Baloldali zavargások Amerikában: saját rendőreik vigyázzák a ''rendőrmentes'' zóna rendjét

Seattle, USA, Egyesült Államok, tüntetés, gyújtogatás, zavargás, 2020, George Floyd, rendőr, rendőrség, erőszak
SEATTLE, WA - JUNE 08: A fire burns in the street after demonstrators clashed with law enforcement near the Seattle Police Departments East Precinct shortly after midnight on June 8, 2020 in Seattle, Washington. Earlier in the evening, a suspect drove into the crowd of protesters and shot one person, which happened after a day of peaceful protests across the city. Later, police and protestors clashed violently during ongoing Black Lives Matter demonstrations following the death of George Floyd. David Ryder/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egyre több városban alakítanak ki maguknak a zavargók önkényesen úgynevezett autonóm zónákat, ahol nincs rendőrség, nincs vezető, egyszerűen csak kommunista utópia van. Az emberek szépen lassan kifogynak az élelemből, kikapcsolják a közműveket, a zóna határán pedig gépfegyveresek vannak. Olyan a látvány, akár egy posztapokaliptikus filmben, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Először még csak arra a szintre jutottak el a Black Lives Matter szélsőséges, anarchista aktivistái, hogy a rendőrség támogatásának megvonását követeljék. Aztán következett az, hogy már a szerv feloszlatását akarták, bár addig már nem jutottak el a gondolatmenetükben, hogy mi lenne azután, a rendőrség nélkül.

A legutóbbi lépésben egyfajta ötvözet jött létre, ugyanis autonóm zónákat kezdtek el létrehozni az Egyesült Államokban. Ezek olyan,

a szélsőségesek által önkényesen kialakított területek, ahol nincs rendőrség, nincs vezetés, csakis egyfajta kommunista utópia van.

A leghíresebb ilyen autonóm zóna Seattle-ben található, és a Capitol Hill Autonomous Zone (CHAZ) nevet viseli. Itt minden ingyen van, így az emberek nem fizetnek például az áramért vagy vízért, bár ez bajos lehet, mert a szolgáltató már ki akarja kapcsolni ezeket a közmű szolgáltatásokat.

Többen kifejezetten kérik is a városvezetést, hogy kapcsolja ki a szolgáltatásokat az anarchikus zónában, ez azonban eddig még nem történt meg, melyben az is közre játszik, hogy Seattle vezetése támogatja a CHAZ-t.

Nem igazán valósul meg az sem, hogy nincsenek vezetők, mert mindenhol arról számolnak be, hogy valaki mégiscsak átvette a vezetést a többiek felett. Ez a valaki az értesülések szerint Raz Simone, bár miután nemrég rábukkantak egy régi Twitter-bejegyzésére, amiben bírálta az LMBT-közösséget, az uralma már lehet, hogy nem tart sokáig.

Bár a CHAZ lakói rendkívül nagy szabadságot hirdetnek, határok nélkül, saját területük határát mégis kijelölték,

és azt a beszámolók szerint gépfegyveresek védik.

Ráadásul nem is fogadnak mindenkit szeretettel, legalábbis ez derül ki egy keresztény pap esetéből, aki be akart lépni az autonóm zónába. Az Antifa katonái azonban nemcsak hogy nem engedték be, de ahhoz hasonló fojtófogást alkalmaztak rajta, ami miatt most kritizálják és támadják a rendőröket.

A disztópikus városrészben gondot jelent az élelmiszer-ellátás is, ami miatt már a második napon panaszkodtak az ott lakók. Sok hajléktalant is meghívtak ugyanis a zónába a szolidaritás jegyében, aminek az lett a vége, hogy megették az ételüket.

Ezért azzal fordultak a radikális baloldaliak a közösségi médiában az emberekhez, hogy ha lehetséges, vigyenek nekik élelmiszert. De nem ám akármilyet, lehetőleg húsmentes vegán ételeket, például szójából készült termékeket.

A CHAZ-ben lakó egyik aktivista azzal állt elő a minap, hogy a fehér bőrű emberek keressenek meg fekete bőrűeket a zónában, és adjanak nekik tíz dollárt.

Kétségtelenül a seattle-i CHAZ a zászlóvivő az autonóm zónák jelenlegi történetében, de már mások is igyekeznek a nyomdokaiba lépni. Nashville-ben is egy hasonló terület kialakítását tervezik, éppen Seattle mintájára, illetve az ottaniakkal való szolidaritásból. Ezt az ötletet azonban egyáltalán nem támogatja Tennessee kormányzója, Bill Lee, aki figyelmeztette a szervezkedőket arra, hogy nem fogja tolerálni a törvénytelenséget, az autonóm zónákat és az erőszakot. Helyette inkább békés demonstrációra biztatja az embereket, a lakosokat pedig igyekszik megvédeni.

Asheville-ben is azzal próbálkoztak a baloldali rendbontók péntek éjszaka, hogy létrehozzák a kis utópista világukat, végül azonban nem jártak sikerrel. A rendőrség mindössze néhány órán belül feloszlatta a zavargókat, és az általuk készített barikádot is lerombolták.

Az autonóm zóna ötlete láthatóan futótűzként terjed az Egyesült Államokban, az utópista világ lehetősége rendkívül sok embernek megtetszett. Buffalóban is felmerült már egy ilyen terület elfoglalása, ott a radikálisok a Niagara Square-t nézték ki maguknak. Azzal fenyegetőznek, hogy elfoglalják a teret, és autonóm zónává nyilvánítják, amíg ki nem engedik a börtönből Deyanna Davist. A nőt azért tartóztatták le, mert a vád szerint elütött három rendőrt a kocsijával.

Hogy miért sikerül egyelőre csak a CHAZ-nek fennmaradnia autonóm zónaként, arra magyarázat lehet a seattle-i polgármester személye. A demokrata Jenny Durkan maga is kilátogatott a "vezető nélküli"(-nek hazudott) zónába, ahol arról beszélt, hogyan lehet tovább lépni és még biztonságosabbá tenni a társadalmat. Szerinte egyébként a Capitol Hill mindig is autonóm terület volt, ahol az emberek szabadon kifejezhették magukat.

Amikor Donald Trump amerikai elnök arról írt a Twitteren, hogy a polgármesternek vissza kell foglalnia a városát, különben ő fogja, erre válaszul Durkan azt vágta oda, hogy Trump inkább menjen vissza a bunkerébe.

Az autonóm zónák egyik lényege tehát, ahogyan az látható, hogy ne legyen ott rendőrség. Graffitivel ki is van írva a seattle-i CHAZ-nél, hogy az egy rendőrmentes övezet. Saját soraikból mégis csak létrehoztak egyfajta militáns rendfenntartó csoportot, akik fegyverekkel járkálnak a területen a beszámolók szerint.