A bajai momentumos városvezetés diktatórikus módszereit leplezi le saját emberük

Nyirati Klára és Fekete-Győr András
Vágólapra másolva!
Nyolc hónappal a tavalyi önkormányzati választások után már csak papíron létezik a bajai baloldali összefogás. Ezt nem más állítja, mint a "bajai lángosos" néven ismertté vált Szabó Richárd, aki korábban támogatta a momentumos vezetést. Az azóta történtekről a Facebookra töltött fel egy megdöbbentő videót. Ebben részletesen ismerteti, hogy a tavalyi választáson a Momentumból, a DK-ból, az MSZP-ből, a Jobbikból és a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországért nevű pártból összeálló, Sikeres Bajáért Egyesület színeiben győztes Nyirati Klára momentumos polgármester nem veszi figyelembe a választói akaratot. Érthetetlen kirúgásokról, a képviselői testület és az alpolgármesterek megfélemlítéséről beszélt, illetve hogy külső "tanácsadók" és "szakértők" vették át a városháza irányítását. És utal arra is, hogy nem minden pénzt fizettek ki az államtól kapott támogatásból, amit ki kellett volna.
Vágólapra másolva!

Szabó Richárd az elmúlt években az országos politikában is ismertté vált megnyilvánulásaival, politikailag viszont többször is oldalt váltott. Volt, hogy Fidesz-szimpatizánsként tekintett magára, de tavaly például már momentumos tüntetésen vett részt, illetve korábban az MTVA-székháznál is tüntetett Szél Bernadettékkel. A választások előtt az is felmerült, hogy esetleg polgármesterjelöltként indulna el Baján, de végül a képviselőségért sem kampányolhatott - mindössze annyi történt, hogy támogatásáról biztosította a Sikeres Bajáért Egyesület nevű baloldali csoportot.

A választások után beült az önkormányzati Szociális, Egészségvédelmi és Sportbizottságba, illetve rábízták a Bajai Adományház működését is, ugyanakkor a bajai lángosos alig pár hónap után önként kivonult a közéletből. A hétvégén aztán Szabó Richárd egy majdnem 15 perces videóban részletezi, hogy

a momentumos Nyirati Klára, a helyi angoltanárból lett polgármester, és az általa vezetett bajai városvezetés milyen módszerekkel megy szembe a választóik akaratával.

Szabó beszél többek között arról, hogy teljesen érthetetlen kirúgások történtek a választások óta a hivatalnál, hogy a jelek szerint csak papíron létező baloldali összefogás ellenére az önkormányzati képviselőknek gyakorlatilag semmilyen beleszólása nincsen a város ügyeibe. Ugyanez igaz a két alpolgármesterre is, de azt is elmondja, hogy a képviselő-testület helyett külső "tanácsadók" és "szakértők" elképzelései valósulnak meg.

Szabó Richárd szerint a kampányban meghirdették a "tiszta szívvel, tiszta kézzel" szlogent, illetve hogy kezet nyújtanak a jobboldalnak (tehát a kormánypártoknak) - utóbbihoz gyorsan hozzá is teszi, hogy ez nem történt meg.

Azt is elmondja, hogy februárban azért mondott le a bizottsági tagságáról, mert "elege lett a gyűlöletkeltésből". Kérte a városvezetést, hogy fogadjanak el egy közös nyilatkozatot, amiben elítélnek mindennemű gyűlöletkeltést - ám ez sem történt meg azóta sem.

Ezután pedig úgy folytatja, hogy

ami most történik Baján, az minden, csak nem demokratikus irányítás.

Példának hozza, hogy noha a veszélyhelyzet alatt a polgármester a képviselő-testület nélkül is hozhat döntéseket, ugyanakkor Nyirati Klára - aki mellett Fekete-Győr András Momentum-elnök, a visszataszító botrányairól ismert Hadházy Ákos, és Kerpel-Fronius Gábor, Karácsony Gergely momentumos főpolgármester-helyettese is kampányolt - az üléseket annak ellenére sem hívta össze, hogy technikailag, akár videokonferenciákkal, ez megoldható lett volna.

- mondja videójában Szabó Richárd, illetve hozzáteszi, hogy ezeknek a tanácsadóknak és szakértőknek a neve nem szerepelt a baloldal kampányában, ami mellé ő maga is "szívvel-lélekkel kiállt".

Nyirati Klára és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke Forrás: Nyirati Klára/Facebook

Mint mondja, a választáskor azt hitte, hogy egy pozitív változás következhet a városban, ugyanakkor ezt most már nem meri elmondani.

- folytatja.

Szabó Richárd arról is beszél, hogy a kampányban elhangzott, hogy a városi alkalmazottaknak nem kell félniük, hogy elbocsátják őket. Ehhez képest sorolni kezdi azokat, akikkel a momentumos városvezetés leszámolt: egy embert értesülései szerint azért küldtek el, mert személyes ellentéte volt a hivatalban valakivel. Egy másik alkalmazottól pedig azért váltak meg - az egyik helyi képviselőtől is idézve -, mert többször is segítséget kért a vezetéstől. Elég volt abból, hogy az embereket az utcára teszik - mondja Szabó.

Azt is kijelenti, hogy

mert nem látom azt, hogy érvényesülnek a képviselőknek a jogai... az előterjesztéseket ne olyan emberek adják a polgármester asszony kezébe, akik tanácsadók, akik szakértők. Meg lehet hallgatni, de nem kötelező érvényű ezeket elfogadni, hisz a bajaiak nem őket választották meg, hanem a képviselőket, illetve a polgármester asszonyt - folytatja. Szabó egyébként a videó alatti kommentekben még tovább megy az ügyben, és arról ír, hogy egy bizonyos

Forrás: Szabó Richárd/Facebook

Az alpolgármesterek helyzetéről, akiket a polgármesterhez hasonlóan szintén a baloldali ellenzék delegált, hasonlóan beszél: véleménye szerint sem Hajdú Miklósnak, sem pedig László Károlynak "nem érvényesülnek a gondolatai".

Szabó Richárd a videóban le is szögezi, hogy "nem fideszes" és nem jobboldali, ugyanis számít arra, hogy ezt mondják majd rá sokan, pusztán az eddigi tapasztalatai alapján úgy látja, hogy

Azt is megemlíti, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy a járvány idején a rászoruló családoknak nem utaltak rendesen támogatást.

Végül pedig azzal zárja Szabó Richárd, hogy

A videóból tehát egyértelműen kiszűrhető, hogy az összefogás csak a kampányban hangzott jól, ahol a baloldal hatalmat szerez, ott még a saját szövetségeseiket is diktatórikus eszközökkel nyomják el és félemlítik meg. Szabó állításai szerint ráadásul külső "tanácsadók", egy szűk kör vette át az irányítást Baján, a képviselő-testület pártjait és képviselőit pedig kihagyják a város irányításából.