamatos orvosi ellátás hiánya volt a legaggasztóbb a Pesti úti idősotthon működésében.

A katonaságnak fertőtlenítenie kellett a Pesti úti idősotthonban Forrás: Koncz Márton - Origo

Mindez azt mutatja, hogy

Karácsonyék miatt elszabadult a járvány a fővárosi fenntartású idősotthonokban, a fővárosi vezetés nem tudta megvédeni az idős, kiszolgáltatott embereket.

A kormány éppen ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy erősítse ezeknek az intézményeknek a védelmét, így a nemzeti konzultáció egyik kérdése éppen ezzel kapcsolatos. "Ön szerint szükség van arra, hogy tovább erősítsük az idősotthonok járványügyi védelmét?" - így szól a harmadik kérdés, amire augusztus 15-ig lehet válaszolni.

A legdurvább esetek

A Pesti úti idősotthonban március végén robbant ki a járvány, ekkor szállították az első öt beteget el az intézményből, és még aznap meghalt az egyik lakó, egy 85 éves asszony. Fia a Ripostnak nyilatkozva elmondta, azért halt meg édesanyja, mert nem törődtek vele, nem látták el megfelelően, és már november óta nem volt orvos az intézményben.

Nem sokkal ezután a sajtó kiderítette, hogy ennél sokkal rosszabb a helyzet, hiszen az otthon 64 földszinti lakója már napok óta karanténban volt, ráadásul a kórházba küldött lakók 70-80 százalékban rühfertőzöttek voltak. Müller Cecília tisztifőorvos pár nappal később személyesen kereste fel az intézményt, és azonnali intézkedések végrehajtására kötelezte a fővárost.

A helyzet annyira elfajult, hogy az országos tisztifőorvos utasítására a katonaságnak kellett közbeavatkoznia: ők kezdték fertőtleníteni az otthont.

Időközben a kormányhivatal munkatársai is elkezdtek vizsgálódni, a következő eredménnyel: a három ellenőrzésből háromszor nem volt jelen orvos az intézményben. Erről személyesen győződtek meg, majd újabb szúrópróbaszerű ellenőrzés során arra jutottak, hogy nincs folyamatos orvosi ellátás a gondozottak mellett. Később pedig a feltárt hiányosságok miatt egymillió forintra büntették meg az intézményt.

A főváros képtelen volt megvédeni az idős, kiszolgáltatott embereket: Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes a Pesti úti idősotthonhoz érkezett Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"A Pesti úti otthonból beérkező betegek általában elhanyagolt állapotban érkeznek traumás sérüléssel, ilyen eset volt tegnap is, és becsléseink szerint harmaduknál észlelhető rühesedés..." - ezt mondta Sásdi Antal, a Péterfy Kórház igazgatója, aki szerint súlyos higiénés hiányosságok voltak a Pesti úti intézményben, ugyanis a betegek rendszeresen rühesen érkeztek hozzájuk. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a szennyesgyűjtő helyiség rendezetlen, áttekinthetetlen, a csap és környéke nem hozzáférhető, a takarításra szolgáló eszközök nem beazonosíthatók, a fertőtlenítés és a takarítás folyamata nem nyomon követhető.

Közben az egyik idős áldozat fia nyilatkozott a sajtónak. A megrendült férfi sok minden más mellett arról beszélt, hogy emlékei szerint tavaly november óta nem volt ott orvos az intézményben. Szavaiból az is kiderült, hogy az otthonból a tavalyi önkormányzati választás után kirúgták a főnővért, akit mindenki kedvelt, továbbá az ápolókat is lecserélték. Az idős emberekkel nem foglalkoztak, nem fürdették őket, nagy részük rühes volt, többen így kerültek kórházba, sőt, volt, hogy külsérelmi nyomok voltak rajtuk - vagyis szerinte embertelen viszonyok uralkodtak az idősotthonban. Csüri Krisztián júniusban beperelte a Pesti úti idősotthont a történtek miatt. A Nemzeti Nyomozó Iroda jelenleg is büntetőeljárást folytat foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt, egyelőre ismeretlen tettesek ellen.

Mint ismert, Karácsony Gergely egyetlenegyszer sem látogatta meg személyesen az idősotthont a járvány ideje alatt, hanem helyette Facebook-posztokban próbált meg magyarázkodni. Azon a napon, amikor 44-re emelkedett a halálos áldozatok száma az intézményben, öt posztot rakott ki közösségi oldalára.

Kormánypártok: Fokozott legyen az idősotthonokban élők védelme

A Nemzeti Konzultáció harmadik kérdésének fontosságát mutatja, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára külön a témában tartott sajtótájékoztatót kedden. "Ha egy főváros, mint például Budapest, nem hoz meg időben bizonyos intézkedéseket, késlekedik, kerüli a problémás helyzeteket, akkor annak súlyos következményei vannak. Budapesten a százezer lakosra jutó fertőzések aránya két és félszerese volt az országos átlagnak" - mondta Rétvári Bence, aki szerint lényeges, hogy a járvány egy esetleges második hullámára készülve kikérjék az emberek véleményét a kérdésben.

Ezt azzal indokolta, hogy a koronavírusban meghaltak több mint 80 százaléka 65 év feletti volt Magyarországon, és minden negyedik elhunyt idősotthon lakója volt. "A fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon számított a legnagyobb járványgócpontnak, ahol végül a katonaság fertőtlenített, és a kormány biztosított 17 100 maszkot és 8400 pár védőkesztyűt" - tette hozzá emlékeztetőül.

A kilencedik Nemzeti Konzultáció harmadik kérdésére válaszolva a magyarok támogathatják, hogy a kormány határozottan fellépjen a feladatát ellátni képtelen fővárosi önkormányzat helyett az idősotthonok védelmében.