Három megyében nincs jelenleg koronavírusos beteg Magyarországon

Koronavírus, vírus, Budapest, enyhítés, kijárási korlátozás enyhítése, újranyitás, újra nyitás, maszk, arcmaszk, védőmaszk, pincér, felszolgáló, étterem
Vágólapra másolva!
Többen úgy vélekednek, a koronavírus is szezonális jelleget ölt majd, de erre nincsen bizonyíték, a környezeti tényező legfeljebb a terjedést befolyásolja - hangzott el az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján az Origo kérdésére. Az is kiderült, hogy a legtöbb aktív fertőzött továbbra is Budapesten van. 
Vágólapra másolva!

– mondta el Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs pénteki online tájékoztatóján. Hozzátette, az Európai Gazdasági Térség állampolgáraira is vonatkozik az új szabályozás. Kiss Róbert elmondta azt is, az autós könnyűzenei koncertek megtarthatók, amikor a résztvevők a rendezvény során a saját gépkocsijukban maradnak. Az erről szóló rendeletet a Magyar Közlönyben is közzétették.

A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését aktívan 854-en használják pénteken, és összesen 9693 karantén van érvényben.

- tájékoztatott. Személyforgalomban belépőoldalon Nagylak és Csengersima határátkelőhelyeken két-két órás várakozásra kell számítani – közölte a rendőr alezredes.

Budapest a legfertőzöttebb

Müller Cecília arról beszélt,

továbbra is kedvező járványügyi helyzet van Magyarországon.

Csütörtökön 16 új pozitív esetet regisztráltak, és 3970 fertőzött volt a járvány kezdete óta. Csütörtökön hárman vesztették életüket a koronavírus miatt, amivel 542-re emelkedett a meghaltak száma. A gyógyultak száma 2245, egyre többen épülnek fel a betegségből.

Továbbra is a főváros a legfertőzöttebb (illusztráció) Fotó: Csudai Sándor - Origo

A csütörtöki 16 esetből hat beteg budapesti lakos.

Az aktív fertőzöttek közül Budapesten 487 főt tartanak nyilván, Pest megyében 144, Komárom-Esztergomban 135, Nógrádban 22, Csongrád-Csanád 14, Veszprém 5, Szabolcs-Szatmár 6, Győr 5, Hajdú-Bihar 4, Jász-Nagykun-Szolnok 3, Vas 3, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves 2-2, Somogy megyében pedig egy fertőzöttet tartanak nyilván, míg

Baranya, Bács-Kiskun és Békés megyében jelenleg egy aktív fertőzött sincs

– ismertette a tisztifőorvos.

A szociális intézményeket lehet látogatni

Egyre csökkenő számokról tudunk beszélni a megfertőződések számát tekintve, és növekvőkről a gyógyultak esetén – hangsúlyozta.

– közölte Müller Cecília. Jó idő esetén ajánlják, hogy a szabadban találkozzanak, rossz idő esetében pedig figyeljenek, hogy meglegyen a kellő távolság – tette hozzá.

Fekvő betegek esetében, akik nem tudnak kimenni, a látogatójukhoz engedélyezett a látogatás, abban az esetben, ha egyedül vannak a szobájukban.

- mondta Müller Cecília. A tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a kijárási korlátozás továbbra is fennáll, és a fekvőbeteg egészségügyi ellátó intézményekben még nem oldják fel a látogatási tilalmat sem, mert ott jellemzően nagyobb a behurcolás lehetősége, az ottani betegeket jobban kell félteni.

Erre nincsen bizonyíték

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a ballagásokat a diákok számára lehetővé teszik a megfelelő távolságtartás és a higiéniás szabályok betartásával.

Müller Cecília az Origo kérdésére azt mondta, hogy többen úgy vélekednek, a koronavírus is szezonális jelleget ölt majd, de erre nincsen bizonyíték. A környezeti tényező legfeljebb a terjedést befolyásolja - tette hozzá. Olyan országokban is pandémia van, ahol nagyon meleg van - tette hozzá az országos tisztifőorvos.